Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából

2022. június 26. 1:18
Vass László, műgyűjtő és cipészmester sokáig csak előbbi szenvedélyével volt jelen Veszprémben, szombaton viszont megnyílt a Várban a nevéhez kapcsolódó világhírű cipőmárkát és ezen elegáns termékek kézműves gyártását bemutató tárlat is, a Vass Cipőtár. Az ünnepi eseményen Vass László és több kollégája is ellátogatott személyesen a Királynék városába.

Vass László 1970 óta foglalkozik cipők készítésével. A mester 1978-ban nyitotta meg első önálló üzletét a fővárosban, kezdetben látványos és divatos női modellek kínálatával, amelyek hamar nagy népszerűségre tettek szert.

Évekkel később, a '80-as évek vége felé megváltozott a piac, erre reagálva Vass László visszatért szakmai gyökereihez és műhelyét klasszikus manufaktúrává alakította át, ahol kizárólag kézzel készítette immáron a hagyományos formájú férfi darabokat, amelyek közül az egyik legismertebb a rámán varrott klasszikus „Budapest” modell. Ekkoriban, valamint a '90-es évek elején főleg osztrák, német és svájci férfiak vásároltak a budapesti üzletben. Ők ismerték fel azt, hogy Vass László cipői milyen magas minőséget képviselnek a formatervezés és kivitelezés területén is. A magyar cipészmester jó hírét ők is elvitték magukkal, valamint Roberto Ugolini, firenzei cipészmesterrel való együttműködés révén a Vass-cipők idővel eljutottak a Távol-Keletre és a tengerentúlra is.

Vass László nevéhez fűződik az 1999-ben kiadott „Klasszikus férficipő” című könyv is, ahol társszerző volt, valamint a könyv gazdag képanyagát is az ő manufaktúrájában rögzítették. Ez a pontos és számos érdekességet tartalmazó kötet azóta 9 nyelven lett kiadva, Vass László nevét pedig tovább öregbítette nemzetközi szinten is.

Ebből az életműből nyílt kiállítás szombaton Veszprémben a Művészetek Háza Modern Képtár – Vass László Gyűjteménye mellett a Várban. A név nem véletlenül egyezik, hiszen Vass László cipészmestersége mellett lelkes műgyűjtő is, elsősorban kortárs magyar alkotók műveit keresi, amelyekből már hosszú évek óta megtalálható egy tárlat ugyancsak a veszprémi Várban a Művészetek Házában.

Most e két szenvedély és életmű kapcsolódott össze, az új tárlat megnyitóján pedig maga a cipészmester, műgyűjtő is jelen volt.

A város nevében Porga Gyula, polgármester köszöntötte Vass Lászlót és megjelenteket, akik között a mester kollégái, családtagjai és tisztelői is ott voltak.

A városvezető köszönetet mondott, hogy Veszprém kulturális értékeit tovább gazdagítja ez a tartalmas tárlat, aminek a város adhat otthont és örömét fejezte ki, hogy a mögöttünk hagyott járvánnyal és további nehézségekkel tűzdelt időszak után ismét programsorozat-szerűen lehet ilyen kulturális programokat szervezni.

A gyűjteményről bővebben Bánsági Petra DLA cipőtervező, a tárlat kurátora beszélt, aki Vass Lászlóval már egyetemista kora óta jó barátságot ápol és számos közös munkájuk volt, így jól ismeri a mester munkásságát.

Végül maga a cipészmester is megosztotta gondolatait az egybegyűltekkel. Vass László köszönetet mondott mindenkinek, a családjától a támogatóin át a kollégáiig, akik segítették a munkáját az évtizedek alatt. Elmondta, nagy örömmel tölti el, hogy 8 unokája közül Péter jelenleg Londonban dizájntervezést tanul, amit a cipőkészítés területén fog majd kamatoztatni, így tovább képviseltetve a Vass nevet az iparművészet ezen területén.

Elárulta, régóta szerette volna, hogy Veszprémben a műgyűjtő szenvedélye mellett a cipészmesterségben végzett munkája is megjelenjen valamilyen formában, ez az álom válhatott most valóra.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.