2023. január 30.
//
Martina névnap

A zirci apátságból érkezik az EKF hivatalos söre

A Zirci Ciszterci Apátságban működő sörmanufaktúra egyik új terméke lesz a jövőben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program hivatalos söre. Vasárnap délelőtt az Óváros piacon már meg lehetett kóstolni az italt, aminek még nincs neve, ebben a veszprémiek ötleteit várják.

Az már korábban tudvalevő volt, hogy az Európa Kulturális Főváros programnak nemsokára hivatalos söre is lesz. Ez persze nem meglepő annak tükrében, hogy az EKF-ben – ahogy Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója is elmondta vasárnap délelőtt az Óváros téren – igyekeznek a kultúrát a legtágabb módon értelmezni, ebbe pedig beletartozik a gasztronómia is, főleg az olyan tradíciókkal bíró képviselői, mint amilyen a zirci sörmanufaktúra.

Bár azt, hogy honnan érkezik az EKF hivatalos söre, csak vasárnap délelőtt leplezték le, akik korábban érkeztek a piacra, feltűnhetett, hogy a sörpult előtt egy ciszterci szerzetes is megjelent. Ő Bérczi Bernát, a zirci apátság apátja volt, aki az EKF képviselőivel együtt 10 órakor bemutatta azt a sört, amelyik nemrég készült el a manufaktúrájukban és a jövőben az EKF hivatalos söre lesz.

A sörkultúra történetéről röviden Tungli Péter, az EKF gasztronómiai projektekért felelős munkatársa beszélt. Tőle megtudhattuk, hogy Zircen már az 1700-as évektől kezdve főztek sört a betelepült a német ajkú szerzetesek jóvoltából, ezt a hagyományt pedig 2015-ben élesztették újra. A zirci sör különlegessége, hogy nem csak nevében apátsági, a sörfőzde valóban az épület egyik alagsorában működik, itt kísérletezték ki azt a receptet is, ami a mostani sör alapjául szolgált.

Ez egy 5%-os szűrt, világos, belga élesztővel erjesztett felsőerjesztésű ital. A pilseni malátán kívül müncheni, Caraamber és Carapils malátát is adtak hozzá. Kétféle komló került bele, a Cascade, ami a sör citrusos ízvilágát adja, illetve a Citra, ami a citrusos, gyümölcsös aromák mellett bodzás ízvilágot kölcsönöz a sörnek.

Bernát atya a bemutatókor úgy fogalmazott, hogy hasonlóan a szerzetesi élethez „lélek és idő van” az új italban, amit legalább egy hónapon át érlelnek.

A tervek szerint a VEB 2023 EKF söre június végétől már a régió vendéglátóipari egységeiben és Budapesten is kapható lesz, de vasárnap a helyszínen is meg lehetett kóstolni.

A sör bemutatójával egybekötve egy együttműködési megállapodást is aláírtak, amelyben rögzítették, hogy az EKF, valamint a zirci apátság a jövőben is együtt fognak működni a térség felemelkedése érdekében.

Az italnak egyelőre nincsenek fantázianeve, a címkén most még egy „?” szerepel csak, de ez hamarosan megváltozik, hiszen a programfelelősök egy ötletpályázatot hirdetnek az EKF oldalán, ahol várják a kreatív fantázianeveket, amelyekből kiválasztják majd a legjobbat, amit a jövőben ez a sör viselni fog.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

A hitványság koráról született könyv
A hitványság koráról született könyv
Dr. Somogyi Ferenc, közgazdász, tanár mutatta be legújabb könyvét pénteken kora este a Pannon Egyetemen, amelyben a mai kor értékválságát elemzi, miközben megoldásai javaslatokkal is szolgál.
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Európa tavalyi kulturális fővárosa, a litván Kaunas EKF-projektjében elkészült Klostės című filmet vetítették kedden a Pannon Egyetem E épületében.
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Lebegő Michelin-bábu a város felett, negatív közhangulat, állami pénzek, hiányos EKF-kommunikáció, és egy ezeket felölelő Európa Kulturális Fővárosa nyitóprogram. A mit, miért kérdésekről olyan valakit kérdeztünk, aki belülről átlátja a történéseket, de lokálpatriótaként, és helyi vállalkozóként civil szemszögből is figyeli az EKF munkáját. Mészáros Zoltán főtanácsadó minősítésben dolgozik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-nek, de a nevéhez fűződik az Oliva Hotel és Étterem, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint az idén 20 éves VeszprémFest is. Az ő narratívájában egy sokkal tisztább képet kaphatunk az EKF szellemiségéről és az előttünk álló évről.