Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hallgassunk újra népmeséket!

2022. július 30. 4:00
Népmesét hallgatni és mondani nem csak a gyerekeknek érdemes, a felnőttek is sokat meríthetnek belőlük. Az EKF legújabb, Népmesével a Balaton-felvidék és Veszprém kultúrájáért című programsorozatának épp az a célja, hogy ismét népszerűvé tegye közös kultúrkincsünket.

Néprajzkutatók szerint mintegy húszezer magyar népmese és változata jelentkezik. Bár jó páran ma is fel tudnánk idézni belőlük jó néhány örökbecsűt – olyanokat, mint A kis kakas gyémántfélkrajcárja vagy A kőleves –, felnőttként ritkán kapjuk le a polcról Benedek Elek gyűjteményét vagy ülünk be csak egyedül, gyerekek nélkül egy mesemondó műsorára. Pedig mesét hallgatni felnőttként is ugyanolyan élvezetes. Mi több, eredetileg a népmeséket felnőttek mesélték felnőtteknek, puszta szórakoztatásként, meg mert azok erkölcsi és életfilozófiai tanításai útmutatóként is szolgáltak.

A mesehallgatás jellemformáló ereje ma is jól ismert: a mesék segíthetnek feloldani elakadásokat az életünkben, közösségépítő erővel is bírnak, valamint a pszichoszociális képességeinket is alakítják. Emellett a történetek hallgatása természetesen a gyerekekre is jótékonyan hat, hiszen fejleszti a képzelőerőt és a kreativitást, bővíti a szókincset, kutatások szerint pedig a mesét hallgató gyerekek boldogabbak és jobban teljesítenek az iskolában.

Akár jurtában is hallgathatunk meséket (Fotó: Csűrdöngölő Kulturális Egyesület Facebook)Akár jurtában is hallgathatunk meséket (Fotó: Csűrdöngölő Kulturális Egyesület Facebook)

Éppen ezért tűzte ki célul a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület és a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület, hogy újra népszerűvé teszik a magyar népmeséket és az élőszavas mesemondást a Balaton-felvidéken és Veszprémben. Projektjükhöz a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatását is elnyerték, így az idei és a 2023-as évben összesen tíz programot fognak végigvinni pályázatukban.

Az első program el is indult: július utolsó hétvégéjén Veszprémben, a Pannon Köztérben tartják a Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozót.

Szeptemberben indul a havonta jelentkező Pannon Mesekör, amely kifejezetten a helyi mesemondók bevonásával, közösségépítő jelleggel zajlana, valamint a mesekocsma keretein belül a Fricska teraszán, majd a hűvös időben az étteremben lesznek hallhatók népmesék gyakorlott mesemondók és modernkori storytellerek tolmácsolásában.

Pintér ZsoltPintér Zsolt

2023-ban Veszprém ad helyszínt a Federation for European Storytelling (FEST), azaz az európai mese- és történetmondó szövetség éves szakmai konferenciájának, illetve Pannon Storyfest Nemzetközi Mese- és Történetmondó Fesztivál néven saját fesztivált is rendeznek a partnerek a Dubniczay-palotában, ahol a külföldi történetmondók egy csoportja is bemutatkozik tolmács segítségével.

A tervek között szerepel továbbá mese-jurta a Kolostorok és Kertekben, malommesék a Fenyves Malomban, Krajcáros mesék” vásári produkció, népzenés mesés, családi flashmob és Hétmérföldes Népmese Napok címen tematikus élőszavas mese-edukáció a veszprémi iskolákban.

Pintér Zsolt, a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület elnöke elmondta, a következő időszakban közel száz mesemondó fog megfordulni a régióban, kezdeményezésükhöz pedig már nyolc szervezet csatlakozott, de szívesen várnak továbbiakat is.

Bertalan Melinda
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.