2022. december 8.
//
Mária névnap

A megállított idő nyomában

A múlt emlékei címmel nyílt kiállítás az Agórában a Bakony Fotóklub művészeinek képeiből, illetve a fotográfia gyökereire emlékezve.

A fotográfiának manapság kicsit sanyarú a sorsa. Egyre inkább előtérbe kerülnek a rövid szekvenciákra építő videók, amik ugyan mindent meg akarnak mutatni, csak épp sokszor semmit sem sikerül nekik. Mert ugyan sűrítenek, de nem úgy, ahogy azt egy jó fotó tenné. Mert egy jó fotóban, abban a kimerevített pillanatban benne van minden – de legalábbis millió érzés. Egy jó fotó megszólít. Kitágítja az időt: egyszerre ránt vissza a múltba és tart mégis a jelenben. Egy jó fotó megköveteli a figyelmet. Azt, amit egyre kevésbé adunk meg neki.

A múlt emlékei című kiállítás képei között akad számtalan jó fotó. Nem véletlenül: csupa olyan kép ez, amely már sikeresen szerepelt egy-egy pályázaton. Ott már elmesélték a történeteket, amelyeket a megörökítőjük látott: hajnali napfényben kocogó vadmalacokról, egy kirekesztett lélek megnyílásáról, gőzfürdőző madarakról, az életünkben párhuzamosan futó vonalakról. Most itt az idő, hogy a veszprémiek is „olvassák” ezeket a történeteket.

Az első nyilvánosan elkészített dagerrotípiaAz első nyilvánosan elkészített dagerrotípia

A tárlaton azonban nem csak a közelmúlt emlékei láthatók. A tizenkilencedik alkalommal megrendezett kiállítás ezúttal is tisztelgés a fotóművészet ősei előtt. 2003 óta ugyanis a Bakony Fotóklub és társainak szövetsége, a MAFOSZ kezdeményezésére augusztus 29-én ünnepelhetjük a magyar fotográfia napját: 142 évvel ezelőtt, 1840-ben ezen a napon mutatta be Vállas Antal a Magyar Társaság ülésén, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon. Aznap három felvétel, dagerrotípia készült – igaz, a gyenge fényviszonyok miatt a képanyag valószínűleg nem maradt fenn.

Fennmaradt viszont az első dagerrotípia, amit kifejlesztője, Louis Daguerre készített. A találmányt (melyet valójában korábban elhunyt társa, Joseph Nicéphore Niépce álmodott meg elsőként) Daguerre 1839. január 7-én szabadalmaztatta, augusztus 19-én pedig a nyilvánosság előtt is bemutatták – ez az első nyilvános kép egyébként valószínűleg a francia feltaláló lakásának ablakából készült rendkívül hosszú expozíciós idővel.

Ha kicsit később történik ez a momentum, ki tudja, akár magyar feltalálója is lehetne a fényképészetnek. Ugyanez év február 21-én ugyanis Bolyai Farkas arról számolt be barátjának egy levélben, hogy sikerült megoldania a képrögzítés kérdését – mesélte a kiállítás megnyitóján Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub vezetője, a MAFOSZ alelnöke.

A Bakony Fotóklub egyik alapító tagjának, dr. Tímár Károlynak a díjazott fotója 1957-bőlA Bakony Fotóklub egyik alapító tagjának, dr. Tímár Károlynak a díjazott fotója 1957-ből

Sajnos többet Bolyai képrögzítési technikájáról nem tudunk, az azonban kétségtelen, hogy a camera obscurák még ma is népszerűek a fotográfia kedvelői között: az analóg és az archaikus eljárások iránti növekvő érdeklődés hatására már digitális camera obscurák is készülnek – egy hagyományosabb verziót a kiállításon is meg lehet tekinteni.

A tárlaton emellett többek között láthatók a Bakony Fotóklub alakulásának idejéből készült képek, köztük az egyik alapító, dr. Tímár Károly 1957-ben díjazott fotója is, a klub képanyagának legrégebbi darabja.

A múlt emlékei kiállítás szeptember 5-ig tekinthető meg.

Képek: Bakony Fotóklub

Bertalan Melinda

További cikkek

Cserta Balázs kapta a Hangvilla-díjat
Cserta Balázs kapta a Hangvilla-díjat
A pop, jazz, kortárs és autentikus népzenei formációk tagjaként is ismert zenész az óriásplakátos megjelenések helyett inkább a tökéletes harmóniára törekszik: session zenészként számos produkció kiváló zenei hangzásáért felel.
Bemutatták az év utolsó Séd lapszámát
Bemutatták az év utolsó Séd lapszámát
Hétfő délután a Hangvilla harmadik emeleti konferencia terme adott otthont az új lapszám bemutatásának. Egyúttal a Séd Könyvek negyedik kiadványát is ismertették.
A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
Egry József életét és munkásságát bemutató időszakos kiállítással nyitja meg kapuit 2023 nyarán a Laczkó Dezső Múzeum – ismertette a terveket Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató hétfőn.
Az eddigi legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával két napon át a zenéé volt a főszerep
Az eddigi legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával két napon át a zenéé volt a főszerep
Fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte a Music Hungary Konferencia & Showcase. A jubileumi konferencia fókusztémája idén a zene és az ember kapcsolata volt, ezt járták körül minden oldalról a magánélettől a technológiai trendeken és az oktatáson át a határterületekig. A Konferencia történetében a legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával ünnepelték a zenét két napon át az UNESCO Zene városa címet is elnyert Veszprémben.
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.