Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hallgassunk újra népmeséket!

2022. július 30. 4:00
Népmesét hallgatni és mondani nem csak a gyerekeknek érdemes, a felnőttek is sokat meríthetnek belőlük. Az EKF legújabb, Népmesével a Balaton-felvidék és Veszprém kultúrájáért című programsorozatának épp az a célja, hogy ismét népszerűvé tegye közös kultúrkincsünket.

Néprajzkutatók szerint mintegy húszezer magyar népmese és változata jelentkezik. Bár jó páran ma is fel tudnánk idézni belőlük jó néhány örökbecsűt – olyanokat, mint A kis kakas gyémántfélkrajcárja vagy A kőleves –, felnőttként ritkán kapjuk le a polcról Benedek Elek gyűjteményét vagy ülünk be csak egyedül, gyerekek nélkül egy mesemondó műsorára. Pedig mesét hallgatni felnőttként is ugyanolyan élvezetes. Mi több, eredetileg a népmeséket felnőttek mesélték felnőtteknek, puszta szórakoztatásként, meg mert azok erkölcsi és életfilozófiai tanításai útmutatóként is szolgáltak.

A mesehallgatás jellemformáló ereje ma is jól ismert: a mesék segíthetnek feloldani elakadásokat az életünkben, közösségépítő erővel is bírnak, valamint a pszichoszociális képességeinket is alakítják. Emellett a történetek hallgatása természetesen a gyerekekre is jótékonyan hat, hiszen fejleszti a képzelőerőt és a kreativitást, bővíti a szókincset, kutatások szerint pedig a mesét hallgató gyerekek boldogabbak és jobban teljesítenek az iskolában.

Akár jurtában is hallgathatunk meséket (Fotó: Csűrdöngölő Kulturális Egyesület Facebook)Akár jurtában is hallgathatunk meséket (Fotó: Csűrdöngölő Kulturális Egyesület Facebook)

Éppen ezért tűzte ki célul a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület és a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület, hogy újra népszerűvé teszik a magyar népmeséket és az élőszavas mesemondást a Balaton-felvidéken és Veszprémben. Projektjükhöz a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatását is elnyerték, így az idei és a 2023-as évben összesen tíz programot fognak végigvinni pályázatukban.

Az első program el is indult: július utolsó hétvégéjén Veszprémben, a Pannon Köztérben tartják a Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozót.

Szeptemberben indul a havonta jelentkező Pannon Mesekör, amely kifejezetten a helyi mesemondók bevonásával, közösségépítő jelleggel zajlana, valamint a mesekocsma keretein belül a Fricska teraszán, majd a hűvös időben az étteremben lesznek hallhatók népmesék gyakorlott mesemondók és modernkori storytellerek tolmácsolásában.

Pintér ZsoltPintér Zsolt

2023-ban Veszprém ad helyszínt a Federation for European Storytelling (FEST), azaz az európai mese- és történetmondó szövetség éves szakmai konferenciájának, illetve Pannon Storyfest Nemzetközi Mese- és Történetmondó Fesztivál néven saját fesztivált is rendeznek a partnerek a Dubniczay-palotában, ahol a külföldi történetmondók egy csoportja is bemutatkozik tolmács segítségével.

A tervek között szerepel továbbá mese-jurta a Kolostorok és Kertekben, malommesék a Fenyves Malomban, Krajcáros mesék” vásári produkció, népzenés mesés, családi flashmob és Hétmérföldes Népmese Napok címen tematikus élőszavas mese-edukáció a veszprémi iskolákban.

Pintér Zsolt, a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület elnöke elmondta, a következő időszakban közel száz mesemondó fog megfordulni a régióban, kezdeményezésükhöz pedig már nyolc szervezet csatlakozott, de szívesen várnak továbbiakat is.

Bertalan Melinda
további cikkek
A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. ma 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. tegnap 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.