Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C

Ráismerni, de mégsem ugyanolyan lett a Hangvilla

2022. július 30. 16:00
Sokkal inkább nevezhető ráncfelvarrásnak, mint átalakításnak, az ami, a Hangvillában történt az elmúlt másfél hónapban, mégis a végeredmény szemmel látható már akkor is, ha belépünk Veszprém és a régió első számú kulturális központjába. A nagyközönség számára a jövő héten induló Auer Hegedűfesztiválon debütál a megújult Hangvilla, portálunknak viszont lehetősége nyílt már most körbejárni az épületet, amit cikkünkben részletesen be is mutatunk.

Kilenc évvel ezelőtt, 2013-ban kezdődött a Hangvilla története, ekkor a belvárosi rehabilitációval együtt az egykori Séd mozi épülete is átalakult, pontosabban a helyén megépült egy olyan multifunkcionális központ, ami egyszerre ad otthont a kulturális programoknak – elsősorban zenés rendezvényeknek – konferenciákat, színházi darabokat, kiállításokat lehet benne szervezni és még kávézó és étterem is üzemel benne.

A Hangvilla egyedi épülete – amit, ha madártávlatból nézünk egy zongorát formál – építészeti Nívó-díjban is részesült akkor. Most közel 10 év elteltével elérkezett az idő és nem utolsó sorban a lehetőség, hogy néhány részletében megújítsák az épületet.

Ahogy Bélafi László, a Hangvilla igazgatója fogalmazott, amikor vendégeket várunk, a saját otthonunkat is kitakarítjuk, rendbe rakjuk, ugyanez a helyzet a Hangvillánál is, hiszen készülve a 2023-mas Európa Kulturális Főváros évre, az épület és funkciói is újabb külsőt kapott.

Mindez péntek délután hangzott el, amikor nyilvános bejárást tartottak a sajtó képviselői, valamint néhány, előzetesen regisztráló veszpréminek a Hangvillában.

Az eseményen Porga Gyula, polgármester is jelen volt, aki felidézte a 2013-mas nagyszabású városfejlesztési projektet, amiben nem kevesebb, mint 24 konzorciumi partner vett részt, az önkormányzat mellett többségében helyi vállalkozók. Összehasonlításképpen hasonló projektnél Magyarországon Veszprém után a legtöbb együttműködés összesen 4 tagot számlált.

A Hangvilla is ennek a szellemében épült meg abban az időben, viszont most az EKF-nek is köszönhetően több fontos felújítást is el tudtak végezni a komplexumon.

A bejárás során ezeket pontról pontra bemutatták a jelenlévőknek, ahol ott voltak a tervező és a kivitelező (Vemévszer Kft.), valamint a projektet lebonyolító Veszprém 2030 Kft. illetékesei is.

Már kívülről is szembetűnő, hogy az épületnek a Brusznyai Árpád út felé néző jellegzetes logója – bár formájában ismerős – de színeiben és anyagában jól láthatóan megújult. Az épületbe lépve már sokkal egyértelműbbek a változások. Rögtön feltűnik, hogy a padló néhány kivételtől eltekintve, mint például a vizesblokkok, vagy a lépcsőház, égszínkék színű lett. Bélafi László elmondta, azért döntöttek az egységes padlóburkolat mellett, mert a Hangvilla terei organikus rendszert alkotnak, az egész épület hajlik, kanyarodik, így pedig a párhuzamos és merőleges formát alkotó járólapok nem illettek bele az egészbe.

A plafonra rátérve, a zárófödémen és a lépcsőház kivételével mindenhol sötétszürke, már-már fekete színű lett, kiemelve az épület eleganciáját.

A földszinten található kávézó bárpultja „bemozdult” a vendégtér közepébe, így egy sokkal hangulatosabb tér jött létre, ráadásul az üvegfalak elé pult és bárszékek kerültek, valamint laptoptöltő állások is. Ezzel a változtatással a Hangvilla transzparenciáját igyekeztek még inkább kiemelni és becsalogatni az utcáról is a vendégeket.

Ezen kívül megújultak a közlekedők, a galéria, a kamaraterem, a konferenciaterem és hamarosan elkészül az alagsorban az Expresszó is. A Hangvillába még új spot-lámpák, digitális hirdetőtáblák kerültek a számos másik kisebb fejlesztés mellett.

A munkák március 31-én kezdődtek és június 15-ig a közönség csaknem teljes egészében használhatta a Hangvilla minden részét. Másnap a Hangvilla bezárt és 6 héten át a kivitelező vette birtokba az épületet. Ez alól csak az étterem volt kivétel, ami végig működött.

A Hangvilla felújításának volumenét jól érzékeltetik a számok is: több, mint 1100 m2 padlóburkolat kapott egyedi kék színt, 4000 m2 falat és födémet festettek át, csaknem 30 új ajtó és ablak került az épületbe. Megújult a recepciós pult, több álmennyezet és 400 m2 új faburkolatot is beépítettek. Mindez összesen 308 millió forintba került.

Galéria
Megújult a Hangvilla
Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 Veszprémben is színpadra lép a Djabe zenekar és Chieli Minucci Veszprémben is színpadra lép a Djabe zenekar és Chieli Minucci Május 27-én a Hangvillában lép fel a Djabe, valamint Chieli Minucci gitáros, aki a nyolcvanas évek elején alapította világhírű amerikai jazz/funk/world formációját, a Special EFX-t, melynek máig vezetője. Magyarországon a Djabe együttes irányítója, Égerházi Attila adta ki a legutóbbi Special EFX albumot vinylen. Ennek alkalmából a Djabe zenekar együtt játszott Chielivel a Budapest Jazz Clubban, a zenészek ekkor határozták el, hogy 2024 májusában közös turnéra indulnak. Ennek egyik állomása a veszprémi Hangvilla. A koncertsorozat a Tour of Waterfalls címet kapta. A Djabénak és Chielinek is van egy Waterfall című kompozíciója, a két szerzemény foglalja keretbe a műsort, melyben Chieli Minucci, Djabe és Special EFX számok hangzanak majd el. A veszprémi állomásról, a turné jelentőségéről, a zenekar jelenlegi helyzetéről beszélgettünk Égerházi Attilával, a Djabe vezetőjével. 2024. április 14. 11:52 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18 Nagyszabású, rendhagyó koncerttel ünnepli tízéves születésnapját a Hangvilla Nagyszabású, rendhagyó koncerttel ünnepli tízéves születésnapját a Hangvilla A kerek jubileum alkalmából december 2-án szombaton egy műfaji határokon átívelő, egyedülálló koncerttel érkezik az ország legnépszerűbb alkalmi zenés formációjának számító Random Trip az egy évtizedes fennállását ünneplő Hangvilla nagytermébe. 2023. november 23. 10:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.