Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Kik is voltak a veszprémi tobakosok?

2022. május 29. 9:21
A Benedek-hegy alatti utcát, ami ma már inkább egy kedvelt sétaút, mint forgalmas ipari rész hivatalosan Tobak utcának hívják. Az elnevezés nem véletlen, hiszen valamivel több, mint 100 éve még javában tevékenykedtek a bőrkészítők itt. Őket hívták tobakosoknak, a Laczkó Dezső Múzeum által szervezett piknik-sorozat első állomásán pedig az ő történetüket lehetett megismerni szombaton.

Veszprém történelmében ugyan nem volt sorsfordító szerepük, mégis egykor benépesítették a Sédnek a Benedek-hegy keleti oldalán lévő szakaszát. Ők voltak a tobakosok, akik bőrkikészítéssel foglalkoztak évszázadokon át.

A Laczkó Dezső Múzeum most elindított programsorozatával az ő emléküket idézte fel egykori házaik helyén egy hangulatos piknik formájában, ahol a múzeum munkatársai különböző ismeretterjesztő interaktív programokkal készültek, középpontba állítva az egykori tobakosok tevékenységét.

A rendezvénysorozat – ugyanis a jövőben még több helyen várható ilyen piknik - az Európa Kulturális Főváros program támogatásával valósult meg és még a szeszélyes időjárás sem gátolta annak megtartását.

A helyszínen Törő Balázs, a múzeum néprajzkutató kollégája, a mostani piknik szakmai vezetője mesélt portálunknak arról, hogy kik is voltak és mit is csináltak pontosan a tobakosok.

Ezek az iparosok bőrkikészítéssel foglalkoztak, pontosabban finombőrökkel, mint például kecske, vagy juh. Ahol most a Szerelem-sziget árnyas padjai és fái vannak, az a hely egykor a tobakosok kádjaitól volt tele, itt áztatták ki a bőröket. Ehhez cserszömörcét, valamint kutyaürüléket használtak. Hiszen, ami ma egy bosszantó jelenség az utcákon, az egykor a tobakosok fontos alapanyaga volt a bőrkikészítéshez, többek közt ezzel maratták le a húst és a szőrt a nyers bőrről, mesélte Törő Balázs a régi megoldásokról.

Éppen ezért, a Tobak utca nevezetes volt a kellemetlen szagokról is, amit ma már nehéz lenne elképzelni, de egykor a város ipari negyedeként erős szagok áradtak erről a környékről.

Hogy mekkora történelme van az itteni tobakosoknak, azt jól bizonyítja, hogy fennmaradt egy pecsét, amin az 1694-es évszám szerepel, az írott történetük itt kezdődik és egészen a 20. század elejéig tart, viszont valószínűleg ennél is korábban jelen voltak itt.

A pecsét mellett számos jegyzőkönyv is megmaradt, ezek a tobakosok céheinek összejövetelein készültek, nevekkel, bejegyzésekkel, adatokkal az évszázadokból.

Szombaton ezeket is meg lehetett tekinteni a helyszínen, valamint a környék régészeti leleteit is elhozták a múzeum munkatársai, valamint készültek egy kisebb akcióval a Séd megtisztítására.

Ez a részprogram ugyanúgy kapcsolódott a tobakosok témájához, hiszen, ahogy szintén Törő Balázstól megtudtuk, a bőrkikészítés jelentősen szennyezte az akkori Séd vízét, bár akkoriban a környezetvédelem ekkora hangsúlyt nem kapott, mint manapság, ezért inkább prevenciós célja volt a kezdeményezésnek.

A pikniksorozat hamarosan folytatódik, a következő állomás júniusban a Gábriel-malom és környéke lesz a Veszprémvölgyben, ott hasonló helytörténeti foglalkozásokon keresztül lehet majd megismerni a veszprémi malomtörténetet.

 

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.