2023. június 6.
//
Norbert névnap

Önkéntesként a haza védelmében

Nem csupán egyféle katonai pálya létezik, a képességek és érdeklődés szerint számos lehetőség közül lehet választani azoknak, akik magukra húzzák az egyenruhát. A katonai hivatáshoz viszont a legegyszerűbb belépő az önkéntes katonai szolgálat. Az egykori sorkatonasággal ellentétben itt az „önkéntes” jelzőn van a hangsúly, amiről Soós Gyula alezredessel a helyi Toborzó Központ parancsnokával beszélgettünk, aki az országban legrégebb óta foglalkozik toborzással.

A napokban hirdették ki az egyetemi felvételi ponthatárokat, ezzel párhuzamosan intenzív kampányba kezdtek a Toborzó Központnál is. Van-e összefüggés a kettő esemény között?

Nem véletlen ez az időzítés és rögtön kettő indokot is tudok mondani, miért szeretnénk, minél több fiatallal megismertetni, mit nyújt a Magyar Honvédség az önkéntes katonai szolgálattal. Elsősorban, de nem kizárólagosan azokhoz szeretnénk szólni, akik idén nyáron nem kerültek be a felsőoktatásba. Nekik egy kereseti lehetőséget kínálunk legalább abban az időszakban, amíg nem próbálkoznak újra a felvételivel. A másik ezzel összefügg, hiszen azáltal, hogy valaki részt vesz az önkéntes katonai szolgálatban, ha fél évet szolgál, akkor 32 pluszpontot, ha egy évet, akkor 64 pluszpontot kap az újabb felsőoktatási jelentkezésénél.

Hogy látja, kellő motiváció ez a fiataloknak?

Erre egy tavalyi példát tudnék hozni, amikor valaki úgy jelentkezett hozzánk önkéntes katonai szolgálatra, hogy amúgy felvették egyetemre, de csak költségtérítéses formában. Ő akkor úgy döntött, hogy nem kezdi meg a tanulmányait, inkább végigcsinálta a szolgálatot, ezután pedig többletpontok segítségével már állami képzésre is bejuthatott.

Miből áll egy ilyen kiképzés?

Az első 2 hónapban általános katonai kiképzést kapnak, ugyanazt a kiképzést, amit egy szerződéses katona. Ebben van elméleti és nagyon sok gyakorlati képzés is: térképtan, harcászat, lövészet, alaki mozgások. Mindezeken túlmenően megismerkedhetnek a különböző alakulatokkal is, így segítjük őket abban a döntésben, merre érdemes orientálódniuk a saját képességük és érdeklődésük függvényében.

Ők a kiképzés alatt végig a honvédségnél töltik az idejüket, mint anno a sorkatonaság idején?

Nem, ezt inkább úgy kell felfogni, mint egy hagyományos 8 órás munkát, ahová reggel megérkezik a katona, elvégzi a feladatát – jelen esetben részt vesz a kiképzésen – délután pedig hazamegy az otthonába. Ez azért is hasznos, mert sokan vannak, akik számára a munka-magánélet egyensúly kulcsfontosságú, hiszen családjuk van, gyermeket nevelnek, háztartást vezetnek. Azt még ki kell emelni, hogy a képzés bármely szakaszában dönthet úgy a katona, hogy befejezi a szolgálatot, ilyenkor semmilyen kötelezettsége nincs. Illetve ezt megfordítva, miután elvégezte a 2 hónapos alapkiképzést, nem kell megvárni az önkéntes katonai szolgálat végét, bármikor jelentkezhet szerződéses-, vagy tartalékos katonának valamelyik általa kiválasztott alakulatnál, még magasabb illetményért. A rendszer kellő rugalmasságot biztosít, bármely életszakaszban.

Mekkora kereseti összeggel számolhatnak azok, akik jelentkeznek önkéntes katonai szolgálatra?

Az első 2 hónapban a minimálbér összegét kapják, ez bruttó 200 ezer forint. Ha ezt követően úgy döntenek, hogy helyben maradnak, továbbra is ez az illetményük. Ám ha a szolgálatukat nem az alapkiképzés helyszínén, hanem műveleti besorolású alakulatnál folytatják akkor már a garantált bérminimum, azaz bruttó 260 ezer forint jár neki. A fizetés mellé utazási, ruházkodási költségtérítés is jár, valamint étkezést is biztosítjuk.

