Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. november 22. Cecília
Veszprém
1°C
2024. november 22. Cecília
Veszprém
1°C

Gazdagok vagyunk gasztronómiában

2022. augusztus 29. 11:45
Szeptember végén Veszprémben rendezik meg a Balaton Wine&Gourmet fesztivált. Ezt megelőzően helyi gasztronómiai szakemberek beszéltek arról, mire is számíthatnak az érdeklődők.

Nemcsak a környezettudatosság, hanem egyenesen a túlélés ösztöne motiválta a Balaton-vidék borászait arra, hogy minél inkább figyeljenek a természetre, a természeti értékekre, amelyek több száz éve jelen v annak ebben a régióban, mondta Dobosi Győző, borász a Balaton Wine&Gourmet gasztofesztivál előtt.

A fesztivál igazi kuriózum lesz szeptember végén a térségben, hiszen nem csupán a térség gasztronómiai értékeit vonultatja fel, hanem számos szakmai előadással, képzéssel is készül a hazai gasztroipar legnagyobb alakjaival.

Kapcsolódó cikk
Korábban nem látott gasztroünnep lesz ősszel Veszprémben
A térség valaha volt legnagyobb gasztronómiai fesztiválját szervezik meg idén szeptember 29. és október 2. között Veszprémben. A Balaton Wine&Gourmet a Kolostorok és Kertekben látja vendégül az ország, a határon túli, de még az európai kontinensen kívüli országokból is érkező gasztronómiai szereplőket, miközben igényes kulturális programokkal a nagyközönséget is várják a szervezők.

Köztük foglal helyet Dobosi Győző is, aki a fesztivál hivatalos közösségi oldalán megosztott videóban a bio és natúr borok jellegzetességeiről ad egy gyorstalpalót.

Ahogy mondja, a bio borok esetében a technológiával ellentétben már sokkal inkább a fenntarthatóság kerül előtérbe, ezeknek már van egy kiforrott feltételrendszere az EU-ban. Fogyasztói, azaz borkedvelői szempontból a legfontosabb, hogy az emberek elfogadják, ha ilyen bort kóstolnak semmivel sem kapnak kevesebbet, itt nem egy magára hagyott ültetvényre kell gondolni, sokkal inkább egy más borkészítési megközelítéssel találkozhatnak az emberek, ami további izgalmakat tartogat magában.

A natúr boroknál Dobosi Győző szerint még keresik az identitásukat a borászok, ezek készítésénél még nincs lefektetett követelményrendszer. Leginkább úgy lehetne jellemezni ezt az iskolát, mint őseink borkészítési felfogásához való visszatérés, ami a XXI. században ugyancsak igazi kuriózum lehet egy bórkóstolásnál.

A borász szerint mindkét esetben a legfontosabb, hogy a borra, mint élményre, élvezeti faktorra gondoljunk.

A Balaton környéke kitűnik a hazai gasztronómiai régiók közül már csak olyan szempontból is, hogy rendkívül változatos az alapanyag-felhozatal, amivel a séfek dolgozhatnak, vallja Csapody Balázs a Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztroakadémia elnöke.

A gasztronómiai szakember szerint a Balaton-régióban a mai napig lekövethető az, amit régen nagymamáink konyhájában élhettünk át, azaz a legváltozatosabb alapanyagokból készültek a különböző éltelek.

„Gazdagok vagyunk halban, vadhúsokban, zöldségekben, gyümölcsökben. Ezekkel kell a balatoni gasztronómiát bemutatni” - mondja Csapody Balázs.

A lehetőség most adott lesz minderre, hiszen szeptember végén Veszprémben rendezik meg a Balaton Wine&Gourmet fesztivált, ahol a tányérokra és poharakba került kiválóságokkal is bizonyíthatják a szakemberek az igazukat.

vehir.hu
további cikkek
Megvan a 2025-ös MOZ.GO filmfesztivál időpontja kultúra Megvan a 2025-ös MOZ.GO filmfesztivál időpontja Június 18-tól ismét négy nap magyar mozizással, a legújabb hazai filmekkel, televíziós és streaming alkotásokkal, sztárokkal és életműdíj-átadóval vár a MOZ.GO – Magyar Mozgókép Fesztivál a csodálatos Veszprém-Balaton régióban közel 10 helyszínen – közölték a szervezők. tegnap 13:22 Az elhallgatott téma ma is fájó kultúra Az elhallgatott téma ma is fájó A kommunista korszak három „t” betűje (támogatott, tűrt, tiltott) mellé oda kell tenni egy újabb „t”-is – mondotta Kolczonay Katalin, a Trianoni Szemle olvasószerkesztője a folyóirat  (idei 3., 4. száma, illetve repertóriuma) 2024. november 19-i veszprémi bemutatóján –; ez pedig az törölt, mely a szinte teljes Trianon témakörre vonatkozik. Az „Élő folyóirat est” programnak – amely a Trianoni Szemle első-hátsó borítóinak reprezentatív kiállításával vette kezdetét – a Magyar Művészeti Akadémia Veszprémi Regionális Munkacsoportjának szervezésében az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottság székháza adott otthont.   tegnap 9:06 Átadták a Music Hungary 2024-es díjait Music Hungary Átadták a Music Hungary 2024-es díjait Nyolc kategóriában adtak át díjakat a Music Hungary konferencián kedd este a Hangvillában. 2024. november 19. 20:30 Zenei ipar, média és fesztiválok a Music Hungary Konferencián Music Hungary Zenei ipar, média és fesztiválok a Music Hungary Konferencián A XII. Music Hungary Konferencia ismét lehetőséget biztosít a zeneipari szereplők számára, hogy találkozzanak, megosszák tapasztalataikat és közösen megvitassák a szektort érintő aktuális kérdéseket. 2024. november 19. 17:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.