2023. március 30.
//
Zalán névnap

A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról

2022. augusztus 9. 13:38
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.

Nem sokkal déli 12 óra előtt érkezett a hír, hogy a tűzszerészek sikeresen kiszerelték a gyújtószerkezeteket az egyetemnél talált II. világháborús légi bombából, ezzel hatástalanították a szerkezetet, a robbanótestet pedig előkészítették az elszállításra.

A helyszínen Gajdos Milán tájékoztatást adott arról, hogy a szovjet bombából két gyújtószerkezetet kellett kiemelnie a tűzszerészeknek, ami zökkenőmentesen sikerült nekik. Ezeket már a helyszínen megsemmisítették, a hatástalanított robbanótestet pedig az erre alkalmas teherautóra emelve és rögzítve felkészítették az elszállításra.

Ezután a honvédség gyűjtőhelyére viszik, ami egy lakott területtől és közutaktól távol eső, laza földszerkezetű terület, ahol egy előre kiásott robbanógödörbe teszik azt, majd betemetik és a föld alatt semmisítik meg a következő napokban. Ez egyébként a megszokott és bevett eljárás minden I. és II. világháborús bomba esetében.

Ami a veszprémi műveletet illeti, Gajdos Milán elmondta, a tűzszerészek munkája az ilyenkor általános rend szerint zajlott és zökkenőmentes volt.

A tűzszerész kiemelte, ha bárki olyan tárggyal találkozik, ami vélhetően egy régebbi bomba, ne érjen hozzá, hanem egyből a rendőrséget értesítse, akik szükség esetén kihívják a tűzszerészeket.

A most hatástalanított robbanótesttel nem sokkal a déli harangszó után elindult a tűzszerészek konvoja, mostanra már nincs a város közelében.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.
Állt 42 évet
Állt 42 évet
Kedden este búcsúztatót tartottak a V-Busz kollégái, a Haszkovó-fordulóban található 42 éves bódétól dudaszóval köszöntek el.
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz jelentős változást Veszprém vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 14 Mercedes-Benz Intouro M és 7 darab Volvo 8900 típusú új autóbusz is, amelyek március végétől, illetve májustól állnak forgalomba a térségben. 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában a Volánbusz a vármegye állományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.
Átadták a felújított sümegi várat
Átadták a felújított sümegi várat
A sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá.
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
A KEHOP-3.2.1-15-2022-00039 azonosítószámú, „A körforgásos gazdaságra vonatkozó elvek gyakorlati alkalmazásának előkészítése egyes hulladéktípusok esetében” című pályázati projekt keretében a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.