2023. január 30.
//
Martina névnap

Hallgassunk újra népmeséket!

2022. július 30. 4:00
Népmesét hallgatni és mondani nem csak a gyerekeknek érdemes, a felnőttek is sokat meríthetnek belőlük. Az EKF legújabb, Népmesével a Balaton-felvidék és Veszprém kultúrájáért című programsorozatának épp az a célja, hogy ismét népszerűvé tegye közös kultúrkincsünket.

Néprajzkutatók szerint mintegy húszezer magyar népmese és változata jelentkezik. Bár jó páran ma is fel tudnánk idézni belőlük jó néhány örökbecsűt – olyanokat, mint A kis kakas gyémántfélkrajcárja vagy A kőleves –, felnőttként ritkán kapjuk le a polcról Benedek Elek gyűjteményét vagy ülünk be csak egyedül, gyerekek nélkül egy mesemondó műsorára. Pedig mesét hallgatni felnőttként is ugyanolyan élvezetes. Mi több, eredetileg a népmeséket felnőttek mesélték felnőtteknek, puszta szórakoztatásként, meg mert azok erkölcsi és életfilozófiai tanításai útmutatóként is szolgáltak.

A mesehallgatás jellemformáló ereje ma is jól ismert: a mesék segíthetnek feloldani elakadásokat az életünkben, közösségépítő erővel is bírnak, valamint a pszichoszociális képességeinket is alakítják. Emellett a történetek hallgatása természetesen a gyerekekre is jótékonyan hat, hiszen fejleszti a képzelőerőt és a kreativitást, bővíti a szókincset, kutatások szerint pedig a mesét hallgató gyerekek boldogabbak és jobban teljesítenek az iskolában.

Akár jurtában is hallgathatunk meséket (Fotó: Csűrdöngölő Kulturális Egyesület Facebook)Akár jurtában is hallgathatunk meséket (Fotó: Csűrdöngölő Kulturális Egyesület Facebook)

Éppen ezért tűzte ki célul a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület és a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület, hogy újra népszerűvé teszik a magyar népmeséket és az élőszavas mesemondást a Balaton-felvidéken és Veszprémben. Projektjükhöz a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatását is elnyerték, így az idei és a 2023-as évben összesen tíz programot fognak végigvinni pályázatukban.

Az első program el is indult: július utolsó hétvégéjén Veszprémben, a Pannon Köztérben tartják a Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozót.

Szeptemberben indul a havonta jelentkező Pannon Mesekör, amely kifejezetten a helyi mesemondók bevonásával, közösségépítő jelleggel zajlana, valamint a mesekocsma keretein belül a Fricska teraszán, majd a hűvös időben az étteremben lesznek hallhatók népmesék gyakorlott mesemondók és modernkori storytellerek tolmácsolásában.

Pintér ZsoltPintér Zsolt

2023-ban Veszprém ad helyszínt a Federation for European Storytelling (FEST), azaz az európai mese- és történetmondó szövetség éves szakmai konferenciájának, illetve Pannon Storyfest Nemzetközi Mese- és Történetmondó Fesztivál néven saját fesztivált is rendeznek a partnerek a Dubniczay-palotában, ahol a külföldi történetmondók egy csoportja is bemutatkozik tolmács segítségével.

A tervek között szerepel továbbá mese-jurta a Kolostorok és Kertekben, malommesék a Fenyves Malomban, Krajcáros mesék” vásári produkció, népzenés mesés, családi flashmob és Hétmérföldes Népmese Napok címen tematikus élőszavas mese-edukáció a veszprémi iskolákban.

Pintér Zsolt, a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület elnöke elmondta, a következő időszakban közel száz mesemondó fog megfordulni a régióban, kezdeményezésükhöz pedig már nyolc szervezet csatlakozott, de szívesen várnak továbbiakat is.

Bertalan Melinda

További cikkek

Latinos ritmus kopogott az iskolai könyvtár parkettáján
Latinos ritmus kopogott az iskolai könyvtár parkettáján
Koncertet és táncestet szervezett a Tango Misterio a hétvégén a tangó szerelmeseinek és azoknak, akik még csak most ismerkednének a tánccal.
A hitványság koráról született könyv
A hitványság koráról született könyv
Dr. Somogyi Ferenc, közgazdász, tanár mutatta be legújabb könyvét pénteken kora este a Pannon Egyetemen, amelyben a mai kor értékválságát elemzi, miközben megoldásai javaslatokkal is szolgál.
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Európa tavalyi kulturális fővárosa, a litván Kaunas EKF-projektjében elkészült Klostės című filmet vetítették kedden a Pannon Egyetem E épületében.
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.