Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mire érdemes odafigyelni vakolás során?

2022. május 23. 9:02

A vakolás folyamata viszonylag egyszerűnek tűnik, ám rendkívül gyakorlottnak kell lenni ahhoz, hogy tökéletes végeredményt kaphassunk. Akár szakemberre bízzuk, akár saját kezűleg oldanánk meg, érdemes néhány tudnivalót észben tartani a folyamat során!

Minőségi vakolat beszerzése

A maximális minőségű végeredményhez a szakértelem mellett kiváló vakolási alapanyagok is szükségesek. Így érdemes arra törekedni, hogy a felhasznált vakolat ideális legyen a munkálat és a fal típusához.

Ha tanácstalanok vagyunk, mennyi anyagra lesz szükségünk, érdemes lehet egy vakolás kalkulátor segítségét igénybe venni. Így elkerülhetjük azt, hogy a vakolás közepén kifogyjunk az alapanyagból.

Látogass el a Cemix weboldalára, és szerezz be nagyszerű alapanyagokat, hogy felújítási és építési munkálataid a lehető legjobb minőségben végezhesd!

Vakolás: házilag vagy szakember bevonásával?

Gyakori probléma, hogy tapasztalat nélkül, házilag próbálja egy otthon tulajdonosa megoldani a vakolás elvégzését. Amikor pedig valami nem stimmel, csak akkor kéri szakember segítségét, rengeteg időt, energiát és pénzt elpazarolva ezzel.

Egy elrontott vakolást ugyanis sokkal nehezebb helyrehozni, mintha nulláról kellene kezdenie egy szakembernek, érintetlen fallal. Ilyen esetben ugyanis nem javításra lesz szükség, hanem a teljes vakolat leverésére. Rendkívül rossz állapotban lévő falnál sem érdemes egyedül nekivágni a munkálatoknak, hiszen annak újravakolásához speciális szaktudás szükségeltetik. 

Éppen ezért érdemes alaposan végiggondolni a fent említett szempontok alapján, hogy bele merjünk-e vágni ebbe a feladatba, vagy kérjük szakember segítségét. Ha azonban gyakorlottak vagyunk a témában, néhány tudnivalóra odafigyelve mi is nagyszerű végeredményt érhetünk el!

Így zajlik maga a vakolás

Legelőször az előkészítés fázisában a fal lemérésével érdemes kezdeni, valamint felmérni annak víztartalmát, állapotát, és egyenetlenségét. Fontos tudni, hogy nedves falat nem szabad elkezdeni vakolni, várni kell, amíg teljes mértékben megszárad.

Ha a fal állapota vagy egyenletessége okoz fejtörést, először oly módon kell azt kijavítanunk, hogy a rá kerülő vakolatnak tökéletes alapot nyújtson. Így a fal előkészítése során ügyelni kell a kosztól és portól való megtisztításra is, hogy a vakolat tapadása megfelelő legyen. Akár vakolaterősítő háló alkalmazása  is szükséges lehet a művelethez.

Akárcsak a beltéri festés esetében, a vakolatnál is ügyelni kell a helyiségben lévő tárgyak, bútorok, és padló védelmére. Ragasszuk le a küszöböket, a nyílászárók széleit, tapasszuk be a  villanykapcsolók,lámpák és a konnektorok helyeit is.

Az előkészítés utolsó fázisában előfröcskölés kerül terítékre, amellyel megakadályozzuk, hogy a száraz alapfelület kiszívja a vizet a vakolatból. Így már egy megfelelően előkészített falfelületet kaphatunk, melyre rákerülhet a vakolat. Ugye, hogy nem is olyan egyszerű?
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.