Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémben mutatkoztak be az ország foltvarrói

2022. szeptember 11. 11:10
Újabb országos rendezvény helyszíne lett Veszprém: a szeptember 9–11. között megrendezett Országos Foltvarró Fesztiválon egyéni és régiós patchwork készítők munkáiból nyílt kiállítások mellett vásár, workshopok és tanfolyamok várták az érdeklődőket, de az Orient Expressz is befutott az Agórába.

Az 1993 óta rendszeresen jelentkező fesztiválnak első alkalommal adott helyszínt Veszprém, illetve maga a régió is: az eseményt minden páratlan esztendőben az 1989 óta működő, hazai foltvarrókat összefogó Magyar Foltvarró Céh rendezi meg, a páros években azonban ezt a jogot átadja egy-egy vidéki csoportnak. Idén a Márkófolt Varrókör Egyesület kapta meg, akik a Veszprémben működő három – többnyire már idős tagokat számláló – csoporttal együttműködve álmodták meg az eseményt a megyeszékhelyen.

Bár azt gondolnánk, a patchwork technika, a foltvarrás is az eltűnőben lévő mesterségek közé tartozik, Madarászné dr. Ifju Bernadett elnöktől megtudtuk, még ma is mintegy 300 csoport működik Magyarországon, a céh pedig megközelítőleg 500 tagot számlál. A tagok évente egy-két alkalommal szerveznek szakmai-baráti összejöveteleket, hogy tapasztalatot cseréljenek, megmutassák egymásnak legújabb alkotásaikat vagy jótékonysági varráson vegyenek részt.

Ez állandó hagyomány például a márkói csoportnál is: karácsony előtt például rendszeresen tartanak jótékonysági tombolát, a befolyt összeggel pedig a Karitász csoportot támogatják, akik aztán azt a falu rászorulóinak megsegítésére költik, de babalabdákat is készítettek már újszülötteknek. A foltvarrás tehát a szabadidő igencsak hasznos eltöltése, emellett meglehetősen meditatív tevékenység is: a varrás odafigyelést követel, ilyenkor a gondokat félre kell tenni, vagy kivarrni magunkból.

Közben pedig akár egészen művészi munkák készülhetnek, amelyet a fesztivál kiállításai is bizonyítottak. Az egyik kiállítás témája például Gizella királyné volt, melyet a korábban meghirdetett pályázatra beérkezett, a zsűri által legjobbnak ítélt munkákból válogattak össze. Az eseményen emellett lehetőséget kaptak a régiós csoportok is, hogy bemutatkozzanak egy tárlat során: többek között Nyirádról, Kislődről, Halimbáról, Ajka-Padragkútról és Zircről érkeztek munkák. Idén ünnepli 25 éves fennállását a veszprémi Tüzikék Foltmozaik Műhely, akik jubileumi kiállítással készültek, de egyéni foltvarrók – Csuti Ilona, H. Mátyás Márta, Fritz Mónika – is reprezentálták magukat. A Magyarország tájai című kiállítás az ország különböző szegleteit mutatta be a patchworkon keresztül, valamint egy egri és egy szekszárdi, nyolcvan éven túli foltvarró is eljött a fesztiválra.

Régi hagyomány a céhmesterek megválasztása is: utoljára erre 12 éve került sor, idén viszont két új céhmesterrel bővült a céh; az ő alkotásaikat a Báthory iskolában tekinthette meg a közönség a céh elnöke által megálmodott Medalion projekt termékeivel együtt.

A fesztiválra ezen kívül osztrák és a pécsi STUDIO MI modern irányzatot követő foltvarrói is meghívást kaptak, egy ponton pedig az Orient Expressz is „befutott”: a projekt mögött a világ legnagyobb art quilt szervezete, a több mint négyezer tagot számláló SAQA áll, akik Mészáros Léna kezdeményezésére egy olyan vonatos kollekciót hoztak létre, melybe a világ számos tájáról, Európa mellett Amerikából és a Közel-Keletről is varrtak foltokat a különböző nemzetek. A projekt célja ezzel megmutatni Európa és a Közel-Kelet sokszínűségét, történelmét, személyes emlékeinket és kultúránkat, egy-egy art quiltben elmondani, mi foglalkoztatja a foltvarrókat, mi fontos számukra. A kollekció mintegy ötven darabja először volt látható Veszprémben, a „vonat” következő állomása pedig Franciaország lesz.

A fesztiválon emellett tanfolyamok és workshopok is várták az érdeklődőket, a helyi vásáron pedig a foltvarrás ma már nagyon gazdag eszköztárához lehetett beszerezni kellékeket.

Bár a patchwork eredetét illetően több verzió is létezik, az nagyjából közös bennük, hogy a szegénységből született. Az egyik legenda szerint a Buddhának vitt ajándékok részei voltak az anyagdarabok, melyekből aztán az első foltvarrott szőnyeg készült, hiszen a szegények csak egészen pici darabokkal tudtak szolgálni. A másik verzió szerint az Európából Amerikába vándorolt ősök készítették az első patchwork termékeket – például takarókat – megmaradt ruhadarabokból, mivel akkor még nem alakult ki semmilyen iparág ott. Ők találták ki a foltvarrás alapjának számító blokkokat, amelyeknek különböző fantázianeveket adtak, s amelyet ma a hagyományos vonalnak tekintünk. A modern irányzat ugyancsak használja a három réteget (fedőlap, bélés, hátanyag), mindezt azonban művészi szintre emeli.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért A Pueri Cantores jegyében a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozót rendeztek, több mint hatszáz gyermek közreműködésével. ma 12:43 Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE A MAZSIKE Sétafesztivállal ünnepli Veszprém és térségének Európa Kulturális Fővárosa címét. A fesztivál hagyományosan három napig tartó városismereti sétái elsősorban a helyi zsidó történeti és kulturális értékeket igyekszik bemutatni Veszprémben, Balatonfüreden és Inotán. tegnap 21:51 Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Pár napja több életnagyságú emberi szobor jelent meg Veszprém belvárosának különböző helyszínein. Mindegyikük egy kultikus veszprémi polgárt ábrázol, de van egy érdekes csavar a történetben. Cikkünkben eláruljuk, hogy kik is ők valójában, miért kerültek ki az utcára, miért pont ilyen színben, és miért pont ezekre a helyekre. 2023. szeptember 29. 22:10 Közösségi terek, kivilágított Királynék Városa - Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésének keretében Közösségi terek, kivilágított Királynék Városa - Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésének keretében Veszprém Megyei Jogú város Önkormányzata, mint projektgazda sikeresen valósította meg „Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztése” című projektjét, 2,382 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében.   2023. szeptember 29. 22:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.