2022. június 30.
//
Pál névnap

Festett fény költözött a Városháza előcsarnokába

S. Hontai Mária, Varga Judit és Ványa Magdolna festményeiből nyílt kiállítás a Városháza aulájában szerda délután, a Gizella-napok keretében.

S. Hontai Mária gyerekkora óta szeretett rajzolni, a napi feladatok azonban sokáig nem engedtek teret ennek a szenvedélyének. 2013-ban jelentkezett egy festő kurzusra, majd lett a Veszprémért Művészkor tagja. Először a következő évben láthattuk munkáit egy csoportos kiállításon, első önálló tárlatát Veszprémben 2017-ben csodálhattuk meg. 

Varga Judit Kecskeméten született, 2003 óta él Veszprémben családjával, jelenleg a Balaton-felvidéken él. Dolgozott grafikusként, a plan air festészettel két évvel ezelőtt, Bottyán Marianna kurzusain ismerkedett meg. Először 2019-ben vett részt csoportos kiállításon Balatonszepezden, a megyeszékhelyen 2020-ban a VENŐKE csoportos tárlatán találkozhattunk munkáival.

Ványa Magdolna, S. Hontai Mária, Varga JuditVánya Magdolna, S. Hontai Mária, Varga Judit

Ványa Magdolnát is régóta foglalkoztatta a képzőművészet, de sokáig csak műkedvelőként. Néhány évvel ezelőtt kezdett el hobbiként olajfestészettel foglalkozni, azóta rendszeresen látogatja elismert művészek kurzusait, hogy képezze magát. Főként tárgyak és tájak ábrázolásával foglalkozik, amihez jó alapot biztosít lakóhelye, Úrkút környezete.

Mindhárom alkotó a plein air irányzathoz tartozik. A 19. században létrejött irányzat jellegzetessége, hogy az alkotók a műtermükből kimozdulva a szabad levegő alatt dolgoznak, és így a természetes fényeket és az azok keltette színeket és árnyakat ábrázolják. 

A tárlatot V. dr. Fodor Zsuzsa nyugalmazott múzeumigazgató nyitotta meg. Rámutatott: a képzőművészet élvonalából elsősorban a férfi alkotók nevei jutnak eszünkbe, a tehetséges hölgyek csak a 19. század végétől jelenhettek meg, és még ekkor is kevés terük volt a bemutatkozásra. Az elmúlt évtizedekben azonban nagyot fordult a világ, és ma már mindenki tehetsége szerint vehet részt a művészetekben. A kiállított képekkel kapcsolatban megjegyezte: a plein air festők sajátossága, hogy a látvány hiteles megragadására törekszenek, nincsenek idealizált vagy fantasztikus elemek a vásznaikon. A három kiállító hölgy elsajátított a megfigyelés képességét, képesek felmérni és ábrázolni, miként alakítja a napfény és a felhők játéka a tárgyak és a táj látványát. 

A kiállításon házigazdaként Halmay Gábor önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, az Európa Kulturális Fővárosa évhez közeledve fontos, hogy a veszprémi és környékbeli művészek bemutatkozási lehetőséget kapjanak, ráadásul több kiállított alkotás is a balatoni tájat idézi meg, így egyúttal a régió gyönyörű természeti környezetét is bemutatja.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Elkészült Veszprém második falfestménye
Elkészült Veszprém második falfestménye
Szent István és Gizella immár a Munkácsy utca 3. tűzfaláról is szemléli a várost.
Akár ehhez hasonló értelmetlen cikkcímekből is lehet művészet
Akár ehhez hasonló értelmetlen cikkcímekből is lehet művészet
Fenyvesi Ottó kollázsaiból nyílt kiállítás a Pannon Egyetem aulájában kedden. Az eredetileg 2020-ra tervezett, majd a covid miatt többször elhalasztott tárlatot a magyar költészet napjához kapcsolódóan rendezték be.
Egy(-két) kiállítás, ami megmutatja, miért kultúrfőváros Veszprém
Egy(-két) kiállítás, ami megmutatja, miért kultúrfőváros Veszprém
Megnyílt a Tavaszi Tárlat, a Művészetek Háza kétévente megrendezett képzőművészeti seregszemléje a Dubniczay-palotában.
Nappal hidrológus, éjjel művészetpártoló
Nappal hidrológus, éjjel művészetpártoló
2022 végén az EKF támogatásával nyílhat meg a Balatonfüredi Modern Műtár (MOMŰ) a Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit házaspár tulajdonában lévő gyűjtemény bemutatótereként. Bár a jórészt nemzetközi geometrikus és konkrét művészetet reprezentáló modern és kortárs kollekció önmagában is impozáns, még inkább azzá válik, ha megismerjük az alapító, Szöllősi-Nagy András történetét.
Négy évtized alkotásai
Négy évtized alkotásai
Szombaton nyílt meg és február 19-ig látogatható Matzon Ákos Dekádok című kiállítása a Csikász galériában.