2023. április 2.
//
Áron névnap

Mit mondj, hogy viselkedj vita, sértés, kritika esetén? Tippek konfliktuskezeléshez – 1. rész

2022. szeptember 9. 4:00
Új kommunikációs tréningünk első moduljában a konfliktuskezelés témakörét járjuk körbe szakértőnkkel.

Mindenki számára ismerős a szituáció, amikor egy rossz hangulatú párbeszéd után letörten vagy feldühödve órákig, napokig emészti magát. Fejben újra és újra végigjátszva a történteket, egyre csak azon őrlődve, mit kellett volna mondani, hogyan kellett volna viselkedni, hogy ez az egész elkerülhető legyen. Ha a jövőben szeretnél tudatosabb lenni az ehhez hasonló szituációkban, ezzel együtt kevesebb lelki terhet cipelni magaddal, akkor tanuld meg, majd alkalmazd a gyakorlatban az alábbi technikákat:

1. lépés: Tudatosítsd, hogy minden ember, eset és helyzet egyedi!

Bármely vita, sértés, leértékelés, becsmérlés, kritika, provokáció kezelésének alapja annak felismerése, hogy az ember, aki ott áll velem szemben, nem olyan, mint én. Más a múltja, mások a sérülései, a tapasztalatai, és ő ezeken, mint sok apró szemüvegen vagy szűrőn át látja, tapasztalja meg a világot. Őrlődés és rágódás helyett első lépésben tudatosítsd magadban, hogy minden ember, eset és helyzet egyedi. Ahhoz, hogy ez élesben, tehát egy vita hevében is eszedbe jusson, tedd a gondolkodásod, viselkedésed részévé. Rögzítsd magadban, írd fel egy cetlire a hűtőn, a telefonod kijelzőjén, a határidőnaplódban. Ez lesz az alap, amire támaszkodhatsz.

2. lépés: Ismerd fel, amikor szóbeli bántalmazás ér!

Tanuld meg, gyakorold, majd hasznosítsd a mindennapi életedben a verbális, azaz szóbeli önvédelmi technikákat. Mikor kell megvédened magad? Amikor úgy érzed, megtámadnak. Nézzük sorban, mi számít verbális támadásnak – még akkor is, ha az illető azt mondja, csak a javadat akarja… Ugye ismerős? Ne hagyd félrevezetni magad, hiszen az ugratás, a gúnyolódás, a negatív kritika, az ítélkezés, a manipulálás, a bűntudatkeltés, a megfélemlítés egyaránt a másik ember feletti hatalomgyakorlás eszköze. Abban az esetben is, ha jó barát vagy családtag az illető. Aki szavakkal bánt, tudatosan teszi ezt – ezzel a második részben, a nárcisztikus viselkedésnél részletesebben foglalkozunk majd. 

3. lépés: Tanulmányozd az asszertív kommunikáció technikáját és építsd be az életedbe.

Ez gyakran nem megy egyik napról a másikra, de teljes mértékben megtanulható készség! Az asszertivitás tulajdonképpen egy olyan viselkedésforma, melynek alapjai a tiszta önkifejezés és az értő figyelem. Legfőbb előnye, hogy kevesebb lesz a belső őrlődés, ezzel együtt növelheted a magabiztosságod magad és mások szemében egyaránt. Milyen lépéseket tehetsz az asszertivitás érdekében? Erről a hatvanas évek óta rengeteg információ jelent már meg könyvekben és az interneten, trénerek és coachok oktatják tanfolyamokon vagy egyénileg. Tippeket találsz például Hajós Anett pszichológus tollából, Asszertivitás a hosszú élet titka címmel.

Az asszertív kommunikáció számos előnye ellenére nem alkalmazható minden szituációban, különösen nem veszélyhelyzetekben, például fizikai agresszió vagy nárcisztikus személyiségzavaros emberek esetén. Gondoljunk a klasszikus példára: amikor valaki épp kővel készül bedobni az ablakodat, jobb, ha nem kezdesz arany középutas megoldásokba vagy önérvényesítésbe. Van, amikor a konfliktus kezelésének a legjobb módja nem más, mint a konfliktus elkerülése, saját lelki és testi épségünk megőrzése érdekében.

