Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
4°C
2024. március 19. József
Veszprém
4°C

Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról

2022. augusztus 11. 14:37
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?

Nem kell, hogy kiégve érezzük magunkat a munkában ahhoz, hogy megérdemeltnek nevezzünk egy közelgő kiruccanást. Bőven elég a hétköznapi pörgés, a rutin, és a visszaszoruló járványhelyzetről, az elmaradt kirándulásokról se feledkezzünk meg. De vajon mit ad nekünk az a néhány nap, amivel megszakítjuk a dolgos hétköznapokat?

Ha feltennénk azt a kérdést, vagyis, hogy kinek mit ad a nyaralás, valószínűleg a kérdéshez hasonlóan elcsépelt válaszokat kapnánk: pihenést, feltöltődést… De mik azok az apróságok, amiket valóban magunkkal viszünk, akár egy életen át? A múzeumot? A tengert? A jó vacsorákat? A finom kávét? Ezeket mind. De mik azok a nem feltétlenül kézzel fogható, tapintható dolgok, amelyek könnyebbé teszik az hajtós hétköznapokat?

A válaszról épp egy külföldi nyaralás során világosodtam meg. Nem másról van szó, mint a jóságról. Jonathan Haidt szociálpszichológus szerint a kedvesség egy olyan cselekedet, amely megújított hitet teremt az emberi természetben, reménysugarat kínál a mindennapi élet káoszában és konfliktusában.

Olykor emlékeztetnie kell rá magát az embernek.

A finom kávé, amit kint kavargattunk szintén emlékezetes maradhat. És persze az is, akivel kavargattad… De a kávé felszolgálójának rutinos, mégis személyes mosolya már nemcsak a saját boldogságomról szól, hanem azokéról is, akiknek majd tovább adjuk. A kedvességet, mely apró gesztusokban köszön ránk, de rajtuk keresztül tárul fel a valódi emberi mélység. Talán pont ebben áll a feltöltődés titka. Egyfajta újjászületés, ami észrevétlen pillangószárny rebbenésként hat, mégis a tornádó erejével ad értelmet minden pillanatunknak.

Szabó Eszter
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.