Melyek a „legnépszerűbb” alakulatok, amik a fiatalokat érdeklik? Ahová szívesen jelentkeznek azok, akik elvégezték ezt a kiképzést.

Sokat számít az, hogy előtte milyen irányú volt az érdeklődésük. Vannak, akiket a harckocsik vonzanak, de a repülés, a repüléstechnika is népszerű. Mások az alapján döntenek, hogy milyen alakulat van Veszprém megyében. Ilyen szempontból szerencsések vagyunk, mert több katonai szervezet is működik a környéken.

Hány jelentkezővel lennének elégedettek?

Ha minden megyében 20 fővel el tudna indulni a kiképzés, akkor elégedettek lennénk, de felső korlátot nem határoztunk meg.

Mi a feltétele a jelentkezésnek az önkéntes katonai szolgálatra?

Tizennyolcadik életév betöltése, büntetlen előélet és állandó magyarországi lakhely. Illetve egy orvosi igazolásra is szükség lesz, amit a háziorvos állít ki.

Kicsit menjünk bele a katonai hivatásba! Milyen képességek, milyen készségek kellenek ahhoz, hogy valaki jó katona legyen? És mire van szükség ahhoz, hogy valaki ezen a területen építsen karriert?

Szerintem az a jó katona, aki mindenképpen fejlődni szeretne, és az élethosszig tartó tanulás filozófiáját követi. Aki keresi a képzési lehetőségeket, ahol fejleszteni tudja magát. Ezért szoktuk azt mondani, hogy mi egy életpálya-modellt kínálunk. Szintén nagyon fontos, hogy elsősorban hivatásként, és ne munkahelyként gondoljon a honvédségre az, aki bejön hozzánk. Valamint, és szerintem ez a legfontosabb, mi katonák csapatjátékosok vagyunk. Ez nem egyéni „sport”, a katonák csapatban erősek. Ez sokaknál idővel alakul csak ki, de fontos, hogy a hajlam meglegyen rá, és érezzék ennek minden előnyét.

Ön annak idején miért jelentkezett erre a pályára? Mióta foglalkozik toborzással?

27 évvel ezelőtt a középiskolai tájékoztatón, egy pályára irányító tiszt előadása volt rám olyan hatással, ami elindított a katonai pálya irányába. Pár évvel később, akkor kerültem a toborzás területére, amikor már egyértelmű volt, hogy felfüggesztik a sorkatonai szolgálatot Magyarországon. Ma pedig büszkén mondhatom, hogy én vagyok a Magyar Honvédség kötelékében az a személy, aki legrégebb óta foglalkozik toborzással. Ott voltam az első toborzó irodák létrehozásánál, hiszen fontosnak tartottuk, hogy fenntartsuk a civil lakosság és a honvédség közti kapcsolatot azután is, hogy már nincs sorkatonaság. 2004-ben kerültem Veszprémbe, és már több, mint 10 éve én irányítom a toborzást a megyében, 1 éve pedig már regionálisan 3 megye parancsnokaként felelek a hadkiegészítési feladatokért.

Meddig lehet jelentkezni, mi a legközelebbi dátum, amire figyelni kell?

Szerződéses- és tartalékos katonai szolgálatra folyamatosan várjuk az érdeklődőket, a szeptember 5-én induló önkéntes katonai szolgálatra pedig augusztus 15-ig várjuk a jelentkezéseket. Ezt a legegyszerűbben online (www.iranyasereg.hu) lehet megtenni, de személyesen a toborzó központban is állunk mindenki rendelkezésére.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Talán egy jó hecc, talán az ostobaság, vagy szándékos félrevezetés állt amögött, amikor a napokban végigsöpört a veszprémi internetes fórumokon a város legújabb játszóterének képe, ahol finoman szólva egy csúszda megszentségtelenített egy mászókát. Spoiler: úgy kamu az egész, ahogy van, már ami a veszprémi vonatkozását illeti. A csúszda tényleg létezett valahol.
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.