Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
12°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
12°C

Juhannus napját ünnepelték Veszprémben

2022. június 26. 15:36
A finn hagyományoknak megfelelően szombaton tartották meg Veszprémben is Juhannus-napját. A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tagjai a Kolostorok és Kertekbe szervezett interaktív programjainak zárásaként látványosan meggyújtottak egy máglyát, ami aztán a csónakázó tavon egy ladikon égett el a szürkületi időben.

Juhannus napjához többféle hiedelem fűződik, Szent Iván-éje, Juhannus, nyárközép napja, Keresztelő Szent János születésnapja mind-mind ehhez a tradícióhoz kapcsolódik. Finnországban ennek akkora hagyománya van, hogy karácsony után a második legnagyobb ünnepként tartják számon a nyári napforduló utáni első hétvégét. Ráadásul az ezt megelőző péntek az északi országban munkaszüneti nap.

Habár Magyarországon a nyári napforduló után ugyanúgy le kell dolgozni a munkahetet, Veszprémben így is tradicionálisan megünnepelték a Juhannus napját, köszönhetően a Veszprémi Magyar-Finn Egyesületnek (VEMAFI) szervezésének köszönhetően.

Szombaton kora este a Veszprémvölgyben szerveztek játékos vetélkedőket, ahol volt asszonycipelő és csizmahajító verseny, futóverseny a VEDAC szervezésében, valamint a közeli Jezsuita-templomban koncertet adott a Zirci Városi Vegyeskórus is.

A veszprémi Juhannus-nap egyik leglátványosabb eleme mégis az esti fáklyás felvonulás, majd azt követően a máglyaégetés egy tavi csónakban.

Szintén régi veszprémi hagyomány, hogy a máglyát a polgármester gyújtja meg, így volt ez most is, amikor Porga Gyula fáklyájával lángra lobbantotta a száraz faágakat, amelyek aztán a csónakban kiúsztak a tó közepére, különleges látványt tárva az összegyűlt tömeg elé.

További érdekesség a inn Juhannus-napról, hogy ezt az éjszakát yötön yö-nek nevezik, ami szó szerint fordítva éjszakátlan éjszakát jelent, magyarul fehér éjszakáknak szokták nevezni. A sarkkörön túl ilyenkor már nem nyugszik le a nap, de Dél-Finnországban, ha le is megy, akkor is csak szürkület van éjszaka.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban Kedd délután hivatalosan is bejelentették a következő, 2024/2025-ös évad előadásait. Ismét izgalmas repertoárral készül a teátrum, de a kialakult igény miatt nagyon sok korábbi előadás is műsoron marad. Nagy-Kálózy Esztert is láthatjuk majd, csak úgy, mint Őze Áron rendezését. tegnap 22:05 Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Gizella-napok Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Veszprém Megyei Jogú Város kiemelt művészeti együttese, a Veszprém megyei Prima-díjas Gizella Nőikar 2024. évi ünnepi hangversenye a hagyományok szerint a Gizella Napok zárókoncertje is egyben. Az idei évben azonban rendhagyó helyszínen, a Szent Mihály Főszékesegyházban csendül fel a kórushangverseny. tegnap 10:50 Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Mutatjuk, hogy mivel készül a Veszprémi Főegyházmegye az előttünk álló hétvégén a Gizella-napokon. A hosszú programfüzetben kulturális, interaktív és gasztronómiai események is vannak a liturgikus programok mellett. tegnap 10:50 Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül kultúra Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.   2024. május 4. 22:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.