Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit mondj, hogy viselkedj vita, sértés, kritika esetén? Tippek konfliktuskezeléshez – 1. rész

2022. szeptember 9. 4:00
Új kommunikációs tréningünk első moduljában a konfliktuskezelés témakörét járjuk körbe szakértőnkkel.

Mindenki számára ismerős a szituáció, amikor egy rossz hangulatú párbeszéd után letörten vagy feldühödve órákig, napokig emészti magát. Fejben újra és újra végigjátszva a történteket, egyre csak azon őrlődve, mit kellett volna mondani, hogyan kellett volna viselkedni, hogy ez az egész elkerülhető legyen. Ha a jövőben szeretnél tudatosabb lenni az ehhez hasonló szituációkban, ezzel együtt kevesebb lelki terhet cipelni magaddal, akkor tanuld meg, majd alkalmazd a gyakorlatban az alábbi technikákat:

1. lépés: Tudatosítsd, hogy minden ember, eset és helyzet egyedi!

Bármely vita, sértés, leértékelés, becsmérlés, kritika, provokáció kezelésének alapja annak felismerése, hogy az ember, aki ott áll velem szemben, nem olyan, mint én. Más a múltja, mások a sérülései, a tapasztalatai, és ő ezeken, mint sok apró szemüvegen vagy szűrőn át látja, tapasztalja meg a világot. Őrlődés és rágódás helyett első lépésben tudatosítsd magadban, hogy minden ember, eset és helyzet egyedi. Ahhoz, hogy ez élesben, tehát egy vita hevében is eszedbe jusson, tedd a gondolkodásod, viselkedésed részévé. Rögzítsd magadban, írd fel egy cetlire a hűtőn, a telefonod kijelzőjén, a határidőnaplódban. Ez lesz az alap, amire támaszkodhatsz.

2. lépés: Ismerd fel, amikor szóbeli bántalmazás ér!

Tanuld meg, gyakorold, majd hasznosítsd a mindennapi életedben a verbális, azaz szóbeli önvédelmi technikákat. Mikor kell megvédened magad? Amikor úgy érzed, megtámadnak. Nézzük sorban, mi számít verbális támadásnak – még akkor is, ha az illető azt mondja, csak a javadat akarja… Ugye ismerős? Ne hagyd félrevezetni magad, hiszen az ugratás, a gúnyolódás, a negatív kritika, az ítélkezés, a manipulálás, a bűntudatkeltés, a megfélemlítés egyaránt a másik ember feletti hatalomgyakorlás eszköze. Abban az esetben is, ha jó barát vagy családtag az illető. Aki szavakkal bánt, tudatosan teszi ezt – ezzel a második részben, a nárcisztikus viselkedésnél részletesebben foglalkozunk majd. 

3. lépés: Tanulmányozd az asszertív kommunikáció technikáját és építsd be az életedbe.

Ez gyakran nem megy egyik napról a másikra, de teljes mértékben megtanulható készség! Az asszertivitás tulajdonképpen egy olyan viselkedésforma, melynek alapjai a tiszta önkifejezés és az értő figyelem. Legfőbb előnye, hogy kevesebb lesz a belső őrlődés, ezzel együtt növelheted a magabiztosságod magad és mások szemében egyaránt. Milyen lépéseket tehetsz az asszertivitás érdekében? Erről a hatvanas évek óta rengeteg információ jelent már meg könyvekben és az interneten, trénerek és coachok oktatják tanfolyamokon vagy egyénileg. Tippeket találsz például Hajós Anett pszichológus tollából, Asszertivitás a hosszú élet titka címmel.

Az asszertív kommunikáció számos előnye ellenére nem alkalmazható minden szituációban, különösen nem veszélyhelyzetekben, például fizikai agresszió vagy nárcisztikus személyiségzavaros emberek esetén. Gondoljunk a klasszikus példára: amikor valaki épp kővel készül bedobni az ablakodat, jobb, ha nem kezdesz arany középutas megoldásokba vagy önérvényesítésbe. Van, amikor a konfliktus kezelésének a legjobb módja nem más, mint a konfliktus elkerülése, saját lelki és testi épségünk megőrzése érdekében.

Sorozatunk következő részében megyünk tovább a konfliktuskezeléssel: esettanulmányokkal, konkrét gyakorlatokkal, a mindennapi életben jól hasznosítható hatásos válaszokkal.

Szauder Rita kommunikációs szakértő, oktató.

Házi feladat: A múlt átírása

Esettanulmány készítése: keress az életedben egy konfliktust, amely negatív érzéseket kelt benned, illetve amelyről úgy gondolod, hogy jobban is megoldhattad volna. Vázold néhány sorban, az alábbiak szerint:

1. Mi történt és kik voltak a szereplők?

2. Mi volt az a pont, amikor kibillentél, nem jól reagáltál, viselkedtél, beszéltél?

3. Mi okoz benned rossz érzéseket?

4. Írd át a múltat! Mit kellett volna tenned, mondanod, hogy kellett volna viselkedned? Alkalmazhatod hozzá a cikkben olvasottakat és az ajánlott linken talált tanácsokat.

Ha szeretnéd, az esettanulmányt elküldheted szakértőnknek. Cím: rszauder@gmail.com. Írhatod egyes szám harmadik személyben is, mintha történetet mesélnél. A neveket kérjük, változtasd meg, és mi is ezt tesszük majd, így duplán garantált a diszkréció. A beküldött anyagok közül néhányat szerkesztett formában közzé is teszünk.

 

Szeptember 9-től minden pénteken heti rendszerességgel jelentkezik a vehir.hu új cikksorozata, tréning jelleggel. Témája a kommunikáció fejlesztése, könnyen és jól hasznosítható, gyakorlati tippekkel, házi feladatokkal segítve a tanulást. A közvetlenebb hangvétel érdekében a cikkekben tegezzük olvasóinkat.

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.