Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Mozgóképen mutatják be a Veszprémben is forgott Ida regényét

2022. június 8. 4:00
A veszprémi Vár utcában zajlott Goda Krisztina tévéfilmjének utolsó két forgatási napja, melynek bemutatója Veszprémben lesz, június 10-én és 11-én közönségtalálkozóval.

Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; tavaly Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készített tévéfilmet.

Az apácáknál nevelkedett, 18 éves Ida hazatérésének nem örül az apja, ezért minél hamarabb férjhez akarja adni őt. A komoly hozományt ígérő apróhirdetésre egy fiatal festő jelentkezik. A házasság után Ida és Balogh Csaba kölcsönös ellenszenvét idővel egymás elfogadása váltja fel, a kényszerűnek induló együttélés talán még a szerelmet is elhozhatja. Gárdonyi Géza népszerű romantikus regényének ez a harmadik filmes feldolgozása, az 1920-as évekbe helyezett történet naivitása, tisztasága és bája fogta meg Goda Krisztina rendezőt, aki ismét bevált írótársával, Divinyi Rékával dolgozott együtt.

A rendező korábban így nyilatkozott a veszprémi forgatásról: „Rengeteg segítséget kaptunk az Érsekségtől és a városvezetéstől. Gyönyörű helyen, az óvárosban forgattunk, veszprémi statisztákkal. Az időjáráson kívül ideális körülmények között dolgozhattunk, mert egy hatalmas korabeli díszletünk volt, ahol a húszemeletes ház irányát leszámítva, bármerre fordulhattunk a kamerával.”

Godának több szempontból is missziója a szóban forgó történet és Gárdonyi világának megismertetése: "Gárdonyi remek író, megérdemelné, hogy felkerüljön a tinik listájára, de nehéz ezt a korosztályt befolyásolni. Ha megszeretik a filmet és elolvassák a regényt, hálás leszek, erőltetni úgysem lehet.”

A rendezővel a forgatás idején készült interjúnkat itt olvashatják el.

A Magyar Mozgókép Fesztivál programjait itt tekinthetik meg. 

Galéria
Egy csöpp huszadik század – avagy filmforgatás a Vár utcában
Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A Blokád című alkotás kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon A Blokád című alkotás kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon Tősér Ádám Blokád című alkotása kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben, a legjobb rendező a Magasságok és mélységek alkotója, Csoma Sándor lett. 2023. június 11. 12:24 Történeteinkben az identitásunk, mozgóképekben a történeteink kultúra Történeteinkben az identitásunk, mozgóképekben a történeteink Szerda este a Szentháromság téren startolt el a Magyar Mozgókép Fesztivál. Az ünnepélyes megnyitó után A nemzet aranyai című film vetítése következett. 2023. június 8. 11:03 Koltai Lajos: Nem magamtól mentem Hollywoodba, úgy hívtak kultúra Koltai Lajos: Nem magamtól mentem Hollywoodba, úgy hívtak Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőrrel, filmrendezővel a Zsigmond Vilmos Mozgókép Intézetben találkoztunk. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett alkotó eddigi pályáján többek között olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint például Sean Connery, Richard Harris, Shirley MacLaine, Walter Matthau vagy Jack Lemon. Beszélgetésünk apropóját a veszprémi székhelyű Magyar Mozgókép Fesztivál adta, melynek zsűrielnöke. Koltai Lajos a Mozgókép Intézet osztálytermében fogadott bennünket, ahol néhány filmjének plakátja is kint ékeskedik a falon: a Sorstalanságé, Az óceánjáró zongorista legendájáé. 2023. június 7. 20:09 A magyar film legnagyobb hazai seregszemléje Veszprémben film A magyar film legnagyobb hazai seregszemléje Veszprémben A Magyar Mozgókép Fesztivált június 7. és 10. között tartják, a programsorozat a veszprémi Szentháromság téren A nemzet aranyai című film díszbemutatójával veszi kezdetét. Az idei évben - rendhagyó módon - öt fős, filmes szakemberekből álló zsűri dönt majd a Magyar Mozgókép Díjakról. 2023. április 27. 21:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.