Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
22°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
22°C

Veszprém és a térség az európai örökségturizmus célkeresztjében

2022. május 3. 14:25
Az örökségturizmus áll annak a nemzetközi konferenciának a középpontjában, ami kedden kezdődött Veszprémben, az előadások és kerekasztal-beszélgetések pedig még inkább feltárják az ebben a turisztikai ágazatban rejlő lehetőségeket.

A pandémia mutatott rá sok embernél arra, hogy az aktív kikapcsolódás különböző megoldásainál mekkora lehetőségek rejlenek a kulturális útvonalak felfedezésében. Ezt pedig az úgynevezett slow-turizmus módszerével gyakorolják leginkább a rögtönzött felfedezők, azaz a gyors checkpoint és fotózás helyett lassabban, a hely igazi atmoszféráját átélve fedezik fel a különböző gazdag turisztikai emlékeket az emberek.

Erre az örökségturizmusra építkezve szerveztek konferenciát Veszprémben a Gizella-napok keretében, amelynek az előadásai kedden délelőtt startoltak el a Hangvillában, majd másnap immáron a szabadban, a nemesvámosi Villa Romana Balácánál folytatódnak az interaktív programok.

A konferencia az „Új lehetőségek történeti tájakon - Régészeti örökségturizmus és intelligens tájhasználat a 21. században” címet kapta, utalva az előadásokon felmerülő vitaindító témákra.

Hogy pontosan mit is takar mindez, arra dr. Virág Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének régészeti főigazgató-helyettese adta meg a választ a konferencia megnyitóján. Ő azt mondta, az örökségturizmus fellendülésének egyik titka az lehet, hogy ezeken a helyek a béke szigeteként jelennek meg a turisták előtt, ez pedig különösen megfigyelhető a Balaton-felvidék tájain, régi településének épületei között is, amelyre a mai kor emberének különösen nagy igénye van a rohanó világban.

Az intelligens tájhasználatot pedig egyszerűen úgy definiálta, mint amikor a történelmi tájaknak visszaadják eredeti funkcióját és a turista ebben tudja felfedezni ismét ezeket az értékeket.

Az Európai Tanács egyébként 1987-ben indította útjára a Kulturális Útvonalak programját kifejezetten azzal a céllal, hogy egy térbeli és időbeli utazáson keresztül mutassa be, hogy Európa különböző országainak öröksége hogyan járul hozzá a közös kulturális örökséghez.

Ebbe az útvonal-hálózatba kapcsolódnak be a magyar, benne pedig a Bakony-Balaton térség értékei is, amelyekben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program is aktívan jelen van.

Az EKF már amúgy is a pályázati időszak óta azt képviseli, hogy Veszprém a térséggel együtt lépjen ki európai színpadra, együtt mutassák meg értékeiket, köztük a gazdag kulturális örökségüket.

Ezt már Porga Gyula, Veszprém polgármestere emelte ki a köszöntőjében, aki emlékeztetett arra is, hogy pályázatuk egyik hívószava az angol beyond kifejezés volt, amit magyarul úgy lehetne körülírni, mint meghaladni valamit, másképpen gondolkodni valamiről.

Ehhez ragaszkodva Veszprém a mostani időszakban olyan helyzetben van, amikor számos újdonságot fogad be és próbál ki, amelyeken keresztül a helyi emberek be tudják mutatni a számukra fontos értékeket, amelyek a saját identitásukat is formálják.

A konferencián számos előadást és kerekasztal-beszélgetést szerveztek e témák körüljárására, valamint szerdán a közeli római kori emlékhelyre, a Villa Romana Balácába is szerveznek kirándulást a konferencián résztvevőknek, akik között nem csak hazai, hanem nemzetközi szakemberek és érdeklődők is megjelentek.

Többek közt Sanjin Mihelic, a Zágrábi Régészeti Múzeum főigazgatója is, aki szintén köszöntőt mondott a megnyitón, ahol elárulta, először jár Veszprémben, de a városban egy félórás séta meggyőzte arról, hogy nem érdemtelenül kapta meg a térség az EKF-címet. Hozzátette, ebben kétségkívül nagy érdeme van nem csak mai kor veszprémi embereinek, hanem az 1000 év alatt itt élteké is.

A konferencia egyébként három szervezet, a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Intézete, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Vaskori Duna Út Egyesület közös szervezésében valósulhatott meg Veszprémben.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. tegnap 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. tegnap 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. 2024. július 20. 13:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.