2022. december 2.
//
Melinda névnap

Mit mondj, hogy viselkedj vita, sértés, kritika esetén? Tippek konfliktuskezeléshez – 1. rész

2022. szeptember 9. 4:00
Új kommunikációs tréningünk első moduljában a konfliktuskezelés témakörét járjuk körbe szakértőnkkel.

Mindenki számára ismerős a szituáció, amikor egy rossz hangulatú párbeszéd után letörten vagy feldühödve órákig, napokig emészti magát. Fejben újra és újra végigjátszva a történteket, egyre csak azon őrlődve, mit kellett volna mondani, hogyan kellett volna viselkedni, hogy ez az egész elkerülhető legyen. Ha a jövőben szeretnél tudatosabb lenni az ehhez hasonló szituációkban, ezzel együtt kevesebb lelki terhet cipelni magaddal, akkor tanuld meg, majd alkalmazd a gyakorlatban az alábbi technikákat:

1. lépés: Tudatosítsd, hogy minden ember, eset és helyzet egyedi!

Bármely vita, sértés, leértékelés, becsmérlés, kritika, provokáció kezelésének alapja annak felismerése, hogy az ember, aki ott áll velem szemben, nem olyan, mint én. Más a múltja, mások a sérülései, a tapasztalatai, és ő ezeken, mint sok apró szemüvegen vagy szűrőn át látja, tapasztalja meg a világot. Őrlődés és rágódás helyett első lépésben tudatosítsd magadban, hogy minden ember, eset és helyzet egyedi. Ahhoz, hogy ez élesben, tehát egy vita hevében is eszedbe jusson, tedd a gondolkodásod, viselkedésed részévé. Rögzítsd magadban, írd fel egy cetlire a hűtőn, a telefonod kijelzőjén, a határidőnaplódban. Ez lesz az alap, amire támaszkodhatsz.

2. lépés: Ismerd fel, amikor szóbeli bántalmazás ér!

Tanuld meg, gyakorold, majd hasznosítsd a mindennapi életedben a verbális, azaz szóbeli önvédelmi technikákat. Mikor kell megvédened magad? Amikor úgy érzed, megtámadnak. Nézzük sorban, mi számít verbális támadásnak – még akkor is, ha az illető azt mondja, csak a javadat akarja… Ugye ismerős? Ne hagyd félrevezetni magad, hiszen az ugratás, a gúnyolódás, a negatív kritika, az ítélkezés, a manipulálás, a bűntudatkeltés, a megfélemlítés egyaránt a másik ember feletti hatalomgyakorlás eszköze. Abban az esetben is, ha jó barát vagy családtag az illető. Aki szavakkal bánt, tudatosan teszi ezt – ezzel a második részben, a nárcisztikus viselkedésnél részletesebben foglalkozunk majd. 

3. lépés: Tanulmányozd az asszertív kommunikáció technikáját és építsd be az életedbe.

Ez gyakran nem megy egyik napról a másikra, de teljes mértékben megtanulható készség! Az asszertivitás tulajdonképpen egy olyan viselkedésforma, melynek alapjai a tiszta önkifejezés és az értő figyelem. Legfőbb előnye, hogy kevesebb lesz a belső őrlődés, ezzel együtt növelheted a magabiztosságod magad és mások szemében egyaránt. Milyen lépéseket tehetsz az asszertivitás érdekében? Erről a hatvanas évek óta rengeteg információ jelent már meg könyvekben és az interneten, trénerek és coachok oktatják tanfolyamokon vagy egyénileg. Tippeket találsz például Hajós Anett pszichológus tollából, Asszertivitás a hosszú élet titka címmel.

Az asszertív kommunikáció számos előnye ellenére nem alkalmazható minden szituációban, különösen nem veszélyhelyzetekben, például fizikai agresszió vagy nárcisztikus személyiségzavaros emberek esetén. Gondoljunk a klasszikus példára: amikor valaki épp kővel készül bedobni az ablakodat, jobb, ha nem kezdesz arany középutas megoldásokba vagy önérvényesítésbe. Van, amikor a konfliktus kezelésének a legjobb módja nem más, mint a konfliktus elkerülése, saját lelki és testi épségünk megőrzése érdekében.

Sorozatunk következő részében megyünk tovább a konfliktuskezeléssel: esettanulmányokkal, konkrét gyakorlatokkal, a mindennapi életben jól hasznosítható hatásos válaszokkal.

Szauder Rita kommunikációs szakértő, oktató.

Házi feladat: A múlt átírása

Esettanulmány készítése: keress az életedben egy konfliktust, amely negatív érzéseket kelt benned, illetve amelyről úgy gondolod, hogy jobban is megoldhattad volna. Vázold néhány sorban, az alábbiak szerint:

1. Mi történt és kik voltak a szereplők?

2. Mi volt az a pont, amikor kibillentél, nem jól reagáltál, viselkedtél, beszéltél?

3. Mi okoz benned rossz érzéseket?

4. Írd át a múltat! Mit kellett volna tenned, mondanod, hogy kellett volna viselkedned? Alkalmazhatod hozzá a cikkben olvasottakat és az ajánlott linken talált tanácsokat.

Ha szeretnéd, az esettanulmányt elküldheted szakértőnknek. Cím: rszauder@gmail.com. Írhatod egyes szám harmadik személyben is, mintha történetet mesélnél. A neveket kérjük, változtasd meg, és mi is ezt tesszük majd, így duplán garantált a diszkréció. A beküldött anyagok közül néhányat szerkesztett formában közzé is teszünk.

 

Szeptember 9-től minden pénteken heti rendszerességgel jelentkezik a vehir.hu új cikksorozata, tréning jelleggel. Témája a kommunikáció fejlesztése, könnyen és jól hasznosítható, gyakorlati tippekkel, házi feladatokkal segítve a tanulást. A közvetlenebb hangvétel érdekében a cikkekben tegezzük olvasóinkat.

vehir.hu

További cikkek

Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
A Pannon Egyetem szerdán rendezte meg hagyományosnak számító nyílt napját a B épület aulájában, ahová a középiskolai diákokat, tanárokat, illetve a szülőket is várták. Több mint hétszázötvenen vettek részt a programokon.
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
Bár a várban található egyházi épületek felújítása csak 2025-ben készül el, az Európa Kulturális Fővárosa évben szinte minden munkálatot szüneteltetnek majd.
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Persze minden relatív, az is, hogy november mennyire volt nyugodt, de az tény, hogy az októberi energiaválsággal kapcsolatos korlátozások után novembert már inkább az építkezések, programok és néhány meglepő sporteredmény jellemezte. Havi hírösszefoglalónkban felidézzük ezeket.
Nem csökken a karácsonyi fenyők forgalma egy felmérés szerint
Nem csökken a karácsonyi fenyők forgalma egy felmérés szerint
A drágulás ellenére sem csökken a karácsonyi fenyők forgalma, főképp a nagyobb és drágább fákat keresik majd a vevők - közölte az MTI-vel csütörtökön az Agroinform.
A nemzeti konzultáció az egyik válasz az elhibázott brüsszeli szankciókra
A nemzeti konzultáció az egyik válasz az elhibázott brüsszeli szankciókra
Az elhibázott brüsszeli szankciókról és a magyar kormány erre adott válaszairól tartott közös sajtótájékoztatót Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán délután Veszprémben. A sajtótájékoztatón bemutatták a legújabb nemzeti konzultáció témaköreit is, valamint kiderült, miért fontos az, hogy minél többen részt vegyenek a kitöltésében.