Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A hadisírok a béke nagykövetei

2022. május 19. 16:16
Egyhetes munkával tették rendbe a Vámosi úti temetőben található német-magyar második világháborús katonai temetőt magyar és német katonák a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség szervezésében. A munkálatok lezárultával csütörtökön ünnepélyesen fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.

A megemlékezésen Kovács Imre, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge) magyarországi megbízottja emlékeztette a megjelenteket: a halott katonák között nincsenek győztesek és legyőzöttek, ők mindannyian áldozatok. A háborúban elhunyt katonák mindannyiunk halottai – nyugodjanak itt, a Veszprémben eltemetett 4100 katona között vagy bárhol másutt a világban. Közös felelősségünk, hogy generációkon átívelően életben tartsuk az elhunyt katonák emlékét, és felelősek vagyunk azért is, hogy milyen tanulságot vonunk le a múltból, és mit viszünk tovább, mit adunk át az utánunk jövőknek.

Kovács ImreKovács Imre

Huszonötezer német és magyar katona nyugszik a magyarországi katonai temetőkben, mindannyiuké egy megtört emberi sors, egy meg nem élt élet – fogalmazott dr. Urkuti György. Hozzátette: hálát rebeghetünk azért, hogy mi békében élhetünk, különösen ezekben a nehéz időkben, amikor a szomszédságunkban honvédő háború zajlik. Urkuti méltatta a magyar és a német nép sokszáz éves kapcsolatát és barátságát, melynek egyik csendes eleme a hadisírgondozó katonák együttműködése. 

Brányi Mária alpolgármesterBrányi Mária alpolgármester

Brányi Mária alpolgármester felidézte: a 27 évvel ezelőtt létrehozott katonatemetőben a második világháború során Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében elhunyt katonák nyugszanak, akik hazájukért áldozták az életüket. Az alpolgármester hozzátette: a jövőre nézve is reményt jelent, hogy a két nemzet katonái egy héten át közösen dolgoztak a temető állagmegóvásán, tettükkel az emlékezet mellett a béke életben tartásán is fáradoztak, ami még fontosabbá vált a keleti határunktól nem messze civilek és katonák életét nem kímélő háború árnyékában. Brányi szerint az itt nyugvó katonák halála intő példa, hogy a háború nem jelent megoldást, áldozatuk Európa békéjének fontosságára emlékeztet minket.

Az elhunytak emlékéért Oláh Emil protestáns tábori lelkész mondott imát, majd a megemlékezők –  magyar és német katonai és civil szervezetek, Veszprém város önkormányzata és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata – elhelyezték virágaikat és koszorúikat a temetőben található emlékhelynél.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.