Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

James Blunt a hullámon táncoló éllovas

2022. július 17. 13:26
A VeszprémFest utolsó napján James Blunt töltötte meg az Arénát. És alaposan meg is mozgatta…

A katonai pályáját a zenéért elhagyó negyvennyolcéves művész egyszerre varázsolta el s robbantotta fel az Arénát. Ez a kettősség végig érzékelhető volt, többek között ez garantálta, hogy a koncert ne üljön le. James a figyelmet végig fenntartotta, olykor megénekeltette, de előfordult az is, hogy mozgásra bírta a közönséget. Szuggesztív kéréseit nem rejtette véka alá, így elérte, hogy a színpad előtti harctéren leguggolt a rajongó tömeg, a sportmeccsekhez hasonló tomboló hangulatot idézve.

A gitáron, valamint zongorán is játszó James elég sajátosan bánt hangszereivel, utóbbit például lépcsőként is használta, de ugyanebbe a megmagyarázhatatlan, mégis működő kategóriába sorolom, amikor az énekes gázálarcot húzva vak bizalommal a közönségre bízta magát, s ők hímes tojásként vigyázva rá kézről kézre adták. Mindezek ellenére James mégsem tartozik a bolondos művészek közé, sokkal inkább köszön vissza katona énje, duzzadó parancsnoki, tombolásra lelkesítő, hergelő energiával.

A legismertebb dalát, a You’re Beautiful című slágert a közönséggel együtt énekelte – duettben. Az átkötő szövegekbe sok humort csempészett, mesélt például a járvány okozta lockdown-ról, vagyis a kijárási tilalomról, mely a szigetországban kimondottan szigorú volt, de így visszatekintve már megszépültek az emlékek.

A romantikus, andalgós nóták mellett kiváló arányban húzódtak meg a zúzósabb dalok. A hullám, melyre felültette közönségét, nem hagyta sem lent, sem fent az embert, hanem egy sajátos lebegős állapotot idézett, ahol minden figyelem egy pontra összpontosult: őreá.

Az est talán legérzékenyebb pontja az volt, amikor az édesapjáról szóló Monsters című számát énekelte. Búcsú az apától, de nem mint gyermek a szülőtől, hanem mint férfi a férfitól. Milyen sajátos ellentmondás! A koncert legütősebb dallama az a röpke, néma csend volt, amit személyes vallomásával közénk teremtett.

Galéria
VeszprémFest - James Blunt
Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.