Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A zirci apátságból érkezik az EKF hivatalos söre

2022. május 29. 15:29
A Zirci Ciszterci Apátságban működő sörmanufaktúra egyik új terméke lesz a jövőben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program hivatalos söre. Vasárnap délelőtt az Óváros piacon már meg lehetett kóstolni az italt, aminek még nincs neve, ebben a veszprémiek ötleteit várják.

Az már korábban tudvalevő volt, hogy az Európa Kulturális Főváros programnak nemsokára hivatalos söre is lesz. Ez persze nem meglepő annak tükrében, hogy az EKF-ben – ahogy Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója is elmondta vasárnap délelőtt az Óváros téren – igyekeznek a kultúrát a legtágabb módon értelmezni, ebbe pedig beletartozik a gasztronómia is, főleg az olyan tradíciókkal bíró képviselői, mint amilyen a zirci sörmanufaktúra.

Bár azt, hogy honnan érkezik az EKF hivatalos söre, csak vasárnap délelőtt leplezték le, akik korábban érkeztek a piacra, feltűnhetett, hogy a sörpult előtt egy ciszterci szerzetes is megjelent. Ő Bérczi Bernát, a zirci apátság apátja volt, aki az EKF képviselőivel együtt 10 órakor bemutatta azt a sört, amelyik nemrég készült el a manufaktúrájukban és a jövőben az EKF hivatalos söre lesz.

A sörkultúra történetéről röviden Tungli Péter, az EKF gasztronómiai projektekért felelős munkatársa beszélt. Tőle megtudhattuk, hogy Zircen már az 1700-as évektől kezdve főztek sört a betelepült a német ajkú szerzetesek jóvoltából, ezt a hagyományt pedig 2015-ben élesztették újra. A zirci sör különlegessége, hogy nem csak nevében apátsági, a sörfőzde valóban az épület egyik alagsorában működik, itt kísérletezték ki azt a receptet is, ami a mostani sör alapjául szolgált.

Ez egy 5%-os szűrt, világos, belga élesztővel erjesztett felsőerjesztésű ital. A pilseni malátán kívül müncheni, Caraamber és Carapils malátát is adtak hozzá. Kétféle komló került bele, a Cascade, ami a sör citrusos ízvilágát adja, illetve a Citra, ami a citrusos, gyümölcsös aromák mellett bodzás ízvilágot kölcsönöz a sörnek.

Bernát atya a bemutatókor úgy fogalmazott, hogy hasonlóan a szerzetesi élethez „lélek és idő van” az új italban, amit legalább egy hónapon át érlelnek.

A tervek szerint a VEB 2023 EKF söre június végétől már a régió vendéglátóipari egységeiben és Budapesten is kapható lesz, de vasárnap a helyszínen is meg lehetett kóstolni.

A sör bemutatójával egybekötve egy együttműködési megállapodást is aláírtak, amelyben rögzítették, hogy az EKF, valamint a zirci apátság a jövőben is együtt fognak működni a térség felemelkedése érdekében.

Az italnak egyelőre nincsenek fantázianeve, a címkén most még egy „?” szerepel csak, de ez hamarosan megváltozik, hiszen a programfelelősök egy ötletpályázatot hirdetnek az EKF oldalán, ahol várják a kreatív fantázianeveket, amelyekből kiválasztják majd a legjobbat, amit a jövőben ez a sör viselni fog.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza A Simoga-ház emeletén, a felújított S-Stúdióba várta a sajtó képviselőit a Művészetek Háza szerda délután, hogy ismertessék az EKF évében még ránk váró őszi-téli programokat.   2023. szeptember 27. 22:10 Jazzfesztivál novemberben! Jazzfesztivál novemberben! Négy napon át csaknem harminc koncert, világsztárok, köztük Erik Truffaz, Bill Frisell, Manu Katché és Jojo Mayer fellépése várja a műfaj iránt érdeklődőket november 16-tól 19-ig a Veszprém Jazz Fesztiválon - hangzott el az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 2023. szeptember 27. 12:59 Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Európa Kulturális Fővárosa Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Dubrovnikban többek közt a Trónok harca miatt korlátozták az óvárosba a belépést. Tartuban pedig van egy hónap, amikor majdnem féláron lehet étterembe menni. Érdekes turisztikai megoldásokkal találkoztunk, amikor a két város vezetőivel interjúztunk veszprémi látogatásuk alkalmával. 2023. szeptember 27. 11:53 Közös zenélés a zene világnapján Közös zenélés a zene világnapján Szeptember 29-én, a zene világnapja alkalmából közösségben élhetik meg a zenélés örömét fiatalok és idősebbek, kezdők és képzett zenészek a Pannon Köztéren. A Hangjáték ünnepi programja egy délutánba sűrítve mutatja meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa zenei fejlesztési programjának lényegét: zenélni jó!  A Hangjáték két éve adja át a zenélés örömét egyre szélesebb rétegeknek.   2023. szeptember 26. 16:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.