Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

2023-ra készülnek a bakonyi falvak

2022. július 18. 15:50
Megkezdődött a kéthetes terepmunka azokban a bakonyi falvakban, amelyek részt vesznek az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program Semmi különös? A Bakony ékkövei! című projektjében.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete négy bakonyi településre – Bakonynánára, Borzavárra, Jásdra és Nagyesztergárra – küld négy-ötfős szakértői csapatokat, akik két hetet töltenek a településeken. Ez idő alatt felmérik a falvak kulturális örökségeit, hagyományait, természeti és épített kincseiket, amelyek jó alapul szolgálhatnának a turizmus fejlesztéséhez és az EKF évében megteremtendő, majd a későbbiekben is fenntartható programokhoz.

Kerekasztal-beszélgetés az EKF bakonyi programelemeiről (fotó: Kovács Bálint / vehir) 

A négy érintett település képviselői vasárnap Jásdon találkoztak a szakmai stábbal egy nyilvános rendezvényen. Szabó Mariann projektvezető a helyszínen elmondta: céljuk a térség értékeinek feltárása és hosszútávú hasznosítása. Arra kíváncsiak, mi teszi vonzóvá az ott élők számára a községüket, és ezt a vonzerőt hogyan lehetne megfogalmazni és bemutatni a világ számára is? Szeretnének a balatoni régióban hálózatot építeni a települések között – és ebbe a hálózatba a Bakonyt is bevonják. 

Bemutatkoztak a települések kulturális csoportjai (Fotó: Ritmus Tánc és Mozgásművészeti Egyesület) 

A következő hetekben négy-ötfős kutatócsoportok végeznek terepmunkát az érintett falvakban, a szakemberek között szociológust, történészt, geológust, turisztikai szakértőt, közgazdászt is találhatunk. A településenként két-két hetes munka eredményeiről nyár végén – ősz elején egy nyilvános rendezvényen számolnak majd be, a megfogalmazott tanulságok pedig alapját jelenthetik majd annak a pályázatnak, ami révén a települések 2023-ban bekapcsolódhatnak az Európa Kulturális Fővárosa program vérkeringésébe.

Ovádi Péter (fotó: Kovács Bálint / vehir)

A vasárnapi összejövetelen Ovádi Péter parlamenti képviselő az együttműködő falvakat méltatta, amelyek többször bizonyították már, hogy képesek valóra váltani az álmaikat.

A Bodzaház udvarán jó hangulatban telt a délután: a jelenlévők kerekasztal-beszélgetésen tájékozódhattak az EKF további bakonyi programjairól, a játékos kedvűek kvízen tehették próbára tudásukat, az estet táncház és malacsütés tette teljessé. A rendezvényen bemutatkoztak a négy település kulturális csoportjai: a jásdi iskola diákjai, a bakonynánai Wasserfall Harmónikaduó és a Dalnokok, a borzavári népdalkör valamint a nagyesztergári székhelyű Ritmus, Tánc és Mozgásművészeti Egyesület. 

Schöngrundtner Tamás
vehir.hu
további cikkek
A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok Szerdán a Március 15. úti Sportcsarnok küzdő fiataloktól zengett, akik a Honvédelmi Sportszövetség által életre hívott Bátrak Ligáján vetélkedtek. Az eseményen több általános iskola mintegy száz tanulója versengett. tegnap 22:37 Harminc éve igazolják, hogy Veszprém tényleg a „királynék városa” Harminc éve igazolják, hogy Veszprém tényleg a „királynék városa” Három évtizedes jubileumát ünnepelte vasárnap a Zonta Club veszprémi szervezete. Harminc éve azért jöttek létre a nemzetközi szervezeten belül, hogy jobb világot építsenek a nőknek. Azóta ösztöndíjakon, jótékonysági akciókon és kulturális programokon keresztül is tettek ezért, a civil munka pedig a jövőben is folytatódik. 2024. április 22. 11:34 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Ezen a hétvégén tartották Szentgálon a Barkóca fesztivált, aminek névadója a település határában álló háromszáz éves fa, aminek a gyümölcséből, mint kiderült kiváló pálinka készül. 2024. április 21. 16:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.