Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mik azok a másodlagos színek?

2022. május 16. 9:37
A színeknek 3 fő kategóriája létezik: az elsődleges, a másodlagos és a harmadlagos színek. Az összes hatással van ránk, a közérzetünkre, a hangulatunkra. A színek univerzálisak, segítségükkel ugyanazt fejezhetjük ki akkor is, ha beszélünk egy nyelvet, és akkor is, ha nem.

Egyes összeállítások harmóniát sugároznak, más esetben össze nem illő árnyalatokat látunk. Ezen tulajdonságokat felhasználva környezetünk, lakásunk átalakításához sokszor elegendő csak a színekkel játszani, de nem mindegy, hova, melyiket használjuk. Ennek megértéséhez tisztában kell lenni néhány színtani alapfogalommal.

A színek hatása

A színek mindenütt jelen vannak az életünkben, körülvesznek, meghatároznak, hatással vannak ránk. Kifejezhetünk velük érzelmeket, hangulatokat, önmagunkat.

Eszközként használhatjuk otthonainkban, segítségükkel, a színhatás révén hangulatot közvetíthetünk, szimpátiát sugallhatunk, meghatározhatjuk a térhez való viszonyunkat. A falak, berendezési tárgyak, dekorációs elemek együttes színhatása adja egy otthon, egy tér barátságosságát, meleg hangulatát. A Festékpalota.hu beltéri falfestékei segítségével a színek egymásra hatásának figyelembevételével átformálhatja az Önt körülvevő teret.

A színek csoportjai

Az árnyalatok különbözősége adja a színhatás alapját, a kontrasztot. A színek kontrasztja és harmóniája a 12 osztatú színkörön ábrazolható. Ezen belül három kategóriát különböztetünk meg:

  • elsődleges színek: a piros, a kék és a sárga. Ezek nem keverhetők ki más színekből.
  • másodlagos színek: a narancs, a lila és a zöld. Az elsődleges színek keverésével kapjuk, ezért elsődleges kevert színeknek is nevezik.
  • harmadlagos színek: 6 árnyalat, amelyet az elsődleges és másodlagos színek keverésével készíthetünk.

Az érzékelés alapján meleg és hideg színekről, semleges, erős és pasztell árnyalatokról beszélhetünk. 

Mit fejeznek ki a másodlagos színek?

Amikor egy szoba vagy otthon felfrissítésén gondolkodunk, kézenfekvő megoldás lehet a fal- és bútorszínek megváltoztatása céljaink érdekében, hiszen a különböző színek más-más lélektani és fiziológiai hatással vannak ránk. 

Milyen impulzust adnak az elsődleges kevert színek?

  • Zöld: A kék és a sárga keveréke. A természet leggyakoribb színe, a megújulás, növekedés, békesség és elmélkedés kifejezője. Nyugtató, harmóniát sugároz, jó hatással van az egészségre, idegrendszerre, csökkenti a vérnyomást, segít a belső egyensúly elérésében. Hatása attól függően változik, hogy melyik alapszínből van több benne. A világosabb zöld friss, légies, vidám, a sötétebb zöld eleganciát, komolyságot sugároz. 
  • ibolya vagy lila: A kék és vörös keverékeként titokzatos, elbűvölő és rejtélyes. Inspiráló hatású, luxusérzetet kelt.
  • Narancs: A vörös és a sárga keveréke, a legmelegebb színek egyike. Optimizmust, jó hangulatot sugall, cselekvésre késztet, növeli a szervezet energiaszintjét. Lakásban, terekben a barátságos és vidám hangulat megteremtésére használható, viszont nagy felületen akár idegesítő is lehet vibráló hatása miatt.

Nézzen körül a webáruház kínálatában, amennyiben éppen festéket keres a szobák felfrissítése kapcsán.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.