2022. augusztus 20.
//
István névnap

Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák

Vasárnap lehull a lepel, vagy stílszerűen „tiszta sört öntenek a pohárba” ugyanis kiderül, melyik manufaktúra terméke lesz a jövőben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros hivatalos söre. Az Óváros piacon ezen a napon nem csak a bejelentés történik meg, számos program és a gasztronómiai kínálat is a sörkultúra körül fog forogni.

Bár vannak olyan tradicionális kultúrák, mint például a német, vagy a belga, ahol a sörnek kitüntetett szerepe van a gasztronómiában, valójában ez a több ezer éves ital az összes kontinensen nagy népszerűségnek örvend. Ebben persze annak is szerepe van, hogy például a borokkal szemben a készítésnél itt nem játszik akkora szerepet a földrajzi adottság, vagy a klíma, valamint a hozzávalók, a komló, vagy a maláta is könnyen szállítható.

A komló az egyik alapanyaga a sörnekA komló az egyik alapanyaga a sörnek

Tungli Péter, a VEB 2023 gasztronómiai és borászati projektjeinek a vezetője a sörkultúra hazai vonatkozásában azt is kiemelte, régen szinte az összes jelentősebb magyar városnak volt saját sörfőzdéje. Ez a szám aztán az évtizedek alatt megcsappant, viszont az utóbbi években ismét reneszánszukat élik ezek a kisebb manufaktúrák, amelyek nem feltétlenül a tömeggyártásra helyezik a hangsúlyt, hanem sokkal inkább arra, hogy a környék sörfogyasztóit lássák el „folyékony kenyérrel”.

A tartályokban pedig legtöbbször az úgynevezett kraft-típusú kézműves sörök készülnek, ezek javában felső erjesztésűek és citrusos ízvilágot képviselnek, de a különböző komlókkal és élesztőkkel bőven van lehetőség a kísérletezésre, mondta Tungli Péter.

Magyarországon körülbelül 10-15 éve indult ez a „sörforradalom”, de mégsem hazánk és nem is Európa volt az első, ahol feléledt a kisüzemi sörfőzés hagyománya, hanem az USA-ban jelentek meg először az egyszerű garázsfőzdék. Visszatérve Magyarországra, Tungli Péter szerint ma már több tucat ilyen főzde működik itthon is, ezek közül pedig

az egyik Veszprémhez közeli manufaktúra nemrég megalkotta azt a sört, ami hamarosan az EKF hivatalos söre lesz.

Hogy melyik ez a sörfőzde, az csak vasárnap délelőtt 10 órakor fog kiderülni az Óváros piacon, de Tungli Péter annyit elárult a sörről, hogy egy modern, fiatalos ízvilágot képvisel majd. Ezt bárki megtapasztalhatja majd vasárnap, hiszen amellett, hogy az EKF csapata bemutatja és elárul számos érdekességet a sörfőzőről és a sörről, a közönséget is megkínálják az új, hivatalos itallal.

Vasárnap 10 órakor leplezik le az EKF sörét az Óváros piaconVasárnap 10 órakor leplezik le az EKF sörét az Óváros piacon

Sőt, a piac aznapi tematikája is a sörök köré szerveződik majd, a gasztronómiai kínálatban különböző sörökben pácolt ételek és sörkorcsolyák közül lehet válogatni, valamint egy játékot, pontosabban egy ötletpályázatot is meghirdetnek, ennek a lényege, hogy a közönségtől várják majd az ötleteket, hogy mi legyen az egyelőre név nélküli új EKF sörnek a neve, ami majd felkerül a címkékre is a jövőben. Az ötletbörzére május 29. és június 5. között a Veszprém-Balaton 2023 Facebook oldalán várják a frappáns ötleteket.

vehir.hu

További cikkek

Az eső sem mosta el a jó hangulatot Kádártán
Az eső sem mosta el a jó hangulatot Kádártán
A kádártaiak egy jó hangulatú piknikkel egybekötött kenyérszentelő ünnepséget tartottak az államalapítás alkalmából pénteken délután.
Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén
Augusztus 19-én délután 5-kor rendhagyó kortárs képzőművészeti kiállítás nyílik Veszprémben a Kossuth utcán az Óránál. 1700 (!) kortárs művész 2500 alkotása nézhető meg egyszerre egy helyen: a Találkozások című kiállítás újszerűségét éppen az adja, hogy a másolatokat a látogató kedve szerint kiemelheti a dobozokból, és mintegy átlapozza a neki tetsző műveket.
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Csütörtök délután a cseh származású Jakub maga mutatta be a cseh-magyar tematikájú festményét. Jakub Bachorík cseh illusztrátor alkotása a Külső-kádártai úti Veszprém Aréna térségében található körforgalomnál lévő aluljáró falát díszíti.
Rendhagyó darab, egy rendhagyó helyen – Augusztus 23-án Zalahalápra érkezik a Balaton Teátrum két előadása
Rendhagyó darab, egy rendhagyó helyen – Augusztus 23-án Zalahalápra érkezik a Balaton Teátrum két előadása
Zalahalápon, a Haláp-hegyen lesz látható a Rendhagyó terek eseménysorozat következő két előadása, a Brémai muzsikusok – gyerekeknek szóló darab és a Rege a tihanyi visszhangról, amely minden korosztályt megszólít. A HelloVEB.hu cikkében a „Rege a tihanyi visszhangról” beszélgettek.
Kinizsi-sírkutatás, avagy mit rejthet a Szent István-templom temetője?
Kinizsi-sírkutatás, avagy mit rejthet a Szent István-templom temetője?
2022. augusztus 22-e történelmi nap a Nagyvázsony és a Kinizsi-kutatások történetében. Kinizsi Pál vázsonykői birtokadományának 550. évfordulóján először indul kutatás a veretlen magyar hadvezér és utódjának, Horváth Márk maradványainak megtalálása érdekében. Az ásatás e leletek mellett azonban több, meglehetősen érdekes kérdésre is próbál választ találni.