2023. április 2.
//
Áron névnap

Gazdagok vagyunk gasztronómiában

Szeptember végén Veszprémben rendezik meg a Balaton Wine&Gourmet fesztivált. Ezt megelőzően helyi gasztronómiai szakemberek beszéltek arról, mire is számíthatnak az érdeklődők.

Nemcsak a környezettudatosság, hanem egyenesen a túlélés ösztöne motiválta a Balaton-vidék borászait arra, hogy minél inkább figyeljenek a természetre, a természeti értékekre, amelyek több száz éve jelen v annak ebben a régióban, mondta Dobosi Győző, borász a Balaton Wine&Gourmet gasztofesztivál előtt.

A fesztivál igazi kuriózum lesz szeptember végén a térségben, hiszen nem csupán a térség gasztronómiai értékeit vonultatja fel, hanem számos szakmai előadással, képzéssel is készül a hazai gasztroipar legnagyobb alakjaival.

Kapcsolódó cikk
Korábban nem látott gasztroünnep lesz ősszel Veszprémben
A térség valaha volt legnagyobb gasztronómiai fesztiválját szervezik meg idén szeptember 29. és október 2. között Veszprémben. A Balaton Wine&Gourmet a Kolostorok és Kertekben látja vendégül az ország, a határon túli, de még az európai kontinensen kívüli országokból is érkező gasztronómiai szereplőket, miközben igényes kulturális programokkal a nagyközönséget is várják a szervezők.

Köztük foglal helyet Dobosi Győző is, aki a fesztivál hivatalos közösségi oldalán megosztott videóban a bio és natúr borok jellegzetességeiről ad egy gyorstalpalót.

Ahogy mondja, a bio borok esetében a technológiával ellentétben már sokkal inkább a fenntarthatóság kerül előtérbe, ezeknek már van egy kiforrott feltételrendszere az EU-ban. Fogyasztói, azaz borkedvelői szempontból a legfontosabb, hogy az emberek elfogadják, ha ilyen bort kóstolnak semmivel sem kapnak kevesebbet, itt nem egy magára hagyott ültetvényre kell gondolni, sokkal inkább egy más borkészítési megközelítéssel találkozhatnak az emberek, ami további izgalmakat tartogat magában.

A natúr boroknál Dobosi Győző szerint még keresik az identitásukat a borászok, ezek készítésénél még nincs lefektetett követelményrendszer. Leginkább úgy lehetne jellemezni ezt az iskolát, mint őseink borkészítési felfogásához való visszatérés, ami a XXI. században ugyancsak igazi kuriózum lehet egy bórkóstolásnál.

A borász szerint mindkét esetben a legfontosabb, hogy a borra, mint élményre, élvezeti faktorra gondoljunk.

A Balaton környéke kitűnik a hazai gasztronómiai régiók közül már csak olyan szempontból is, hogy rendkívül változatos az alapanyag-felhozatal, amivel a séfek dolgozhatnak, vallja Csapody Balázs a Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztroakadémia elnöke.

A gasztronómiai szakember szerint a Balaton-régióban a mai napig lekövethető az, amit régen nagymamáink konyhájában élhettünk át, azaz a legváltozatosabb alapanyagokból készültek a különböző éltelek.

„Gazdagok vagyunk halban, vadhúsokban, zöldségekben, gyümölcsökben. Ezekkel kell a balatoni gasztronómiát bemutatni” - mondja Csapody Balázs.

A lehetőség most adott lesz minderre, hiszen szeptember végén Veszprémben rendezik meg a Balaton Wine&Gourmet fesztivált, ahol a tányérokra és poharakba került kiválóságokkal is bizonyíthatják a szakemberek az igazukat.

vehir.hu

További cikkek

Elkészült az Egyetemváros utcagalériája
Elkészült az Egyetemváros utcagalériája
Egy egyszerű, ám látványos megoldással sikerült az Egyetemvárosban az utcák hétköznapiságába belecsempészni a kultúrát, ráadásul helyi festőművész alkotásaival. Az Open Galéria projektet a fiatalokból álló ProBono Veszprémért Egyesület valósította meg a VEB2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával.
A veszprémi Lékai-Kiss Ramóna kapta a legjobb női műsorvezetőnek járó elismerést
A veszprémi Lékai-Kiss Ramóna kapta a legjobb női műsorvezetőnek járó elismerést
A Televíziós Újságírók Díjátadóján tizennégy kategóriában hirdettek nyertest.
Kultúra: helyben! – Folytatódik a Pajta program
Kultúra: helyben! – Folytatódik a Pajta program
A két éve sikeresen futó Pajta program harmadszor is lehetőséget kapott, idén kétszer annyi településen nyílnak EKF-pajták, mint tavaly. A program keretei között a Bakony-Balaton régió 29 települése fordíthat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa forrásából 170 millió forint támogatást olyan közösségépítő rendezvényekre, amelyek célja a helyi kulturális élet fellendítése.
Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Japán képzőművészet, bolhapiaci vásárfia és elsőkötetes szerző könyvbemutatója – címszavakban néhány ínyencség az előttünk álló hetek kínálatából.
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba – becenevén Cyla – már harmadik alkalommal indult országos turnéra, rendszerint telt házas előadásokat tart. A Veszprémbe is ellátogató népszerű modellügynök személyes sztorijai sokakat érdekel, hiszen humorral, rendkívül szórakoztatóan tálalja történeteit. Az Instagram sztárja naponta bejelentkezik a követőinek, mesél, s fontos számára, hogy értéket közvetítsen. Nincs nap, hogy ne szólítaná meg közönségét – el is várják tőle. Nagyképűségről, önmagunk felvállalásáról, elitizmusról és a modell szakma változásáról is beszélgettünk.