2022. november 26.
//
Virág névnap

Gazdagok vagyunk gasztronómiában

Szeptember végén Veszprémben rendezik meg a Balaton Wine&Gourmet fesztivált. Ezt megelőzően helyi gasztronómiai szakemberek beszéltek arról, mire is számíthatnak az érdeklődők.

Nemcsak a környezettudatosság, hanem egyenesen a túlélés ösztöne motiválta a Balaton-vidék borászait arra, hogy minél inkább figyeljenek a természetre, a természeti értékekre, amelyek több száz éve jelen v annak ebben a régióban, mondta Dobosi Győző, borász a Balaton Wine&Gourmet gasztofesztivál előtt.

A fesztivál igazi kuriózum lesz szeptember végén a térségben, hiszen nem csupán a térség gasztronómiai értékeit vonultatja fel, hanem számos szakmai előadással, képzéssel is készül a hazai gasztroipar legnagyobb alakjaival.

Kapcsolódó cikk
Korábban nem látott gasztroünnep lesz ősszel Veszprémben
A térség valaha volt legnagyobb gasztronómiai fesztiválját szervezik meg idén szeptember 29. és október 2. között Veszprémben. A Balaton Wine&Gourmet a Kolostorok és Kertekben látja vendégül az ország, a határon túli, de még az európai kontinensen kívüli országokból is érkező gasztronómiai szereplőket, miközben igényes kulturális programokkal a nagyközönséget is várják a szervezők.

Köztük foglal helyet Dobosi Győző is, aki a fesztivál hivatalos közösségi oldalán megosztott videóban a bio és natúr borok jellegzetességeiről ad egy gyorstalpalót.

Ahogy mondja, a bio borok esetében a technológiával ellentétben már sokkal inkább a fenntarthatóság kerül előtérbe, ezeknek már van egy kiforrott feltételrendszere az EU-ban. Fogyasztói, azaz borkedvelői szempontból a legfontosabb, hogy az emberek elfogadják, ha ilyen bort kóstolnak semmivel sem kapnak kevesebbet, itt nem egy magára hagyott ültetvényre kell gondolni, sokkal inkább egy más borkészítési megközelítéssel találkozhatnak az emberek, ami további izgalmakat tartogat magában.

A natúr boroknál Dobosi Győző szerint még keresik az identitásukat a borászok, ezek készítésénél még nincs lefektetett követelményrendszer. Leginkább úgy lehetne jellemezni ezt az iskolát, mint őseink borkészítési felfogásához való visszatérés, ami a XXI. században ugyancsak igazi kuriózum lehet egy bórkóstolásnál.

A borász szerint mindkét esetben a legfontosabb, hogy a borra, mint élményre, élvezeti faktorra gondoljunk.

A Balaton környéke kitűnik a hazai gasztronómiai régiók közül már csak olyan szempontból is, hogy rendkívül változatos az alapanyag-felhozatal, amivel a séfek dolgozhatnak, vallja Csapody Balázs a Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztroakadémia elnöke.

A gasztronómiai szakember szerint a Balaton-régióban a mai napig lekövethető az, amit régen nagymamáink konyhájában élhettünk át, azaz a legváltozatosabb alapanyagokból készültek a különböző éltelek.

„Gazdagok vagyunk halban, vadhúsokban, zöldségekben, gyümölcsökben. Ezekkel kell a balatoni gasztronómiát bemutatni” - mondja Csapody Balázs.

A lehetőség most adott lesz minderre, hiszen szeptember végén Veszprémben rendezik meg a Balaton Wine&Gourmet fesztivált, ahol a tányérokra és poharakba került kiválóságokkal is bizonyíthatják a szakemberek az igazukat.

vehir.hu

További cikkek

A jövő kulturális hídjai a Pannon Köztérben
A jövő kulturális hídjai a Pannon Köztérben
November huszonnyolcadikán hétfőn, a Veszprém megyei igazgatói műhely közművelődési szakmai workshopot tart a Pannon Köztérben.
Akit a sors lengedező szellői sokszor és sokfelé sodortak
Akit a sors lengedező szellői sokszor és sokfelé sodortak
Csütörtök délután a Csikász galériában bemutatták a Cholnoky-sorozat harmadik részét, Cholnoky László: Fekete szárnyak című válogatást.
A férfiakat ünnepelték a Cholnoky Nyugdíjas Klubban
A férfiakat ünnepelték a Cholnoky Nyugdíjas Klubban
Szerda délután a november tizenkilencedikei nemzetközi férfinap adott apropót az ünneplésre.
Kapcsolódj be! Trash Art Meetup a Hangvillában november 25-én
Kapcsolódj be! Trash Art Meetup a Hangvillában november 25-én
A HybridCycle a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve rendezi meg művészet és fenntarthatóság fókuszú eseményét, a Trash Art Meetup-ot. November 25-én délelőtt 10 és este 6 óra között öt izgalmas kerekasztal-beszélgetéssel, öt FlashTalks előadással, azaz 20 perces, rövid, mozgalmas előadással, öt kreatív workshop foglalkozásokkal, ahol a hulladék az alapanyag, illetve egész napos mozival várják az érdeklődőket Veszprémben, a Hangvillában.
Veszprém most futott fel az európai pályára
Veszprém most futott fel az európai pályára
Veszprém és a Bakony-Balaton régió nem volt ismeretlen Európa és az európai döntéshozók előtt, viszont igazán reflektorfénybe csak most került, kevesebb mint 100 nappal az Európa Kulturális Fővárosa év nyitóünnepsége előtt. November elején Brüsszelben a Liszt Intézetben tartották a magyar program bemutatóját nemzetközi sajtóérdeklődés közepette, az eseményen pedig jelen volt Hölvényi György európai parlamenti képviselő, akit arról is kérdeztünk, hogyan vélekednek a veszprémi EKF programról más képviselők a folyosói beszélgetések során.