2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról

2022. augusztus 11. 14:37
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?

Nem kell, hogy kiégve érezzük magunkat a munkában ahhoz, hogy megérdemeltnek nevezzünk egy közelgő kiruccanást. Bőven elég a hétköznapi pörgés, a rutin, és a visszaszoruló járványhelyzetről, az elmaradt kirándulásokról se feledkezzünk meg. De vajon mit ad nekünk az a néhány nap, amivel megszakítjuk a dolgos hétköznapokat?

Ha feltennénk azt a kérdést, vagyis, hogy kinek mit ad a nyaralás, valószínűleg a kérdéshez hasonlóan elcsépelt válaszokat kapnánk: pihenést, feltöltődést… De mik azok az apróságok, amiket valóban magunkkal viszünk, akár egy életen át? A múzeumot? A tengert? A jó vacsorákat? A finom kávét? Ezeket mind. De mik azok a nem feltétlenül kézzel fogható, tapintható dolgok, amelyek könnyebbé teszik az hajtós hétköznapokat?

A válaszról épp egy külföldi nyaralás során világosodtam meg. Nem másról van szó, mint a jóságról. Jonathan Haidt szociálpszichológus szerint a kedvesség egy olyan cselekedet, amely megújított hitet teremt az emberi természetben, reménysugarat kínál a mindennapi élet káoszában és konfliktusában.

Olykor emlékeztetnie kell rá magát az embernek.

A finom kávé, amit kint kavargattunk szintén emlékezetes maradhat. És persze az is, akivel kavargattad… De a kávé felszolgálójának rutinos, mégis személyes mosolya már nemcsak a saját boldogságomról szól, hanem azokéról is, akiknek majd tovább adjuk. A kedvességet, mely apró gesztusokban köszön ránk, de rajtuk keresztül tárul fel a valódi emberi mélység. Talán pont ebben áll a feltöltődés titka. Egyfajta újjászületés, ami észrevétlen pillangószárny rebbenésként hat, mégis a tornádó erejével ad értelmet minden pillanatunknak.

Szabó Eszter

További cikkek

Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel
Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel
Ismét megszervezte a szakmákat, a szakképzést népszerűsítő rendezvényét a Veszprémi Szakképzési Centrum szombaton, a Jendrassik-Venesz iskolában.
Körbefutották a lakótelepet
Körbefutották a lakótelepet
Először rendezett futóversenyt a Március 15. utcában az Agóra és a VEDAC szombaton.
Virágosításban még mindig élen jár Veszprém
Virágosításban még mindig élen jár Veszprém
Évről évre több tucat veszprémit mozgat meg a Virágos Veszprém kezdeményezés, a város szépítésében részt vevők fáradozásait pedig ezúttal is díjazták.
Fedett piactéren tért vissza a nemesvámosi vásár
Fedett piactéren tért vissza a nemesvámosi vásár
Újraindították a népszerű nemesvámosi vásárokat – a kezdeményezés előbb a covid, majd az agrárlogisztikai központ területén zajló beruházás miatt szünetelt. Ezentúl azonban kéthetente pénteken ismét összegyűlnek a település termelői és kézművesei.
Helyben hasznosulnak újra a Pannon Egyetem közösségének tárgyai
Helyben hasznosulnak újra a Pannon Egyetem közösségének tárgyai
Október 4-én az egyetem közössége előtt is megnyílik az az Újrahasználati Központ, melynek célja, hogy az intézmény dolgozói és hallgatói által már megunt, ám mások számára még értékes tárgyaknak lehetőséget adjon a további felhasználásra, ezzel segítve a hulladékcsökkentést.