2022. december 8.
//
Mária névnap

Jamie Cullum veszprémi koncertje még a Holdról is látszott

2022. július 13. 11:55
Jazz-zenészek ritkán lépdelnek át a zongorájukon, de Jamie Cullumnál ez szinte minden koncert alapvető részét képezi. Nem volt ez másképpen Veszprémben sem, ahol a meghökkentő színpadi show mellett valami egészen különleges élményben volt része a VeszprémFest közönségének.

Kedden majdnem telihold volt Veszprém felett, de csak majdnem, kevés még kellett volna a tökéletes körhöz. Ettől függetlenül így is csibészesen bújt elő a horizont alól, majd tűnt el a húszemeletes mögött, hogy aztán kikacsintson és hunyorogjon a toronyház antennái közül, amíg fel nem emelkedik az égbolt tetejére.

Mindezt tökéletes szögből meg lehetett figyelni a Historia kertben állva, na de ki figyeli akkor a Holdat, amikor a VeszprémFest színpadán éppen Jamie Cullum ad koncertet?

Minden bizonnyal azok, akik egy ízig-vérig jazz koncertre készültek a fesztivál második napján, vagy pedig azok, akik valami hamisíthatatlan brit popzenei előadásra számítottak. Egyiküknek sem jött be a számítása, mégis mindegyik igaz volt Jamie Cullumra.

A csupán 42 éves brit zenészt több szakportál is a valaha élt legtehetségesebb jazz-pop előadóként tartja számon, aki nem csupán a zenjével, a színpadi előadásmódjával is komoly hírnévre tett szert. (Erről tanúbizonyságot tett legutóbbi veszprémi koncertjén is még 2016-ban, szintén a VeszprémFest színpadán, igaz akkor a Veszprém Arénában.)

Akkor már a koncert első felében a zongorája tetejéről hergelte – jó értelemben – a közönséget és ez a lendület csak fokozódott később.

Talán az évek, talán a repertoár változása, de elmondható, hogy Jamie Cullum valamelyest finomodott ennyi idő alatt. Pedig most is végrehajtott a koncert elején egy ugrómutatványt a zongoráján, majd egy egyszerű mozdulattal megszabadult a zakójától, ami a dobfelszerelés előtt landolt. Ebből már sejteni lehetett, hogy Jamie Cullum még mindig nem tette le a voksát kizárólag az öltönyös jazz-műfaj mellett.

Mindenesetre a koncert első egy órájában megmutatta ennek a komoly műfajnak is minden fogását. Lágyabb jazz dallamokkal tökéletes fúzióban a zenekar többi tagjával, ahogy egy igazi jazz-formációtól elvárható, csak itt improvizáció helyett itt a tökéletesen megtervezett előadás volt a főszerepben.

Aztán egy óra elteltével mintha kifordult volna a világ, a brit zenész magasabb fordulatba kapcsolt, hogy megmutassa, a könnyedebb jazz-szólamok után mire képes még a zongora billentyűivel. A közönséggel együtt átívelt a populáris műfajba, amiben aztán a végletekig képes volt elmenni, már ami a látványos színpadi show és magas zenei minőség ötvözetét illeti. Ismét felugrott a zongorára, vagy amikor a billentyűk elé ült, virtuóz módon játszott rajta.

És ha már színpadi show, Jamie Cullum az egész koncert alatt többször megörvendeztette a közönséget kezdő, ám annál kedvesebb magyar tudásával.

Nehéz lenne az ő személyét definiálni és ebben a 2022-es veszprémi koncertje sem segít. Hiszen úgy érkezett meg, mint az egyik legmagasabban rangsorolt jazz-pop zenész, mégis egy zavarba ejtően fiatal, huncut művész személyiségét mutatta, akinek a viselkedésén csak azért nem rökönyödünk meg, mert amit művel a zenében, az a legegyszerűbb jelzővel leírva is világszínvonal.

Képek
Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Cserta Balázs kapta a Hangvilla-díjat
Cserta Balázs kapta a Hangvilla-díjat
A pop, jazz, kortárs és autentikus népzenei formációk tagjaként is ismert zenész az óriásplakátos megjelenések helyett inkább a tökéletes harmóniára törekszik: session zenészként számos produkció kiváló zenei hangzásáért felel.
Bemutatták az év utolsó Séd lapszámát
Bemutatták az év utolsó Séd lapszámát
Hétfő délután a Hangvilla harmadik emeleti konferencia terme adott otthont az új lapszám bemutatásának. Egyúttal a Séd Könyvek negyedik kiadványát is ismertették.
A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
Egry József életét és munkásságát bemutató időszakos kiállítással nyitja meg kapuit 2023 nyarán a Laczkó Dezső Múzeum – ismertette a terveket Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató hétfőn.
Az eddigi legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával két napon át a zenéé volt a főszerep
Az eddigi legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával két napon át a zenéé volt a főszerep
Fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte a Music Hungary Konferencia & Showcase. A jubileumi konferencia fókusztémája idén a zene és az ember kapcsolata volt, ezt járták körül minden oldalról a magánélettől a technológiai trendeken és az oktatáson át a határterületekig. A Konferencia történetében a legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával ünnepelték a zenét két napon át az UNESCO Zene városa címet is elnyert Veszprémben.
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.