2022. július 1.
//
Annamária névnap

A Bárczi méltó iránytű Veszprém közössége számára

Két év kihagyás után rendezték meg ismét péntek este az Agórában a hagyományos Bárczi-gálát.

A koronavírus-járvány sok akár régi hagyományokra visszatekintő rendezvényt eltörölt az elmúlt két évben, köztük a Bárczi-gálát is. Nagy szívfájdalom volt az intézmény oktatóinak és tanulóinak is, hiszen az iskola talán legkiemeltebb pillanata, amikor az év végi rendezvény keretében a gyerekek megmutathatják, a felszín alatt mennyi minden rejtőzik bennük.

Annál lelkesebben készültek viszont az idei gálára: a mazsorettcsoport és a zászlóforgatók közös műsort adtak elő, a készségfejlesztő osztályok tagjaiból álló Boldog Társulat a nyári szünet, a vakáció legkellemesebb élményeit elevenítette fel, emellett táncos, zenés produkciókkal is készültek az iskolások. Itt adták át a Bárczi-díjakat is, melyeket Antal Zsuzsa szakoktató, dr. Chovánné Dunai Ágota intézményegység vezető, a diákok részéről pedig Pozsár Attila (8. osztály), Simon Gergő (9. osztály) és Németh Patrik (10. osztály) vehettek át. 

A gála fontos szerepet tölt be Veszprém közösségének életében is. Ezen az alkalmon mindig garantált a jókedv és a felemelő érzés, nem véletlenül vállalja nagy szeretettel a fővédnökséget Ovádi Péter országgyűlési képviselő évek óta. „A Bárczi több mint egy intézmény, itt a szív és a lélek az iránytű. Az pedig, hogy milyen erős közösséggel is bír az iskola, abból is kiderül, hogy ez az egyetlen olyan gála, ahol az intézmény szinte minden tanulója és a tanárok is fellép, ezzel pedig az iskola méltó iránytűként szolgál Veszprém közössége számára is.

Minden évben örömmel készül a gálára Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója, a gála egyik védnöke is, s még ha szoros is a menetrendje, a rendezvényre mindig igyekszik időt szakítani, mert „ezek a gálák mindig vidámak, őszinték és szeretetteljesek. És ugyan az is látszik, hogy a produkciók mögött nagyon sok munka van, ez nem verejtékes munka, hanem szeretettel végzett. A fiatalok felszabadultak a színpadon, nincs bennük görcs, érződik, hogy örömmel mutatják meg a tehetségüket, s az is, hogy ez azért lehetséges, mert az oktatók szeretettel fordulnak feléjük.

Horváth Éva, az intézmény vezetője szerint ezt csak így lehet: hitvallásuk, hogy csak teljes figyelemmel és odaadással szabad fordulni a gyerekek felé. Hozzátette, évről évre van azért benne egy kis szorongás, hány üres széket lát majd vajon a sorokban, szerencsére azonban ennek épp az ellenkezőjét tapasztalják: gyakorlatilag kevés a rendelkezésre álló ülőhelyek száma. Mint mondta, bár a gálákon produkciókat láthat a közönség, az iskola hétköznapjai és éppolyan vidámak, mint a színpadi előadások.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Amit a városvezetés néhány éve eltervezett a közösségi közlekedés megreformálásában, az mostanra érett be végérvényesen, amikor a héten megérkezett és forgalomba állt a V-Busz kötelékében az 5 darab új, tisztán elektromos meghajtással közlekedő autóbusz. Az új buszok nem csak környezetkímélőek, hanem számos technikai újítással is felszerelték őket, töltőállomásukat pedig a Haszkovó-buszfordulóban alakították ki.
Új parkoló a belvárosban, közösségi térré fejlesztik a volt Várkert éttermet
Új parkoló a belvárosban, közösségi térré fejlesztik a volt Várkert éttermet
Összefoglalónk a képviselő-testület júniusi üléséről.
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora adta át az „Év Állatvédő Óvodája 2022” és az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2022” pályázat dobogósainak okleveleit az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 29-én, Budapesten. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával idén második alkalommal hirdetett – az állatvédelmi oktatási tevékenységet középpontba helyező – pályázatot óvodák és idén első ízben már általános iskolák számára is. A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.
Megnyitották a Füredi úti felüljárót
Megnyitották a Füredi úti felüljárót
Megnyitották a forgalom számára az elkészült Füredi úti felüljárót, így ismét két irányból lehet közlekedni a Balaton irányába Veszprémből. A 8-as út déli elkerülőjének fejlesztése során zajvédő falakat is építettek az útszakasz teljes hosszában, véglegesen pedig 2022 decemberében fejezik be a munkákat.
Az egyetemen keresi jövőbeli mérnökeit a Thyssenkrupp
Az egyetemen keresi jövőbeli mérnökeit a Thyssenkrupp
Veszprémben, a Pannon Egyetemen nyitott fejlesztőirodát a cég.