2023. június 3.
//
Klotild névnap

Milyen titkokat rejt a Kálvária-domb?

A Kálvária-domb jelenleg is zajló átépítése során a terület régészeti feltárása is zajlik. A korábbi ásatások eredményeiről csütörtökön Rainer Pál régész tartott előadást a Pannon Egyetemen. 

A Kálvária-domb volt a középkori Szentmiklós-szeg település központja, a magaslaton állt a falu temploma. Az okleveles források alapján feltételezhető, hogy a község épületei egyfajta utcába rendeződtek, ám ez a ma megszokottnál jóval szellősebb elrendezés lehetett, ahol a lakóházak mellett gazdasági épületek, kertek is tagolták a területet. Az oklevélben először 1237-ben említett település a török időkben pusztult el, a dombon az 1700-as években aztán kálváriát alakítottak ki. 

Az egykori templom alapjait Rhé Gyula régész találta meg 1930-ban. A templom körüli középkori temető néhány sírját is feltárta. A sírokban 11. századi pénzeket talált – a nyomok arra utalnak, hogy a templom a már korábban létezett temetőre épült rá a 12. század végén, ami aztán 1552-ig, a török dunántúli hadjártáig működött. Rhé ásatása nyomán kiderült, hogy az eredeti, román stílusú templom szentélyét később megbontották és gótikus stílusban bővítették. A régész csak a templom alapozását találhatta meg – a falak köveit, ahogy azt számos középkori épülettel történt, széthordták és építőanyagnak használták a török idők utáni építkezéseken.

Slowikowsky Ádám rajza a 19. század második felébőlSlowikowsky Ádám rajza a 19. század második feléből

A második világháborút követő politikai váltás miatt a klerális múlt nemkívánatossá vált, a Kálvária-hegyet elhanyagolták, elgazosodott. Az egyetem építésekor a domb egy részét el is bontották. Legközelebb 1978-ban Kralovánszky Alán, a múzeum igazgatója tárta fel a területet, aki 47 sírt tárt fel – ezekben néhány Árpádok-korabeli pénzt és hétköznapi fém kiegészítőket – csatokat, gyűrűket, övmerevítőket – talált. 

Kíváncsian várjuk, hogy a jelenleg is zajló ásatások milyen eredményeket hoznak, kaphatunk-e általuk szélesebb körű betekintést az egykori Szentmiklós-szeg történetébe?

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Pénzesgyőr mellett a Gerence patakban véletlenül bukkantak rá azokra a csontokra, amelyek a szakértő szerint már kétszáz éve heverhettek ott.
Gyerekbarát és modern – az utolsó simítások zajlanak a ,,Zöld Városon”
Gyerekbarát és modern – az utolsó simítások zajlanak a ,,Zöld Városon”
A város egyik legnagyobb beruházása érkezett célvonalhoz, és végre megnyílik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program szív-projektjeként elhíresült „Zöld Város” közösségi tér a nagyközönség előtt.
A föld alól került elő egy világháborús magyar repülő és hősi halott pilótája
A föld alól került elő egy világháborús magyar repülő és hősi halott pilótája
Első alkalommal bukkantak magyar felségjelzésű Focke-Wulf gyártmányú FW-190-es csatarepülőgép roncsaira hazánkban. Az Ajka közelében feltárt repülőgép darabjai között feltehetőleg Sztrókay Géza szakaszvezető, a hősi halált halt repülőgép-vezető maradványait is megtalálták.
Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy Petőfi Sándor 1848 márciusában, néhány nappal a forradalom kitörése előtt Veszprémben tartózkodott – látogatása emlékét dombormű őrzi a Mackó cukrászda falán – arról azonban talán kevesebben tudnak, hogy látogatása oka István öccse volt, aki a környéken élt, és a szabadságharcban is a veszprémi honvéd zászlóaljban vett részt.
Négyszáz évig várta gazdáját a nemesvámosi kincs
Négyszáz évig várta gazdáját a nemesvámosi kincs
16. századi ezüstérméket talált egy amatőr kutató Nemesvámos közelében. A 154 darabból álló leletegyüttest pénteken mutatták be a sajtónak a településen.