2022. december 3.
//
Ferenc névnap

2023-ra készülnek a bakonyi falvak

Megkezdődött a kéthetes terepmunka azokban a bakonyi falvakban, amelyek részt vesznek az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program Semmi különös? A Bakony ékkövei! című projektjében.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete négy bakonyi településre – Bakonynánára, Borzavárra, Jásdra és Nagyesztergárra – küld négy-ötfős szakértői csapatokat, akik két hetet töltenek a településeken. Ez idő alatt felmérik a falvak kulturális örökségeit, hagyományait, természeti és épített kincseiket, amelyek jó alapul szolgálhatnának a turizmus fejlesztéséhez és az EKF évében megteremtendő, majd a későbbiekben is fenntartható programokhoz.

Kerekasztal-beszélgetés az EKF bakonyi programelemeiről (fotó: Kovács Bálint / vehir) 

A négy érintett település képviselői vasárnap Jásdon találkoztak a szakmai stábbal egy nyilvános rendezvényen. Szabó Mariann projektvezető a helyszínen elmondta: céljuk a térség értékeinek feltárása és hosszútávú hasznosítása. Arra kíváncsiak, mi teszi vonzóvá az ott élők számára a községüket, és ezt a vonzerőt hogyan lehetne megfogalmazni és bemutatni a világ számára is? Szeretnének a balatoni régióban hálózatot építeni a települések között – és ebbe a hálózatba a Bakonyt is bevonják. 

Bemutatkoztak a települések kulturális csoportjai (Fotó: Ritmus Tánc és Mozgásművészeti Egyesület) 

A következő hetekben négy-ötfős kutatócsoportok végeznek terepmunkát az érintett falvakban, a szakemberek között szociológust, történészt, geológust, turisztikai szakértőt, közgazdászt is találhatunk. A településenként két-két hetes munka eredményeiről nyár végén – ősz elején egy nyilvános rendezvényen számolnak majd be, a megfogalmazott tanulságok pedig alapját jelenthetik majd annak a pályázatnak, ami révén a települések 2023-ban bekapcsolódhatnak az Európa Kulturális Fővárosa program vérkeringésébe.

Ovádi Péter (fotó: Kovács Bálint / vehir)

A vasárnapi összejövetelen Ovádi Péter parlamenti képviselő az együttműködő falvakat méltatta, amelyek többször bizonyították már, hogy képesek valóra váltani az álmaikat.

A Bodzaház udvarán jó hangulatban telt a délután: a jelenlévők kerekasztal-beszélgetésen tájékozódhattak az EKF további bakonyi programjairól, a játékos kedvűek kvízen tehették próbára tudásukat, az estet táncház és malacsütés tette teljessé. A rendezvényen bemutatkoztak a négy település kulturális csoportjai: a jásdi iskola diákjai, a bakonynánai Wasserfall Harmónikaduó és a Dalnokok, a borzavári népdalkör valamint a nagyesztergári székhelyű Ritmus, Tánc és Mozgásművészeti Egyesület. 

Schöngrundtner Tamás
vehir.hu

További cikkek

A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
Bár a várban található egyházi épületek felújítása csak 2025-ben készül el, az Európa Kulturális Fővárosa évben szinte minden munkálatot szüneteltetnek majd.
A nemzeti konzultáció az egyik válasz az elhibázott brüsszeli szankciókra
A nemzeti konzultáció az egyik válasz az elhibázott brüsszeli szankciókra
Az elhibázott brüsszeli szankciókról és a magyar kormány erre adott válaszairól tartott közös sajtótájékoztatót Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán délután Veszprémben. A sajtótájékoztatón bemutatták a legújabb nemzeti konzultáció témaköreit is, valamint kiderült, miért fontos az, hogy minél többen részt vegyenek a kitöltésében.
Kulturális negyed felújítása-és a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékének infrastrukturális felújítása és funkcióbővítése (Kulcsprojekt)
Kulturális negyed felújítása-és a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékének infrastrukturális felújítása és funkcióbővítése (Kulcsprojekt)
A projekt azonosítószáma: ET-INF-2021/13-4046 A projekt támogatás összege: 844.866.626 forint
Véradást rendeztek az egyetemen
Véradást rendeztek az egyetemen
Házhoz ment a Magyar Vöröskereszt a kollégistákhoz: a Hotel Magisterben rendeztek véradást kedden.
Kezdődhet a bemelegítés az újévi fogadalmakhoz, elkészült a Séd-völgyi futókör
Kezdődhet a bemelegítés az újévi fogadalmakhoz, elkészült a Séd-völgyi futókör
Veszprém egyik legszebb természeti környezete eddig is sok futót vonzott, mostantól kezdve viszont kényelmesebb körülmények között mozoghatnak a sportolni vágyók a kedden átadott közel egy kilométeres rekortán pályán.