Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Átadták az idei Magyar Mozgókép Díjakat

2022. június 13. 14:10 // Forrás: MTI
Átadták az idei Magyar Mozgókép Díjakat a Magyar Mozgókép Fesztivál zárógáláján Veszprémben vasárnap. A legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat a Külön falka kapta, a legtöbb díjat - öt elismerést - Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotása nyerte el.

A Petőfi Színházban tartott gálán Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte: a megyeszékhely közössége mindig is kultúraszerető volt, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a közadakozásból létrejött színházépület. Ez mutatkozott meg akkor is, amikor három éve egymásra talált Veszprém, Balatonalmádi, Balatonfüred és a filmes szakma, hogy helyet adjon a Magyar Mozgókép Fesztiválnak. A fesztivál elmúlt négy napját a polgármester a találkozások ünnepének nevezte, s felhívta a figyelmet, hogy jövőre, 2023-ban Európa kulturális fővárosába várják a filmeseket.

Porga Gyula (fotó: Kovács Bálint)Porga Gyula (fotó: Kovács Bálint)

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos beszédében emlékeztetett: az elmúlt napokban csaknem száz mozgóképes alkotást mutattak be a fesztiválon, emellett szakmai fórumokat tartottak és életműdíjakat is átadtak a 121 éves magyar mozgóképet ünnepelve, erősítve azt a törekvést, hogy a Balaton a magyar Cannes-á váljon.

A Kelemen Zénó, Munkácsy-díjas szobrászművész által tervezett Magyar Mozgókép Díjakat összesen húsz kategóriában adták át, a Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással döntött a díjazottakról.

A legjobb nagyjátékfilm kategóriát Kis Hajni filmje, a Külön falka nyerte, és ő vihette haza a legjobb elsőfilmesnek járó díjat is.

A legjobb tévéfilmnek járó díjat Goda Krisztina kapta az Ida regénye című alkotásért. A legjobb egész estés dokumentumfilm kategóriában az Egy mindenkiért (rendező: Muhi András Pires) című alkotást méltatta az akadémia tagsága.

A rövid dokumentumfilmek közül a Jankovicsok (rendező: Szabó Szonja) bizonyult a legjobbnak. A legjobb kisjátékfilm kategória győztese az Elfelejtett nemzedék (Aracsi Norbert), míg a legjobb animációs film kategóriát Glaser Kati Legendás család című filmje nyerte.

A játszmaA játszma

A legjobb tévésorozat kategóriában a Shakespeare/37 - Montague és Capulet (rendező: Magács László) lett a győztes.

A legjobb női főszereplő kategória nyertese Hámori Gabriella lett a Legjobb tudomásom szerint című drámában nyújtott alakításáért, A játszma Évájának megformálásért pedig a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést is ő kapta.

A legjobb férfi főszereplő kategóriában Kulka János (A játszma) nyert.

A legjobb rendező díját A feleségem története című alkotásért Enyedi Ildikónak ítélték.

Az operatőrök közül Rév Marcellnek ítélték a díjat A feleségem története fényképezéséért, a legjobb forgatókönyv díját pedig Szántó Fanni és Kis Hajni vihették haza a Külön falkáért.

Külön falkaKülön falka

A legjobb hangmérnök/hangmester Balázs Gábor (A játszma), a legjobb zeneszerző Szirtes Edina "Mókus" (Korai menyegző), a legjobb vágó pedig Szalai Károly H. S. E. (A feleségem története) lett.

A legjobb díszlettervezőnek Valcz Gábort (El a kezekkel a papámtól!) választották, a legjobb jelmezért Flesch Andreát (A feleségem története) díjazták, míg a legjobb maszkért Kreuzer Barbara (A feleségem története) kapott elismerést.

A közönség Tiszeker Dániel Nagykarácsony című filmjét találta a legjobbnak.

vehir.hu
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.