Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Gazdagok vagyunk gasztronómiában

2022. augusztus 29. 11:45
Szeptember végén Veszprémben rendezik meg a Balaton Wine&Gourmet fesztivált. Ezt megelőzően helyi gasztronómiai szakemberek beszéltek arról, mire is számíthatnak az érdeklődők.

Nemcsak a környezettudatosság, hanem egyenesen a túlélés ösztöne motiválta a Balaton-vidék borászait arra, hogy minél inkább figyeljenek a természetre, a természeti értékekre, amelyek több száz éve jelen v annak ebben a régióban, mondta Dobosi Győző, borász a Balaton Wine&Gourmet gasztofesztivál előtt.

A fesztivál igazi kuriózum lesz szeptember végén a térségben, hiszen nem csupán a térség gasztronómiai értékeit vonultatja fel, hanem számos szakmai előadással, képzéssel is készül a hazai gasztroipar legnagyobb alakjaival.

Kapcsolódó cikk
Korábban nem látott gasztroünnep lesz ősszel Veszprémben
A térség valaha volt legnagyobb gasztronómiai fesztiválját szervezik meg idén szeptember 29. és október 2. között Veszprémben. A Balaton Wine&Gourmet a Kolostorok és Kertekben látja vendégül az ország, a határon túli, de még az európai kontinensen kívüli országokból is érkező gasztronómiai szereplőket, miközben igényes kulturális programokkal a nagyközönséget is várják a szervezők.

Köztük foglal helyet Dobosi Győző is, aki a fesztivál hivatalos közösségi oldalán megosztott videóban a bio és natúr borok jellegzetességeiről ad egy gyorstalpalót.

Ahogy mondja, a bio borok esetében a technológiával ellentétben már sokkal inkább a fenntarthatóság kerül előtérbe, ezeknek már van egy kiforrott feltételrendszere az EU-ban. Fogyasztói, azaz borkedvelői szempontból a legfontosabb, hogy az emberek elfogadják, ha ilyen bort kóstolnak semmivel sem kapnak kevesebbet, itt nem egy magára hagyott ültetvényre kell gondolni, sokkal inkább egy más borkészítési megközelítéssel találkozhatnak az emberek, ami további izgalmakat tartogat magában.

A natúr boroknál Dobosi Győző szerint még keresik az identitásukat a borászok, ezek készítésénél még nincs lefektetett követelményrendszer. Leginkább úgy lehetne jellemezni ezt az iskolát, mint őseink borkészítési felfogásához való visszatérés, ami a XXI. században ugyancsak igazi kuriózum lehet egy bórkóstolásnál.

A borász szerint mindkét esetben a legfontosabb, hogy a borra, mint élményre, élvezeti faktorra gondoljunk.

A Balaton környéke kitűnik a hazai gasztronómiai régiók közül már csak olyan szempontból is, hogy rendkívül változatos az alapanyag-felhozatal, amivel a séfek dolgozhatnak, vallja Csapody Balázs a Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztroakadémia elnöke.

A gasztronómiai szakember szerint a Balaton-régióban a mai napig lekövethető az, amit régen nagymamáink konyhájában élhettünk át, azaz a legváltozatosabb alapanyagokból készültek a különböző éltelek.

„Gazdagok vagyunk halban, vadhúsokban, zöldségekben, gyümölcsökben. Ezekkel kell a balatoni gasztronómiát bemutatni” - mondja Csapody Balázs.

A lehetőség most adott lesz minderre, hiszen szeptember végén Veszprémben rendezik meg a Balaton Wine&Gourmet fesztivált, ahol a tányérokra és poharakba került kiválóságokkal is bizonyíthatják a szakemberek az igazukat.

vehir.hu
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.