2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből

2022. augusztus 13. 4:00
A Balaton és környéke az évszázadok alatt látott már sok dolgot. Itt fejlődött a magyar halászati és borkultúra, a törökökkel vízi csatákat vívtak a magyarok, később gőzhajók indultak el a tavon, ma pedig virágzik a turizmus. A 20. század közepén viszont a II. világháború mértékében is az egyik legnagyobb harc zajlott a tó környékén.

A világháború végkimenetele már kezdett egyértelművé válni, amikor 1945 tavaszán a németek az európai hadszíntéren még egy utolsó nagy ellentámadásba indultak a szövetséges erőkkel szemben. A hadműveletet „Tavaszi ébredésnek” (Unternhemen Frühlingserwachen ) hívták és március 6-án indították meg nem máshol, mint a Balaton és a Velencei-tó közti területen.

Adolf Hitler állítólag ígéretet tett Szálasinak, hogy az ellenséges erőket egészen a Kárpátokig fogják visszaszorítani. Valójában azonban egy célja volt a támadásnak, megvédeni a zalai olajmezőket, amelyek akkor az utolsó utánpótlásai voltak a Harmadik Birodalomnak.

Német Tiger II(H) harckocsik a Dunántúlon, a Tavaszi ébredés hadművelet idején FORRÁS: WW2Német Tiger II(H) harckocsik a Dunántúlon, a Tavaszi ébredés hadművelet idején FORRÁS: WW2

A németek részéről 10 páncélos- és 12 gyalogoshadosztály, összesen mintegy 220 ezer fő, valamint a 3200 löveg és a 656 harckocsi, illetve rohamlöveg vonult harcba, velük szemben a 3. Ukrán Front öt hadserege, összesen 37 hadosztály 465 ezer ember, 6463 löveg és aknavető, valamint 400 harckocsi, illetve önjáró löveg állt szemben.

A támadás március 6-án indult és a kezdeti harcokban a németek értek el sikereket, viszont alig 10 nap elteltével páncélosaik 2/3-át már elveszítették. Bár a magyar tábornokok állítólag felhívták a németek figyelmét arra, hogy a Sárvíz térsége tavasszal az olvadások idején nem alkalmas arra, hogy tankokkal vonuljanak harcba, a Führer nem foglalkozott ezekkel a figyelmeztetésekkel.

A Tavaszi ébredés hadművelt harcai térképen FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONSA Tavaszi ébredés hadművelt harcai térképen FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Beszámolók szerint megesett olyan is, hogy a mocsaras lápba beragadt több tonnás tanokat a németek a felrobbantották és úgy menekültek a védvonalak mögé, holott Hitler parancsba adta, aki visszavonul, az árulást követ el. Állítólag a híres német tábornok, Sepp Dietrich a lovagkeresztjét a nyakából letépve és földhöz vágva üvöltötte, hogy „Adolf megőrült!” amikor megkapta a táviratot a visszavonulás tiltásáról.

Josef (Sepp) Dietrich, ( a kép bal szélén) a 6. SS-páncéloshadsereg parancsnoka FORRÁS: BUNDESARCHIVJosef (Sepp) Dietrich, ( a kép bal szélén) a 6. SS-páncéloshadsereg parancsnoka FORRÁS: BUNDESARCHIV

Március 16-ra a szovjet erők összevonása után és a németek utánpótlásának hiányában teljesen megfordultak a harcok és immáron a Harmadik Birodalom erői kényszerültek védekezésre.

A szovjetek aztán a Velencei-tótól északra elindították az offenzívát, ami Várpalota-Veszprém-Győr irányába fejlődött, célja pedig Bécs volt. Április elejére elérték, hogy Magyarország utolsó településéről is kiverjék a német csapatokat.

Március hatodikán indult el a német áttörési kísérlet a dunántúli fronton FORRÁS: BUNDESARCHIVMárcius hatodikán indult el a német áttörési kísérlet a dunántúli fronton FORRÁS: BUNDESARCHIV

A Balaton környékén nem csak a Tavaszi ébredés harcai zajlottak, számos légi csatának is tanúja volt a tó. Ezeknek az emléke pedig nem csak a történelemkönyvekben él, feltételezések szerint még ma is rejtenek roncsokat az iszap alatti részek.

A háború utáni évtizedekben számos lelőtt repülőgépet találtak, ráadásul volt, amelyiket ki is emelték a partra. A megtalált roncsok között voltak magyar, német, szovjet, amerikai, brit és román gépek is.

Habár a háború 1945-ben befejeződött, az első gép kiemelésére mégis 1973-ig kellett várni. Akkor Alsóörs közelében egy helyi horgász segített a nádasban megtalálni annak a szovjet IL-2-es gépnek a roncsait, amit még a harcokban lőttek le. A kiemelés után a gépben még a pilóta csontjait is megtalálták, amit felajánlottak a szovjet nagykövetségnek, hogy hősi halottjukként eltemethessék méltó tiszteletadás mellett.

A szovjet diplomaták viszont közömbösek maradtak, így a katona földi maradványai sokáig egy ládában pihentek a búvárok irodájában. Csupán a rendszerváltás után szállították el Moszkvába azokat végső nyugalomba helyezve.

A vesztes német oldalról is találtak roncsokat a Balatonban, 1996-ban Balatonföldváron egy Junkers-88 típusú felderítőgépet hoztak a felszínre. Habár a szerkezet 50 évet pihent az iszapban, elektromos berendezéseinek egy részét még sikerült beindítani, sőt, állítólag a kerekében a nyomás sem csökkent le ennyi idő után sem. Ma ezt a gépet a berlini technikai múzeumban őrzik.

Persze, ahogy ennyi idő távlatából lenni szokott, mára több legenda is feléledt, hogy mit rejt még a Balaton mélye a II. világháború korszakából. Az egyik ilyen elbeszélés három német tigristankról szól Tihany mellett, amik a jégbe beszakadva süllyedtek el a Balatonban. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezeket, habár keresték, de sohasem találtak nyomokat a létezésükre.

Hajas Bálint

További cikkek

Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel
Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel
Ismét megszervezte a szakmákat, a szakképzést népszerűsítő rendezvényét a Veszprémi Szakképzési Centrum szombaton, a Jendrassik-Venesz iskolában.
Körbefutották a lakótelepet
Körbefutották a lakótelepet
Először rendezett futóversenyt a Március 15. utcában az Agóra és a VEDAC szombaton.
Virágosításban még mindig élen jár Veszprém
Virágosításban még mindig élen jár Veszprém
Évről évre több tucat veszprémit mozgat meg a Virágos Veszprém kezdeményezés, a város szépítésében részt vevők fáradozásait pedig ezúttal is díjazták.
Fedett piactéren tért vissza a nemesvámosi vásár
Fedett piactéren tért vissza a nemesvámosi vásár
Újraindították a népszerű nemesvámosi vásárokat – a kezdeményezés előbb a covid, majd az agrárlogisztikai központ területén zajló beruházás miatt szünetelt. Ezentúl azonban kéthetente pénteken ismét összegyűlnek a település termelői és kézművesei.
Helyben hasznosulnak újra a Pannon Egyetem közösségének tárgyai
Helyben hasznosulnak újra a Pannon Egyetem közösségének tárgyai
Október 4-én az egyetem közössége előtt is megnyílik az az Újrahasználati Központ, melynek célja, hogy az intézmény dolgozói és hallgatói által már megunt, ám mások számára még értékes tárgyaknak lehetőséget adjon a további felhasználásra, ezzel segítve a hulladékcsökkentést.