Sorozatunk következő részében megyünk tovább a konfliktuskezeléssel: esettanulmányokkal, konkrét gyakorlatokkal, a mindennapi életben jól hasznosítható hatásos válaszokkal.

Szauder Rita kommunikációs szakértő, oktató.

Házi feladat: A múlt átírása

Esettanulmány készítése: keress az életedben egy konfliktust, amely negatív érzéseket kelt benned, illetve amelyről úgy gondolod, hogy jobban is megoldhattad volna. Vázold néhány sorban, az alábbiak szerint:

1. Mi történt és kik voltak a szereplők?

2. Mi volt az a pont, amikor kibillentél, nem jól reagáltál, viselkedtél, beszéltél?

3. Mi okoz benned rossz érzéseket?

4. Írd át a múltat! Mit kellett volna tenned, mondanod, hogy kellett volna viselkedned? Alkalmazhatod hozzá a cikkben olvasottakat és az ajánlott linken talált tanácsokat.

Ha szeretnéd, az esettanulmányt elküldheted szakértőnknek. Cím: rszauder@gmail.com. Írhatod egyes szám harmadik személyben is, mintha történetet mesélnél. A neveket kérjük, változtasd meg, és mi is ezt tesszük majd, így duplán garantált a diszkréció. A beküldött anyagok közül néhányat szerkesztett formában közzé is teszünk.

 

Szeptember 9-től minden pénteken heti rendszerességgel jelentkezik a vehir.hu új cikksorozata, tréning jelleggel. Témája a kommunikáció fejlesztése, könnyen és jól hasznosítható, gyakorlati tippekkel, házi feladatokkal segítve a tanulást. A közvetlenebb hangvétel érdekében a cikkekben tegezzük olvasóinkat.

vehir.hu

További cikkek

A sázodnolob epennü – avagy a bolondok napjának majdnem igaz eredettörténetei
A sázodnolob epennü – avagy a bolondok napjának majdnem igaz eredettörténetei
Április 1. a bolondok napja, viszont minden bohémságot félretéve, ennek – nevezzük ünnepnek – is megvan az eredete. Sőt, egyszerre több ilyet is fel tudunk sorakoztatni. Cikkünkben összeszedtük ezeket, ám hűen az alkalomhoz, az egyiknek nincs semmilyen valóságalapja. Kitalálják, hogy melyik az?
Szakmai és családi programok az autizmus világnapján
Szakmai és családi programok az autizmus világnapján
Április 2. az autizmus világnapja, amiről évek óta Veszprémben is megemlékeznek. Idén többnapos programsorozatot szerveztek ebből az alkalomból.
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Pénteken kora este elindult Veszprémből egy hat autóbuszból álló konvoj egyenesen az ország keleti határa felé, Záhonyba. A menetet a V-Busz flottájának azon buszai alkották, amelyeket a járműpark tavalyi lecserélése után már nem használt a szolgáltató, most viszont ukrán városokban segíthetnek a helyi közösségeknek. Ez Veszprém egyik humanitárius adománya a háború sújtotta szomszédunknak.
Várakozáson felüli sikere volt a Vehír sportkvízének
Várakozáson felüli sikere volt a Vehír sportkvízének
Péntek este lezárult a Vehír kvízjátéka, amelyben sportszerető olvasóink tesztelhették tudásukat, hogy mennyire vannak képben a hazai és a nagyvilág sporteseményeivel. Április 4-én pedig kiderül, hogy ki nyeri meg az aláírt Telekom Veszprém mezt, valamint a 30 ezer forint értékű utalványt a Saiko no Sushi ázsiai étterembe.
Bagolycsalád, kitüntetések és szegedi zakó márciusban
Bagolycsalád, kitüntetések és szegedi zakó márciusban
Állami és városi kitüntetések, bagolycsalád a belvárosban és Szeged-verés az arénában. Ez mind március hónapban történt Veszprémben, amiket aktuális hírösszefoglalónkban idézünk fel.