Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Autópolírozási tippek

2022. május 18. 10:57

Ha nagy híve vagy a “do it yourself”, vagyis a “csináld magad” mozgalomnak, bizonyára örömmel hallod a jó hírt: az autópolírozást is megoldhatjuk mi magunk! Ugyan több időt és energiát igényel, mintha profinak fizetnénk érte, de ez igaz minden más projektre is - és így sokkal inkább a magunkénak érezzük majd az autónkat. Megéri hát, csapjunk is bele!

Mi kell hozzá?

Az említett időn és energián kívül elsősorban egy megfelelő minőségű polírozószettre van szükségünk. Ha ez megvan, akkor már csak a körülményeket illető néhány szabályt kell tekintetbe vennünk és betartanunk:

Figyelni kell az optimális hőmérsékletre. Ha 15 Celsius-fok alatt, illetve 20 fok fölött kezdenénk munkához, akkor túl kemény, illetve túl puha lenne a fényezés ehhez. Mivel a fényezésen éppen javítani akarunk, nem pedig rontani, ne kockáztassunk!
Ugyanúgy, ahogy festéskor, ennél a munkánál is fontos, hogy zárt és nem túl poros helyiségben álljunk neki. A szabadban mindenfélét ráhordana a szél az autóra - port, homokot, növényi részeket, rovarokat, stb. -, amiket polírozás közben kitűnően beledolgoznánk a fényezésbe, elrontva a végeredményt.
Önmagában a zárt tér még nem elég: a polírozandó felületnek árnyékban kell lennie, nem érheti közvetlen napfény, különben túl meleg lenne ehhez a tevékenységhez.
Ugyanakkor elegendő fényre szükségünk lesz. Nem kell feltétlenül természetes eredetűnek lennie, az is tökéletes, ha lámpák biztosítják ezt számunkra.

Hogyan csináljuk?

  1. Ha minden körülmény tökéletes, első lépésként tisztítsuk meg a polírozandó felületet! Már itt hangsúlyoznánk a célnak megfelelő anyagok és eszközök használatának fontosságát. Tehát se Domestosszal, se háztartási sósavval, se kézmosáshoz használt folyékony szappannal ne locsoljuk le az autónkat, hanem autósamponnal mossuk le! Szintén nem a dörzsis háztartási szivacs lesz a jó társunk e folyamatban: mikroszálas törlőkendőt és autómosáshoz árult szivacsot vessünk be! Lemosás után töröljük szárazra!
  2. Jöhet a polírozógyurma! (Azt már mondanunk sem kell, hogy ne a gyerek játékgyurmájával próbálkozzunk…) Amikor ezzel átdörzsöljük, célunk, hogy a legapróbb kosztól is megszabadítsuk a felületet.
  3. Polírozás durva polírpasztával – iItt kitérnénk a gépekre. Akár fúrógépbe dugható polírozófejet, akár direkt polírozógépet használunk, a legfontosabb, hogy szabályozható legyen a gép fordulatszáma. Ha ugyanis túl gyorsan forog a fej, megégetheti a fényezést, és azzal sokkal nagyobb bajt idézhetünk elő, mintha egyáltalán hozzá sem fogtunk volna a polírozáshoz.
  4. Polírozás finom polírpasztával.
  5. Amikor már elégedettek vagyunk a polírozás eredményével, akkor jön még egy lépés, amit nem érdemes megspórolni: a waxolás. Egy vékony rétegnyi waxot vigyünk fel a felületre! Így sokkal időtállóbb lesz a munkánk eredménye. Hozzá kell tennünk, hogy 3-4 mosás után lekopik a wax, ezért azt időnként pótolni kell.

Ha felkészülten állunk neki ennek a munkának, semmi gond nem lehet, a végeredményt viszont büszkén szemlélhetjük. Ne féljünk hát kezünkbe venni az irányítást!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.