2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Egyszeri zenei együttállások a Hangvilla színpadán

2022. május 9. 10:08
A „Találkozások Zenevárosban” koncertsorozat májusi alkalmai különleges atmoszférával töltik be a Hangvilla nagytermét május 13-án és 31-én.

Szefárd hagyomány és keleti hangszőnyeg, magyar népdalokba font ghánai dallamok – ezeket ígéri a közelgő koncertsorozat, amelynek szervezője a Fórum a Népművészetért Alapítvány. A rendezvény előzménye, hogy Veszprém városa nyerte el először a Zene Városa címet 2019-ben. 

Május 13-a első találkozás az előadók számára is, hiszen most először lép közösen színpadra Ana Alcaide és a Meybahar együttes. Mindkét formáció a hagyományból táplálkozik, azt meghitt közelségből, felszabadultan rögtönözve tálalják.

Ana Alcaide a szefárd örökség képviselője, míg a Meybahar görög, török és indiai elemekből alkot teljesen újat. Közös koncertjük belső utazásra invitál és felszabadult flow élménnyel kecsegtet.

A napfényes Toledoból érkező Alcaide éppen egy északi hangszerkülönlegességen, a nyckelharpa-n kiséri dalait. Egy útja során fedezte fel és szeretett bele a hangszerbe, ami állandó társsá és előadói védjegyévé vált. A Meybahar hangzását Marilia Pilti szantúrijátéka (a hangszer a cimbalom rokona) és Kopcsik Márton saját fejlesztésű zengőhúros brácsajátéka teszi különlegessé, a zene egyedi hangulatát pedig az együttes ütőhangszeresei színesítik: Varga Merse, Takács Péter és Krolikowski Dávid. 

Magyarországon először Veszprém nyerte el a Zene Városa címet az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának tagjaként 2019-ben, és ad otthont a különleges zenei találkozásoknak. A sorozat kiemelt közönsége az élménypedagógiára nyitott veszprémi tanárok, és azok a diákok, akik először találkoznak élőben ezekkel a műfajokkal. A szervezők tanár- és diákkedvezménnyel várják az érdeklődőket. Erre a linkre kattintva tud jegyet váltani, és itt találja a koncert Facebook eseményét.

Szabó Eszter

További cikkek

A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.