Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új parkoló a belvárosban, közösségi térré fejlesztik a volt Várkert éttermet

2022. június 30. 15:55
Összefoglalónk a képviselő-testület júniusi üléséről.


Az ülés elején egyperces néma felállással emlékeztek a napokban elhunyt dr. Markó Lászlóra, Veszprém díszpolgárára.

A Kádár utcában, az Ipari Technikum mögötti, 6500 m² területű ingatlanon száz férőhelyes parkolót alakított ki az önkormányzat. Az ingatlant a nyilvántartásban át kellett minősíteni udvarról parkolóvá annak érdekében, hogy forgalomba lehessen helyezni. A döntés megszületése után a terület csatlakozik a város parkolási rendszeréhez, és enyhítheti a belvárosi nehézségeket. 

Több területen is díjat emelt az önkormányzat, így emelkednek a VKTT Egyesített Szociális Intézmény által nyújtott szociális ellátások térítési díjai, a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény, a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézménye, a Veszprémi Bölcsődei és Egészségügyi Alapellátási Integrált Intézmény intézményi térítési díjai, valamint a köznevelési intézményekben a gyermekétkeztetésért fizetendő térítési díj is. Ugyanakkor a szociális támogatások esetében növelték a jövedelmeket érintő összeghatárt, így szélesebb kör férhet hozzá a támogatási rendszerhez. Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) kisebb díjemelést tartana elfogadhatónak, különösen a nyugdíjasokat érintő szolgáltatások terén. Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) szerint a 15-20 százalékos díjemelést a családok nem tudják kigazdálkodni. Katanics Sándor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) frakcióvezető ugyanakkor azt mondta: felelős önkormányzati képviselőként látja, hogy az intézmények működésének fenntarthatósága érdekében szükség van ezekre az intézkedésekre. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) egyetértett abban, hogy felelős politizálásra van szükség, úgy kell megállapítani a díjakat, hogy az igénybe vevők mellett az intézmények se kerüljenek szorult helyzetbe. Hozzátette: ha körülnézünk a megyei jogú városok között, Veszprém nem tartozik az élmezőnyhöz az emelés mértékét illetően. 

Kijelölték a Deák Ferenc utcában, a piarista gimnázium egykori tornaterménél létrejövő művészeti fejlesztő központ bérlőjét: a Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft. nettó 230.000 forintos havi bérleti díj ellenében használhatja majd az ingatlant, ahol bábszínházat is magában foglaló művészeti fejlesztő központ, vizesblokk, ajándékbolt, raktárak, kiállítótér, kávézó és közösségi tér működik majd.

Ezzel egyidőben kiírják a pályázatot a Vár utca 17. szám alatt található ingatlanok – az egykori Várkert étterem és a hozzá tartozó teraszok, valamint a Tűztorony udvar – bérletére is. Ezen a helyszínen az önkormányzat az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódóan művészeti központot és közösségi tereket alakít ki, ahol projekttermeket, rendezvény- és kiállítótermet, előadótermet, kávézót, a függőkertben szabadtéri rendezvényhelyszínt és díszkertet alakítanak ki. A Tűztorony udvarán szabadtéri színpadot hoznak létre, felújítják a növényzetet és a gyilokjárót is. A pályázati kiírás szerint havi 391.425 forintos bérleti díjat kérnek, a bérlőt 15 évre jelölik ki.

Két intézményvezetőt is kineveztek: a Ringató óvoda vezetésével Balogh Líviát bízzák meg december 31-től 2027. augusztus 15-ig, míg a Kastélykert óvodát augusztus 16-tól Tóthné Martinkovics Erika vezeti majd 2027. augusztus 15-ig. 

Döntöttek szobrok át- és kihelyezéséről is, ezekkel külön cikkben foglalkozunk. 

A napirend előtti interpellációkról, kérdésekről és felszólalásokról ide kattintva olvashatnak.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.