2023. március 25.
//
Irén névnap

Egy kosárnyi egészség minden héten

2022. augusztus 5. 4:00
Ecoport
Májustól decemberig, dobozrendszerben szolgálja ki a kertközösséghez tartozó családokat a Barnagi Napfonat Kert. A vegyszermentes kert lelke, Barcsik Tamás budapesti építészből lett vidéki őstermelő.

Minden egy cserepes paradicsommal indult. Tamást a budapesti erkélyén nevelt növények indították el az úton, ami aztán a Balaton-felvidékre vezette. A balkonkertészet szűkös keretei közül kilépve elsőként egy közösségi kertet szeretett volna szervezni a fővárosban, ám próbálkozása meghiúsult. Ez azonban nem tántorította el, hiszen már tudta: építész szakmáját maga mögött hagyva növénytermesztéssel szeretne foglalkozni. Másfél évet töltött az Egyesült Királyságban önkéntesként, ott sajátította el a kertművelés csínját-bínját. Akkor tért vissza Magyarországra, amikor lehetősége adódott egy budapesti – köztük Michelin-csillagos – éttermeket kiszolgáló kertben dolgozni. 

Az ingázással töltött órák és a fővárosi árak később arra késztették Tamást, hogy vidéken próbáljon szerencsét. Mint mondja, olyan helyet keresett az országban, ahol több igényes étterem is működik a környéken, és ezek kiszolgálására kertet hozhatna létre. Ezért esett a választása a Balaton-felvidékre, ahol partnert is talált a vállalkozáshoz: az egyik étterem biztosította a területet a kerthez a csöppnyi faluban, az alig több mint száz lakossal bíró Barnagon. A következő nehézséget a Balaton szezonalitása jelentette – egy olyan sajátosság, ami ellen sokan sokféleképpen küzdenek, és ami ennek ellenére kétségkívül létezik. A vendéglátóhelyek a turisztikai szezonban igénylik az alapanyagot, a kert azonban nem csak ebben a néhány hónapban termőképes. A séfek mellett így az érdeklődő családok kosaraiba is jutott a termésből. 

Hamar kiderült, hogy ez a célközönség biztosabb felvevőpiacot jelent, mint az éttermek. A kertészet tervezést igényel: hónapok telnek el az ültetéstől, míg tányérra kerülhet a termés, februárban kellene eldönteni, hogy májusban milyen alapanyagokra lesz szükség – az éttermek azonban ennél spontánabb módon működnek. A hangsúly így egyre inkább a fogyasztók közvetlen kiszolgálása felé tolódott.

Így jutottunk el ahhoz a modellhez, amivel a kertészet jelenleg működik. Barcsik Tamás friss őstermelőként vágott neki a 2022-es évnek, idén már kizárólag a kertközösséghez tartozó mintegy ötven család ellátásán dolgozik – ezt a számot szeretné idén nyolcvanra bővíteni.

A kertet a közösség finanszírozza, ami azt jelenti, hogy a vásárlók nem a zöldségekért, hanem a termesztésért fizetnek. A havidíjért cserébe májustól decemberig vehetik át a szezonális terményekből összeállított dobozokat, amelyekben hetente 6-10 féle zöldséget találnak.

A közösség év elején a pénzügyi tervet is megismerhette, így pontosan tudható, hogy a befizetett összeg miként hasznosul.

Az év során 30-40 féle zöldség és 15 féle fűszernövény kerül ki a barnagi kertből, a terület szűkössége miatt elsősorban azokat a fajtákat termesztik, amik gyorsabban beérnek vagy többször szedhetők. Az ágyásokat az év során háromszor vetik újra, a februárban beültetett részen ottjártunkkor már felvirágzottak a tavaszi növények, ezeknek a helyét hamarosan újabbak veszik át.  

Tamás szeme előtt közben már a következő lépés lebeg: szeretné saját területen folytatni a munkát – a jelenlegi kertet még az előző munkáltatójától bérli. Ezzel együtt növelné a termőterületet is a jelenlegi 4500 négyzetméterhez képest. A nagyobb területen több hely jutna a krumplinak, hagymának is, és így akár januárig kitolhatná a szezont. Ez lehetőséget teremtene arra is, hogy a kiszolgált családok számát növelje – igény biztosan lenne rá: a várólista olyan hosszú, hogy még ezzel a vágyott bővítéssel sem tudna minden jelentkezőt befogadni a közösség.

A cikk az Ecoport magazin 2022/2. számában jelent meg
Fotók: Egyed Melinda

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Kerek születésnapját ünnepli a Vanderlich Egészségcentrum
Kerek születésnapját ünnepli a Vanderlich Egészségcentrum
Fennállásának tízéves jubileumát ünnepelte pénteken a Vanderlich Egészségcentrum.
A Balatonon 62 hektárról arattak nádat az idei szezonban
A Balatonon 62 hektárról arattak nádat az idei szezonban
Véget ért a balatoni nádvágási szezon, az idén közel 62 hektárról sikerült learatni a növényt, ennek négyszerese-ötszöröse lenne az ideális - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI megkeresésére.
Új bölcsőde épült Öskün
Új bölcsőde épült Öskün
Új bölcsődét avattak Öskün, ami rögtön két csoporttal kezdi meg a működését.
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
A negyvennapos húsvéti böjt utolsó szakaszához érkeztünk, amit sokan vallási meggyőződésből tartanak be, de egészségügyi, sőt még spirituális megfontolásból is lehet böjtölni. Arról nem is beszélve, hogy ennek az önmegtartóztatásnak is több formája ismert. De vajon mennyire tartják a veszprémiek a böjtöt? Cikkünkben megmutatjuk rövid közvéleménykutatásunk eredményét. A böjt élettani hatásait pedig a szakértő, Nyikos Ráhel dietetikus válaszolja meg.
A dolgozóknak fontosabb a munka és a magánélet egyensúlya, mint a karrierépítés lehetősége
A dolgozóknak fontosabb a munka és a magánélet egyensúlya, mint a karrierépítés lehetősége
Egy nemzetközi felmérés alapján a dolgozók számára hosszú távon fontosabb a munka és a magánélet egyensúlya, mint a karrierépítés lehetősége - közölte a Profession.hu csütörtökön az MTI-vel.