Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A zirci apátságból érkezik az EKF hivatalos söre

2022. május 29. 15:29
A Zirci Ciszterci Apátságban működő sörmanufaktúra egyik új terméke lesz a jövőben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program hivatalos söre. Vasárnap délelőtt az Óváros piacon már meg lehetett kóstolni az italt, aminek még nincs neve, ebben a veszprémiek ötleteit várják.

Az már korábban tudvalevő volt, hogy az Európa Kulturális Főváros programnak nemsokára hivatalos söre is lesz. Ez persze nem meglepő annak tükrében, hogy az EKF-ben – ahogy Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója is elmondta vasárnap délelőtt az Óváros téren – igyekeznek a kultúrát a legtágabb módon értelmezni, ebbe pedig beletartozik a gasztronómia is, főleg az olyan tradíciókkal bíró képviselői, mint amilyen a zirci sörmanufaktúra.

Bár azt, hogy honnan érkezik az EKF hivatalos söre, csak vasárnap délelőtt leplezték le, akik korábban érkeztek a piacra, feltűnhetett, hogy a sörpult előtt egy ciszterci szerzetes is megjelent. Ő Bérczi Bernát, a zirci apátság apátja volt, aki az EKF képviselőivel együtt 10 órakor bemutatta azt a sört, amelyik nemrég készült el a manufaktúrájukban és a jövőben az EKF hivatalos söre lesz.

A sörkultúra történetéről röviden Tungli Péter, az EKF gasztronómiai projektekért felelős munkatársa beszélt. Tőle megtudhattuk, hogy Zircen már az 1700-as évektől kezdve főztek sört a betelepült a német ajkú szerzetesek jóvoltából, ezt a hagyományt pedig 2015-ben élesztették újra. A zirci sör különlegessége, hogy nem csak nevében apátsági, a sörfőzde valóban az épület egyik alagsorában működik, itt kísérletezték ki azt a receptet is, ami a mostani sör alapjául szolgált.

Ez egy 5%-os szűrt, világos, belga élesztővel erjesztett felsőerjesztésű ital. A pilseni malátán kívül müncheni, Caraamber és Carapils malátát is adtak hozzá. Kétféle komló került bele, a Cascade, ami a sör citrusos ízvilágát adja, illetve a Citra, ami a citrusos, gyümölcsös aromák mellett bodzás ízvilágot kölcsönöz a sörnek.

Bernát atya a bemutatókor úgy fogalmazott, hogy hasonlóan a szerzetesi élethez „lélek és idő van” az új italban, amit legalább egy hónapon át érlelnek.

A tervek szerint a VEB 2023 EKF söre június végétől már a régió vendéglátóipari egységeiben és Budapesten is kapható lesz, de vasárnap a helyszínen is meg lehetett kóstolni.

A sör bemutatójával egybekötve egy együttműködési megállapodást is aláírtak, amelyben rögzítették, hogy az EKF, valamint a zirci apátság a jövőben is együtt fognak működni a térség felemelkedése érdekében.

Az italnak egyelőre nincsenek fantázianeve, a címkén most még egy „?” szerepel csak, de ez hamarosan megváltozik, hiszen a programfelelősök egy ötletpályázatot hirdetnek az EKF oldalán, ahol várják a kreatív fantázianeveket, amelyekből kiválasztják majd a legjobbat, amit a jövőben ez a sör viselni fog.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.