Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sokak számára ismeretlen a magyar irodalom meghatározó figurája

2022. augusztus 2. 12:00
Megjelent a Cholnoky Viktor veszprémi és balatoni kötődésű novelláit összegyűjtő kötet a Művészetek Háza gondozásában.

A Cholnoky család munkásságát bemutató négykötetes könyvsorozat második darabját vasárnap délután a Dubniczay-palotában vehette kézbe először a közönség, az eseményen Géczi János szerkesztő beszélt a kiadványról és a Cholnoky-sorozatról. 

Cholnoky Viktor számos írásában megelevenítette Veszprém és a környék életét. Főállásban újságoknak írt, az írást ezért nem művészetként, hanem szakmaként értelmezte. Novellásköteteit koncepciók, visszatérő elemek, karakterek köré szervezte, ami előremutató volt a maga korában: a tudatos szerkesztői hozzáállás miatt is a késő 20. századi irodalom előfutárának tekinthető. Írói gyökerei azonban egészen messzire, a reneszánszhoz, Shakespeare-ig nyúlnak vissza, történetszövésében, érzelmességében is a nagy példaképre hajaz.

Géczi megjegyezte: bár a Cholnoky család számos neves egyéniséget adott, akik városépítő jelentőségűek voltak, itt Veszprémben mégsem igazán ismerik őket. Ezen az állapoton javíthat a négyrészes sorozat, amelyben először Cholnoky Jenő földrajztudós önéletrajzának kritikai kiadását nyomták ki, majd most testvére, Viktor munkáiból készült válogatás. A következő állomás sincs már messze: az ősz első felében jelenhet meg a harmadik báty, László írásait szemléző kiadvány. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.