2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Nyáron is zajlanak az építkezések a nyolcason és a 82-esen

Az építkezések nyara lesz ez a veszprémi főutakon: haladnak a munkálatok a nyolcas út déli elkerülő részén és megkezdődött a beruházás a 82-es Kádárta és Veszprém közötti szakaszán is. Összefoglaljuk, milyen munkálatokra, forgalomkorlátozásokra kell számítani a következő hónapokban.

A nyolcas főút Veszprémet elkerülő szakaszának átépítése – a litéri csomóponttól a füredi csomópontig összesen 7,5 kilométer hosszúságban – még tavaly kezdődött. A beruházás több elemét már korábban átadták a forgalomnak: tavaly nyáron az autósok birtokba vehették az Almádi úti csomópont felüljáróját, év végére pedig az új Budapest úti csomópont is elkészült, valamint teljes szélességében, 2x2 sávon átadták a forgalomnak a Budapest úti és a litéri csomópontok közötti szakaszt. 

Az új Budapest úti csomópont december vége óta használhatóAz új Budapest úti csomópont december vége óta használható

Áprilisban megkezdték a régi Budapest úti csomópont ágainak javítását: a belváros felől Győr irányába vezető lehajtót újraaszfaltozták, hamarosan a belváros felől Körmend felé, valamint a Győr felől Körmend felé vezető ágakat is újra használhatóvá teszik. Május végén a Székesfehérvár felől Győr felé vezető ágat aszfaltozzák újra, míg a Székesfehérvár felől a belváros felé vezető ágon valamint a fölötte átívelő hídon szeptemberben zajlanak majd a felújítások. 

A régi Budapest úti csomópont használatban maradó ágait is felújítjákA régi Budapest úti csomópont használatban maradó ágait is felújítják

Az almádi csomópontnál április végén lezárták a nyolcas út Körmend felé vezető útpályájának le és felhajtó ágát, ezek kiváltására ideiglenes utat alakítottak ki. A Körmend felé vezető oldalon várhatóan június végére elkészülnek az útpálya építésével, és ekkortól a forgalmat 2x1 sávon erre az oldalra terelik majd, megkezdve a Fehérvár felé vezető irány aszfaltozását, amivel a tervek szerint novemberre végeznek. Csak ezután látnak neki a zajvédő fal építésének, ami a következő év első negyedében készülhet el. 

Nyár közepétől használható lesz a füredi csomópont felüljárója (fotó: NIF Zrt.)Nyár közepétől használható lesz a füredi csomópont felüljárója (fotó: NIF Zrt.)

A Balaton megközelíthetőségét javítja és az Almádi úti dugókat csökkenti majd, hogy várhatóan nyár közepétől használható lesz a Füredi úti csomópont felüljárója. Ebben a csomópontban tehát elsőként a hidat adják át a forgalomnak, a többi elem ez után fokozatosan készül el és válik járhatóvá – a tervek szerint őszre a csomópont teljes egészében használható lesz.

November közepéig dolgoznak a 82-es úton a börtönnélNovember közepéig dolgoznak a 82-es úton a börtönnél

Mindeközben a nyolcas és 82-es utakat összekötő új szakasz építése is elérte a kellemetlenségeket okozó, a 82-es út forgalmát befolyásoló fázisát. Az átereszek kialakítása miatt várhatóan május 23-ig félpályán, jelzőlámpás – csúcsforgalmi időszakokban jelzőőri – irányítás mellett lehet közlekedni. Az igazán komoly munkálatok csak eztán, május 24-től kezdődnek meg, ekkor azonban az ígéretek szerint 2x1 sávon biztosítják a haladást. Néhány korlátozással azért ekkor is számolni kell: a Veszprém felől érkezők nem fordulhatnak balra a börtön csomópontjában, a büntetés-végrehajtási intézet és a bedevölgyi lakótelep a kádártai körforgalomból visszafordulva, jobbra kis ívben kanyarodva érhető el. Lezárják a kerékpárútnak egy 750 méteres szakaszát is, a kerékpárosokat a főútra terelik. A tervek szerint a 82-es úton november 15-ig befejeződnek a munkálatok, és az autósok birtokba vehetik az új, körforgalmú csomópontot a börtönnél.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Kovács Bálint

További cikkek

ÁTADTÁK A KÜLSŐ KÖRGYŰRŰT ÉS A 8-82. UTAKAT ÖSSZEKÖTŐ ÚJ SZAKASZT
ÁTADTÁK A KÜLSŐ KÖRGYŰRŰT ÉS A 8-82. UTAKAT ÖSSZEKÖTŐ ÚJ SZAKASZT
Hivatalosan is átadták a külső körgyűrű litéri és füredi csomópontok között megújult szakaszát valamint a 8. és 82. utakat összekötő új útszakaszt kedden.
Forgalmirend-változás a déli elkerülőn
Forgalmirend-változás a déli elkerülőn
Elkészült a 8-as főút Litér-Veszprém közti útszakasza
Elkészült a 8-as főút Litér-Veszprém közti útszakasza
Az autósok december 21. délutánjától használhatják a főút kétszer kétsávosra bővített útszakaszát.
Folytatták az avar kori temető feltárását
Folytatták az avar kori temető feltárását
A nyolcas út Veszprém déli elkerülő szakaszán, Veszprém határában végzett feltárásokat a Laczkó Dezső Múzeum. Folytatva a szeptemberi kutatómunkát ezúttal az útpálya déli felének építési munkái közben kerültek elő a nagy kiterjedésű avar kori temető további sírjai. A korábbi évek, évtizedek alatt több árokkal, vezetékkel bolygatták a területet, de ezek csupán néhány helyen érték el a sírok szintjét. Ez alkalommal 28 temetkezési helyet sikerült feltárni.
TERVEZETT ÜTEMBEN HALAD VESZPRÉMBEN A DÉLI ELKERÜLŐ ÉPÍTÉSE
A NIF Zrt. beruházásában megvalósuló 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő projekt munkálatai a tervezett ütemben haladnak. 2021. november 15-én délután ideiglenesen forgalomba helyezték az újonnan elkészült új Budapesti csomópontot, a hozzá tartozó két körforgalommal együtt.