Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
12°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
12°C

A tánc fesztiválja 2008: Tranzdanz – MAGENTA

2008. május 23. 1:21
A Magenta két egymástól teljesen eltérő, végletes tánc műfajt állít egymás mellé, a népi, illetve a kortárs zenét és táncot. Kovács Gerzson Péter folyamatosan változó, idén 20 éves társulata valami egészen újat hoz létre – a mozgásművészet forradalmát.
A két részből álló előadás jellemző KGP életére, aki maga is a néptánctól halad a kortársművészet felé. A Bartók Táncegyüttesből kilépve hozta létre az első független néptánc formációt, a Summások Tánc­együttest, és elkezdte a kortárs alkotók útját járni. Ebből a szempontból a Magenta valahol a saját története.


Az első epizód, Horváth Csaba és Dresch Mihály Flamingója a régi idők kocsmahangulatát idézi. Dresch zenéje előhívja a vad táncot, melybe Horváth olykor teljesen belefeledkezik, majd a végsőkig fokozza. A népzene egyben jelképezi a virtust és a hagyományokat, melyből sosem szabadulhatunk. A népi világban zene és tánc egymást szülik, részei egymásnak.

A Hic et nunc épp oly humoros, mint amennyire megható. Egy ellentétes világ az előző résszel. A lágy fúvószene először finom mozdulatokra ösztönöz, életre hív, mint a kígyóbűvölő zenéje. KGP úgy követi az őt hívó zenét, mintha maga lenne a hang, a hangszeren átáramló levegő. Hajlong, mint egy gumiember, teljesen behódol a zenének. Nem csak a mozdulatok, de a mimika is végtelenül kifejező, az emberi érzelmek legszélesebb skáláját vonultatja fel, a gúnyt, a cinizmust, a fásultságot, és a dühöt. A produkció olyan, mint egy nagy groteszk vigyor. KGP tánca végén egy tál vizet borít magára, mellyel megtisztul, s kiesvén a transzból, új útra indul.

Füssy Angéla
további cikkek
Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. tegnap 21:41 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.