2022. november 30.
//
András, Andor névnap

Festett fény költözött a Városháza előcsarnokába

S. Hontai Mária, Varga Judit és Ványa Magdolna festményeiből nyílt kiállítás a Városháza aulájában szerda délután, a Gizella-napok keretében.

S. Hontai Mária gyerekkora óta szeretett rajzolni, a napi feladatok azonban sokáig nem engedtek teret ennek a szenvedélyének. 2013-ban jelentkezett egy festő kurzusra, majd lett a Veszprémért Művészkor tagja. Először a következő évben láthattuk munkáit egy csoportos kiállításon, első önálló tárlatát Veszprémben 2017-ben csodálhattuk meg. 

Varga Judit Kecskeméten született, 2003 óta él Veszprémben családjával, jelenleg a Balaton-felvidéken él. Dolgozott grafikusként, a plan air festészettel két évvel ezelőtt, Bottyán Marianna kurzusain ismerkedett meg. Először 2019-ben vett részt csoportos kiállításon Balatonszepezden, a megyeszékhelyen 2020-ban a VENŐKE csoportos tárlatán találkozhattunk munkáival.

Ványa Magdolna, S. Hontai Mária, Varga JuditVánya Magdolna, S. Hontai Mária, Varga Judit

Ványa Magdolnát is régóta foglalkoztatta a képzőművészet, de sokáig csak műkedvelőként. Néhány évvel ezelőtt kezdett el hobbiként olajfestészettel foglalkozni, azóta rendszeresen látogatja elismert művészek kurzusait, hogy képezze magát. Főként tárgyak és tájak ábrázolásával foglalkozik, amihez jó alapot biztosít lakóhelye, Úrkút környezete.

Mindhárom alkotó a plein air irányzathoz tartozik. A 19. században létrejött irányzat jellegzetessége, hogy az alkotók a műtermükből kimozdulva a szabad levegő alatt dolgoznak, és így a természetes fényeket és az azok keltette színeket és árnyakat ábrázolják. 

A tárlatot V. dr. Fodor Zsuzsa nyugalmazott múzeumigazgató nyitotta meg. Rámutatott: a képzőművészet élvonalából elsősorban a férfi alkotók nevei jutnak eszünkbe, a tehetséges hölgyek csak a 19. század végétől jelenhettek meg, és még ekkor is kevés terük volt a bemutatkozásra. Az elmúlt évtizedekben azonban nagyot fordult a világ, és ma már mindenki tehetsége szerint vehet részt a művészetekben. A kiállított képekkel kapcsolatban megjegyezte: a plein air festők sajátossága, hogy a látvány hiteles megragadására törekszenek, nincsenek idealizált vagy fantasztikus elemek a vásznaikon. A három kiállító hölgy elsajátított a megfigyelés képességét, képesek felmérni és ábrázolni, miként alakítja a napfény és a felhők játéka a tárgyak és a táj látványát. 

A kiállításon házigazdaként Halmay Gábor önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, az Európa Kulturális Fővárosa évhez közeledve fontos, hogy a veszprémi és környékbeli művészek bemutatkozási lehetőséget kapjanak, ráadásul több kiállított alkotás is a balatoni tájat idézi meg, így egyúttal a régió gyönyörű természeti környezetét is bemutatja.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Boldogságterápia ecsetvonással
Boldogságterápia ecsetvonással
Azok, akik nem a színház-koncert-buli vonalon mozognak, nehezen találnak ilyenkor feltöltődést kínáló programot Veszprémben. A Rákóczi utca üzletei között azonban megbújik egy festőstúdió, ahol ez lehetséges.
Fahulladékból készült műalkotás hullámzott be a plázába
Fahulladékból készült műalkotás hullámzott be a plázába
Péntektől egészen év végéig a Balaton pláza egyik üzlethelyiségében nem azzal találkozhatnak az vásárlóközpontba betérők, mint arra elsőre számítanának. Az egyik ilyen üzlet ugyanis hulladékkal van tele, a csavar a történetben viszont az, hogy ezek az elhasznált termékek összeállva már egy műalkotást adnak ki.
Kavicsfogú álteknősök szobrai lepték el a várost
Kavicsfogú álteknősök szobrai lepték el a várost
Öt különböző helyszínen öt kis álteknős díszíti a várost, természetesen a környezetnek megfelelő tevékenységet végezve.
Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Augusztus 19-én délután 5-kor rendhagyó kortárs képzőművészeti kiállítás nyílik Veszprémben a Kossuth utcán az Óránál. 1700 (!) kortárs művész 2500 alkotása nézhető meg egyszerre egy helyen: a Találkozások című kiállítás újszerűségét éppen az adja, hogy a másolatokat a látogató kedve szerint kiemelheti a dobozokból, és mintegy átlapozza a neki tetsző műveket.
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Csütörtök délután a cseh származású Jakub maga mutatta be a cseh-magyar tematikájú festményét. Jakub Bachorík cseh illusztrátor alkotása a Külső-kádártai úti Veszprém Aréna térségében található körforgalomnál lévő aluljáró falát díszíti.