Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém látja vendégül az Országos Honismereti Akadémiát

2022. július 4. 19:07
Egy héten keresztül Veszprémre figyelnek a honismerettel foglalkozó szakemberek és lelkes civil helytörténeti kutatók is, hiszen július 3-8 között a megyeszékhelyen rendezik meg a 49. Országos Honismereti Akadémiát.

A közel félévszázados múltra visszatekintő konferencia nem ismeretlen Veszprém előtt, hiszen korábban 1993-ban és 2007-ben is a királynék városa adott otthont az eseménynek, idén pedig ismét a bakonyi megyeszékhelyre esett a szervező Honismereti Szövetség választása.

A Honismereti Akadémia a legfontosabb konferenciája a magyar helytörténészeknek minden évben, amely egy-egy évforduló, jeles esemény köré szerveződik. Idén az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója volt ez az apropó, a konferencia előadásainak tematikáját is e történelmi esemény, valamint az Árpád-ház köré szervezték.

Hétfő délelőtt a Megyeháza Szent István-termében gyűltek össze az akadémia részvevői, ahol a rendezvény egyik védnöke, Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

Porga GyulaPorga Gyula

A városvezető beszédében méltatta a helytörténészek, valamint a város kapcsolatát. Mindezt az EKF-programmal összekapcsolva kiemelte, amikor megalkották a pályázatukat, fontos volt, hogy ismerjék a saját történetüket, hogy mely kihívásokra szeretnének a kultúra eszközeivel válaszolni. Ebben pedig a helytörténészek voltak a segítségükre, akik már hosszú évtizedek óta kutatják és rendszerezik Veszprém saját történetének értékeit.

Az akadémia másik védnöke Udvardy György veszprémi érsek volt, aki úgy fogalmazott köszöntőjében, ahhoz, hogy megismerjük a minket körülvevő világot, valamint a saját létezésünk célját is, fontos, hogy szűkebb közösségünk történelmével is tisztában legyünk, ebben segít a mostani akadémia, valamint azoknak az embereknek a munkája, akik idejüket és energiájukat áldozzák a helytörténet kutatására.

Udvardy GyörgyUdvardy György

Az ötnapos konferencián a szakmai előadások között szó lesz az Árpád-kori királyi központokról, a magyar várépítés kezdetéről, de a koronázó palást és Gizella királyné kapcsolatáról is hallhatnak előadást a résztvevők, ahogy az Aranybullával is több előadás foglalkozik.

A részletes programról itt lehet bővebben tájékozódni.

Az akadémia megnyitóján Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke is köszöntötte az összegyűlteket, beszédében pedig többek közt kiemelte, hogy az elmúlt évek alatt Veszprém milyen jelentős lépéseket tett a megújulás, egyben a történelmi gyökerek ápolásának érdekében.

Debreczeni-Droppán BélaDebreczeni-Droppán Béla

Méltatta a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület munkáját is – melynek elnöke Márkusné Vörös Hajnalka, aki a szerdai plenáris ülés levezető elnökeként szintén szerepet vállal a programokban – kiemelve, hogy a helyi szervezetnek a kreativitásával sikerült több fiatalt is bevonzania a helytörténeti kutatásokba.

A nyitóünnepség keretében hagyományos jelleggel a megye képviselői feltűzték a szalagot az akadémiai botra, majd több elismerést is átadtak, köztük polgármesteri kitüntetéseket, Bél Mátyás Notitia Hungariae Emlékplakettet, Honismereti Munkáért Emlékérmeket, valamint emléklapokat.

Márkusné Vörös Hajnalka átveszi a polgármesteri kitüntetéstMárkusné Vörös Hajnalka átveszi a polgármesteri kitüntetést

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ugyanott sétáltak és imádkoztak az apácák, ahol elődeik közel nyolcszáz éve tették ugyanezt. Hétvégén ugyanis olyan domonkos rendi nővérek érkeztek Veszprémbe, akik először nem sokkal a tatárjárás után telepedtek le a Benedek-hegy alatt, itteni történetüknek pedig egy szentéletű apáca és egy magyar hercegnő is a része. 2024. április 13. 12:12 Apró töredéke, mégis annál hangosabb része Veszprém történelmének a Jókai utcai "beszélő" várbörtön Apró töredéke, mégis annál hangosabb része Veszprém történelmének a Jókai utcai "beszélő" Egy furcsa női alak integet a várbörtön cellái felé a Jókai utcán, emléket állítva annak a korszaknak, amikor a maga arcon vágó valóságában kapcsolódott össze a börtönön kívüli és belüli élet. 2024. április 7. 17:49 Áprilisban hét tél, hét nyár Amiről az időjárás mesél Áprilisban hét tél, hét nyár "Amiről az időjárás mesél..." című sorozatunk legújabb fejezetében Kovács Győző, helytörténeti kutató, meteorológus a régi áprilisok időjárásból szemezget. 2024. április 7. 10:04 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.