Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Milyen titkokat rejt a Kálvária-domb?

2022. május 28. 4:00
A Kálvária-domb jelenleg is zajló átépítése során a terület régészeti feltárása is zajlik. A korábbi ásatások eredményeiről csütörtökön Rainer Pál régész tartott előadást a Pannon Egyetemen. 

A Kálvária-domb volt a középkori Szentmiklós-szeg település központja, a magaslaton állt a falu temploma. Az okleveles források alapján feltételezhető, hogy a község épületei egyfajta utcába rendeződtek, ám ez a ma megszokottnál jóval szellősebb elrendezés lehetett, ahol a lakóházak mellett gazdasági épületek, kertek is tagolták a területet. Az oklevélben először 1237-ben említett település a török időkben pusztult el, a dombon az 1700-as években aztán kálváriát alakítottak ki. 

Az egykori templom alapjait Rhé Gyula régész találta meg 1930-ban. A templom körüli középkori temető néhány sírját is feltárta. A sírokban 11. századi pénzeket talált – a nyomok arra utalnak, hogy a templom a már korábban létezett temetőre épült rá a 12. század végén, ami aztán 1552-ig, a török dunántúli hadjártáig működött. Rhé ásatása nyomán kiderült, hogy az eredeti, román stílusú templom szentélyét később megbontották és gótikus stílusban bővítették. A régész csak a templom alapozását találhatta meg – a falak köveit, ahogy azt számos középkori épülettel történt, széthordták és építőanyagnak használták a török idők utáni építkezéseken.

Slowikowsky Ádám rajza a 19. század második felébőlSlowikowsky Ádám rajza a 19. század második feléből

A második világháborút követő politikai váltás miatt a klerális múlt nemkívánatossá vált, a Kálvária-hegyet elhanyagolták, elgazosodott. Az egyetem építésekor a domb egy részét el is bontották. Legközelebb 1978-ban Kralovánszky Alán, a múzeum igazgatója tárta fel a területet, aki 47 sírt tárt fel – ezekben néhány Árpádok-korabeli pénzt és hétköznapi fém kiegészítőket – csatokat, gyűrűket, övmerevítőket – talált. 

Kíváncsian várjuk, hogy a jelenleg is zajló ásatások milyen eredményeket hoznak, kaphatunk-e általuk szélesebb körű betekintést az egykori Szentmiklós-szeg történetébe?

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából régészet 17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából Közel 400 éves női papucsot és selyemruhát tártak fel a régészek a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház altemplomának egyik sírjában. A lelet különösen értékes, Magyarországon ugyanis kevés emlék maradt fenn a 16-17. század női és férfi viseleteiből. A restaurált lábbelit a nagyközönség először a Múzeumok Éjszakáján, a Biró-Giczey Házban láthatja, ahol több olyan régészeti leletet is kiállítanak, amely a Veszprémi Főegyházmegye várnegyedbeli, 18 épületet érintő beruházása során került elő. 2024. június 22. 12:32 Veszprém legrégebbi középkori épülete átírhatja, amit a korszakról tudtunk régészet Veszprém legrégebbi középkori épülete átírhatja, amit a korszakról tudtunk A napokban fejezik be a veszprémvölgyi kolostorrom mögötti telken végzett ásatásokat a Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik megtalálhatták a középkori Veszprém legrégebbi épületének maradványait. Ha ez így van, az kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, amit a városnak erről az időszakáról tudtunk. 2024. június 7. 22:57 Egy Zamárdi mellett megtalált hiúz csontváza okozza a fejtörést a kutatóknak régészet Egy Zamárdi mellett megtalált hiúz csontváza okozza a fejtörést a kutatóknak Több mint húsz évvel ezelőtt fedezték fel őket, azóta számos tudós megvizsgálta, de mindent megdöntő bizonyíték még mindig nincs, csak teóriák arra, hogy és miért került négy kutya és egy hiúz egy gödörbe Zamárdi mellett. A lelet egyedülálló a világon, ami túlmutat az öt állat történetén, a korszak társadalmairól és vallásairól is felvet kérdéseket. 2024. május 20. 22:47 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. 2024. május 17. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.