2022. november 27.
//
Virgil névnap

Hallgassunk újra népmeséket!

2022. július 30. 4:00
Népmesét hallgatni és mondani nem csak a gyerekeknek érdemes, a felnőttek is sokat meríthetnek belőlük. Az EKF legújabb, Népmesével a Balaton-felvidék és Veszprém kultúrájáért című programsorozatának épp az a célja, hogy ismét népszerűvé tegye közös kultúrkincsünket.

Néprajzkutatók szerint mintegy húszezer magyar népmese és változata jelentkezik. Bár jó páran ma is fel tudnánk idézni belőlük jó néhány örökbecsűt – olyanokat, mint A kis kakas gyémántfélkrajcárja vagy A kőleves –, felnőttként ritkán kapjuk le a polcról Benedek Elek gyűjteményét vagy ülünk be csak egyedül, gyerekek nélkül egy mesemondó műsorára. Pedig mesét hallgatni felnőttként is ugyanolyan élvezetes. Mi több, eredetileg a népmeséket felnőttek mesélték felnőtteknek, puszta szórakoztatásként, meg mert azok erkölcsi és életfilozófiai tanításai útmutatóként is szolgáltak.

A mesehallgatás jellemformáló ereje ma is jól ismert: a mesék segíthetnek feloldani elakadásokat az életünkben, közösségépítő erővel is bírnak, valamint a pszichoszociális képességeinket is alakítják. Emellett a történetek hallgatása természetesen a gyerekekre is jótékonyan hat, hiszen fejleszti a képzelőerőt és a kreativitást, bővíti a szókincset, kutatások szerint pedig a mesét hallgató gyerekek boldogabbak és jobban teljesítenek az iskolában.

Akár jurtában is hallgathatunk meséket (Fotó: Csűrdöngölő Kulturális Egyesület Facebook)Akár jurtában is hallgathatunk meséket (Fotó: Csűrdöngölő Kulturális Egyesület Facebook)

Éppen ezért tűzte ki célul a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület és a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület, hogy újra népszerűvé teszik a magyar népmeséket és az élőszavas mesemondást a Balaton-felvidéken és Veszprémben. Projektjükhöz a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatását is elnyerték, így az idei és a 2023-as évben összesen tíz programot fognak végigvinni pályázatukban.

Az első program el is indult: július utolsó hétvégéjén Veszprémben, a Pannon Köztérben tartják a Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozót.

Szeptemberben indul a havonta jelentkező Pannon Mesekör, amely kifejezetten a helyi mesemondók bevonásával, közösségépítő jelleggel zajlana, valamint a mesekocsma keretein belül a Fricska teraszán, majd a hűvös időben az étteremben lesznek hallhatók népmesék gyakorlott mesemondók és modernkori storytellerek tolmácsolásában.

Pintér ZsoltPintér Zsolt

2023-ban Veszprém ad helyszínt a Federation for European Storytelling (FEST), azaz az európai mese- és történetmondó szövetség éves szakmai konferenciájának, illetve Pannon Storyfest Nemzetközi Mese- és Történetmondó Fesztivál néven saját fesztivált is rendeznek a partnerek a Dubniczay-palotában, ahol a külföldi történetmondók egy csoportja is bemutatkozik tolmács segítségével.

A tervek között szerepel továbbá mese-jurta a Kolostorok és Kertekben, malommesék a Fenyves Malomban, Krajcáros mesék” vásári produkció, népzenés mesés, családi flashmob és Hétmérföldes Népmese Napok címen tematikus élőszavas mese-edukáció a veszprémi iskolákban.

Pintér Zsolt, a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület elnöke elmondta, a következő időszakban közel száz mesemondó fog megfordulni a régióban, kezdeményezésükhöz pedig már nyolc szervezet csatlakozott, de szívesen várnak továbbiakat is.

Bertalan Melinda

További cikkek

A jövő kulturális hídjai a Pannon Köztérben
A jövő kulturális hídjai a Pannon Köztérben
November huszonnyolcadikán hétfőn, a Veszprém megyei igazgatói műhely közművelődési szakmai workshopot tart a Pannon Köztérben.
Akit a sors lengedező szellői sokszor és sokfelé sodortak
Akit a sors lengedező szellői sokszor és sokfelé sodortak
Csütörtök délután a Csikász galériában bemutatták a Cholnoky-sorozat harmadik részét, Cholnoky László: Fekete szárnyak című válogatást.
A férfiakat ünnepelték a Cholnoky Nyugdíjas Klubban
A férfiakat ünnepelték a Cholnoky Nyugdíjas Klubban
Szerda délután a november tizenkilencedikei nemzetközi férfinap adott apropót az ünneplésre.
Kapcsolódj be! Trash Art Meetup a Hangvillában november 25-én
Kapcsolódj be! Trash Art Meetup a Hangvillában november 25-én
A HybridCycle a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve rendezi meg művészet és fenntarthatóság fókuszú eseményét, a Trash Art Meetup-ot. November 25-én délelőtt 10 és este 6 óra között öt izgalmas kerekasztal-beszélgetéssel, öt FlashTalks előadással, azaz 20 perces, rövid, mozgalmas előadással, öt kreatív workshop foglalkozásokkal, ahol a hulladék az alapanyag, illetve egész napos mozival várják az érdeklődőket Veszprémben, a Hangvillában.
Veszprém most futott fel az európai pályára
Veszprém most futott fel az európai pályára
Veszprém és a Bakony-Balaton régió nem volt ismeretlen Európa és az európai döntéshozók előtt, viszont igazán reflektorfénybe csak most került, kevesebb mint 100 nappal az Európa Kulturális Fővárosa év nyitóünnepsége előtt. November elején Brüsszelben a Liszt Intézetben tartották a magyar program bemutatóját nemzetközi sajtóérdeklődés közepette, az eseményen pedig jelen volt Hölvényi György európai parlamenti képviselő, akit arról is kérdeztünk, hogyan vélekednek a veszprémi EKF programról más képviselők a folyosói beszélgetések során.