Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Hasznos tudnivalók a csepegtető öntözőrendszerről

2022. június 14. 12:02

Sok esetben a kertünkben, udvarunkban lévő növények öntözése csak nehezen vagy egyáltalán nem oldható meg manuálisan. Ilyenkor remek döntés az öntözőrendszer telepítése , hiszen azzal sokkal kényelmesebben végezhető el a feladat.

Mivel a növényeknek eltérő a vízigénye, és az sem mindegy, hogy pontosan hogy öntözzük őket, így többféle öntözőrendszer közül választhatunk. Az egyik lehetőség a csepegtető rendszer, aminek az a lényege, hogy a vizet a talajba juttatja, majd pedig azon keresztül jut el a növényekhez.

Ebben az írásunkban összefoglaljuk, hogy mit kell tudni a csepegtető öntözőrendszerről. Először is arról lesz szó, hogy milyen sajátosságai vannak, illetve mikor és hol érdemes telepíteni, használni, végül pedig azt is megtudhatod, hogy milyen fajtái léteznek. 

Ha pedig nem csak olvasnál róla, hanem megvásárolnád a telepítéshez szükséges eszközöket, akkor figyelmedbe ajánljuk a szomszedkert.hu csepegtető öntözés menüpontját.

Mi az a csepegtető öntözőrendszer?

A hagyományos kialakítású öntözőrendszerekkel követlenül juttatjuk el a vizet a növényekhez. Azok tehát úgy kapják meg a szükséges nedvességet, mint amikor esik az eső, azaz a szárukat, leveleiket is éri a víz. Ilyenkor egy nagyobb adag nedvességet kapnak, amivel kibírják a következő esőzésig vagy öntözésig. 

Nagyon sok növény viszont nem szereti, ha teljes egészében “elázik” és nagyobb adagokban kapja a nedvességet. Ilyenkor inkább a csepegtetéses módszer alkalmazása javasolt, ami azt jelenti, hogy folyamatosan kis mennyiségű vizet adagolunk, azaz csepegtetünk a talajba. A növények így a talajon keresztül egyenletes eloszlásban jutnak nedvességhez. 

Mikor és hol érdemes telepíteni?

A csepegtető öntözőrendszert bárhol lehet alkalmazni, ahol a növények szeretik a talajból felszívni a vizet. A legtöbb gyümölcsöt, illetve zöldséget termő növény ilyen, de a különböző gabonaféléket, például a kukoricát is ide lehet sorolni.

A díszkertek növényei, a tuják, bokrok, sövények, facsemeték, illetve sziklakertek is előszeretettel szívják fel a vizet a talajból. 

A csepegtető rendszereknek többféle típusa is létezik attól függően, hogy milyen csöveket használunk az öntözéshez és azokat hol helyezzük el. A felszíni csepegtető csövek a talajra kerülnek elhelyezésre és ott tüske elemekkel vannak rögzítve. A felszín alatti csövek a talajba kb. tíz-húsz cm mélységben kerülnek leásásra. Ezen kívül még vannak csepegtető szalagok, izzadó, illetve változtatható vízleadású csövek is.  

Legyen vagy ne legyen csepegtető rendszer?

A csepegtető öntözőrendszer sok esetben ideális megoldást jelent, amikor a növényeket nem tudjuk a hagyományos “esőztető” módszerrel öntözni. Ráadásul több fajtája is létezik, így kiválaszthatjuk a helyszínnek, illetve az egyedi igényeinknek megfelelő változatot. 

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, így bármikor nyugodtan tudsz gondoskodni a növényeid megfelelő vízellátásáról. Légy gondos gazda, tégy meg mindent a kertedért!


 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.