Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C

Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből

2022. augusztus 13. 4:00
A Balaton és környéke az évszázadok alatt látott már sok dolgot. Itt fejlődött a magyar halászati és borkultúra, a törökökkel vízi csatákat vívtak a magyarok, később gőzhajók indultak el a tavon, ma pedig virágzik a turizmus. A 20. század közepén viszont a II. világháború mértékében is az egyik legnagyobb harc zajlott a tó környékén.

A világháború végkimenetele már kezdett egyértelművé válni, amikor 1945 tavaszán a németek az európai hadszíntéren még egy utolsó nagy ellentámadásba indultak a szövetséges erőkkel szemben. A hadműveletet „Tavaszi ébredésnek” (Unternhemen Frühlingserwachen ) hívták és március 6-án indították meg nem máshol, mint a Balaton és a Velencei-tó közti területen.

Adolf Hitler állítólag ígéretet tett Szálasinak, hogy az ellenséges erőket egészen a Kárpátokig fogják visszaszorítani. Valójában azonban egy célja volt a támadásnak, megvédeni a zalai olajmezőket, amelyek akkor az utolsó utánpótlásai voltak a Harmadik Birodalomnak.

Német Tiger II(H) harckocsik a Dunántúlon, a Tavaszi ébredés hadművelet idején FORRÁS: WW2Német Tiger II(H) harckocsik a Dunántúlon, a Tavaszi ébredés hadművelet idején FORRÁS: WW2

A németek részéről 10 páncélos- és 12 gyalogoshadosztály, összesen mintegy 220 ezer fő, valamint a 3200 löveg és a 656 harckocsi, illetve rohamlöveg vonult harcba, velük szemben a 3. Ukrán Front öt hadserege, összesen 37 hadosztály 465 ezer ember, 6463 löveg és aknavető, valamint 400 harckocsi, illetve önjáró löveg állt szemben.

A támadás március 6-án indult és a kezdeti harcokban a németek értek el sikereket, viszont alig 10 nap elteltével páncélosaik 2/3-át már elveszítették. Bár a magyar tábornokok állítólag felhívták a németek figyelmét arra, hogy a Sárvíz térsége tavasszal az olvadások idején nem alkalmas arra, hogy tankokkal vonuljanak harcba, a Führer nem foglalkozott ezekkel a figyelmeztetésekkel.

A Tavaszi ébredés hadművelt harcai térképen FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONSA Tavaszi ébredés hadművelt harcai térképen FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Beszámolók szerint megesett olyan is, hogy a mocsaras lápba beragadt több tonnás tanokat a németek a felrobbantották és úgy menekültek a védvonalak mögé, holott Hitler parancsba adta, aki visszavonul, az árulást követ el. Állítólag a híres német tábornok, Sepp Dietrich a lovagkeresztjét a nyakából letépve és földhöz vágva üvöltötte, hogy „Adolf megőrült!” amikor megkapta a táviratot a visszavonulás tiltásáról.

Josef (Sepp) Dietrich, ( a kép bal szélén) a 6. SS-páncéloshadsereg parancsnoka FORRÁS: BUNDESARCHIVJosef (Sepp) Dietrich, ( a kép bal szélén) a 6. SS-páncéloshadsereg parancsnoka FORRÁS: BUNDESARCHIV

Március 16-ra a szovjet erők összevonása után és a németek utánpótlásának hiányában teljesen megfordultak a harcok és immáron a Harmadik Birodalom erői kényszerültek védekezésre.

A szovjetek aztán a Velencei-tótól északra elindították az offenzívát, ami Várpalota-Veszprém-Győr irányába fejlődött, célja pedig Bécs volt. Április elejére elérték, hogy Magyarország utolsó településéről is kiverjék a német csapatokat.

Március hatodikán indult el a német áttörési kísérlet a dunántúli fronton FORRÁS: BUNDESARCHIVMárcius hatodikán indult el a német áttörési kísérlet a dunántúli fronton FORRÁS: BUNDESARCHIV

A Balaton környékén nem csak a Tavaszi ébredés harcai zajlottak, számos légi csatának is tanúja volt a tó. Ezeknek az emléke pedig nem csak a történelemkönyvekben él, feltételezések szerint még ma is rejtenek roncsokat az iszap alatti részek.

A háború utáni évtizedekben számos lelőtt repülőgépet találtak, ráadásul volt, amelyiket ki is emelték a partra. A megtalált roncsok között voltak magyar, német, szovjet, amerikai, brit és román gépek is.

Habár a háború 1945-ben befejeződött, az első gép kiemelésére mégis 1973-ig kellett várni. Akkor Alsóörs közelében egy helyi horgász segített a nádasban megtalálni annak a szovjet IL-2-es gépnek a roncsait, amit még a harcokban lőttek le. A kiemelés után a gépben még a pilóta csontjait is megtalálták, amit felajánlottak a szovjet nagykövetségnek, hogy hősi halottjukként eltemethessék méltó tiszteletadás mellett.

A szovjet diplomaták viszont közömbösek maradtak, így a katona földi maradványai sokáig egy ládában pihentek a búvárok irodájában. Csupán a rendszerváltás után szállították el Moszkvába azokat végső nyugalomba helyezve.

A vesztes német oldalról is találtak roncsokat a Balatonban, 1996-ban Balatonföldváron egy Junkers-88 típusú felderítőgépet hoztak a felszínre. Habár a szerkezet 50 évet pihent az iszapban, elektromos berendezéseinek egy részét még sikerült beindítani, sőt, állítólag a kerekében a nyomás sem csökkent le ennyi idő után sem. Ma ezt a gépet a berlini technikai múzeumban őrzik.

Persze, ahogy ennyi idő távlatából lenni szokott, mára több legenda is feléledt, hogy mit rejt még a Balaton mélye a II. világháború korszakából. Az egyik ilyen elbeszélés három német tigristankról szól Tihany mellett, amik a jégbe beszakadva süllyedtek el a Balatonban. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezeket, habár keresték, de sohasem találtak nyomokat a létezésükre.

 

Hajas Bálint
további cikkek
A NATO-főtitkárral tárgyalt Orbán Viktor A NATO-főtitkárral tárgyalt Orbán Viktor Minden NATO-területen kívüli katonai akció csak önkéntes jellegű lehet, ezt a mai tárgyaláson Jens Stoltenberg megerősítette, így Magyarország megkapta azokat a garanciákat, amelyekre szükségünk van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón. tegnap 11:55 Műfüves pályát és útfelújítást adtak át Nemesvámoson Műfüves pályát és útfelújítást adtak át Nemesvámoson Elkészült egy műfüves pálya a sportcsarnok mellett, leaszfaltozták a Baláca és a Perkáta utcákat: két projektet is átadtak szerdán Nemesvámoson. tegnap 20:19 'Mert tanulni bárkitől, bármikor, bárhol lehet' 'Mert tanulni bárkitől, bármikor, bárhol lehet' 2024. június 15-én, szombat délután a balatonalmádi mólónál ötödik alkalommal rendezi meg a Street Training Balaton tanulási fesztivált a BENT Balatoni Női Vállalkozói Egyesület a Flow Alapítvánnyal együttműködésben. A másfél órás, ingyenes minitréningeken két idősávban, 14 és 16 órától több, mint 20 trénerrel járhatnak körbe egy-egy témát az érdeklődők kellemes, balatoni panorámás környezetben. tegnap 11:06 Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői szabadidősport Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői Több mint tízezer résztvevőre számítanak a szervezők a Balaton-átúszáson, amelyre a tervek szerint július 20-án kerül sor. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.