Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Megvalósult a növénytudományi K+F infrastruktúra fejlesztési projekt a MATE keszthelyi Georgikon kampuszán

2022. szeptember 16. 11:57
A Pannon Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem alkotta konzorcium eredményesen befejezte a GINOP-2.3.3-15-2016-00015 azonosítószámú „Csúcstechnológiákra épülő Növénytudományi tudás- és szolgáltató központ K+F infrastruktúrájának fejlesztése” tárgyú pályázati programját. A projektben a beruházások-, eszközbeszerzések az Európai Unió és a Magyarország Kormánya által nyújtott 902,37 millió forint vissza nem térítendő támogatásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap pénzügyi forrásainak igénybevételével, a Széchenyi 2020 program keretében valósultak meg. A projekt támogatás az elszámolható költségek 100 %-a.

A projekt célja; a XXI. század tudományos követelményeinek megfelelő csúcstechnológiai elemeket is magába foglaló komplex infrastrukturális háttér megteremtése Keszthelyen a mezőgazdasági ágazat fejlesztési igényeit kiszolgáló növénytudományok területén. A fejlesztések révén a kutatóhely sikeres integrációja a nemzetközi- és az Európai Kutatási Térség tudományos vérkeringésébe és csatlakozás kutatási hálózatokhoz.

Projekt futamidő kezdete: 2016.06.01. – projekt megvalósítás befejezés dátuma: 2022.09.30.

Megvalósult fejlesztések, építés beruházások:

  • Felépült egy 1000 t tárolókapacitású Burgonyatároló épület burgonya fajták tárolási kísérleteihez
  • Klímaház épület beruházás valósult meg, benne kísérleti növények speciális ökológiai- és klimatikus viszonyok közötti nevelését lehetővé tevő programvezérelt klímaszoba (Fitotron) berendezéssel.
  • A projektből 39 különböző tétel, összesen 46 db laboratóriumi műszer, K+F eszköz és berendezés beszerzése, használatbavétele kezdődött meg. Több nagy értékű berendezés csúcstechnológiai színvonalat képvisel, melyek regionális és országos érdeklődésre is számot tarthatnak.
  • A fejlesztéseket a számítógépes informatikai beruházások tették teljes körűvé.
  • A projekt megvalósítás helyszínei:
  • 8360 Keszthely, Festetics u. 7. Hrsz.: 4293/1 (MATE Georgikon Campus)
  • 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 57. hrsz.: 1206/10 (MATE Georgikon Campus)
  • 8200 Veszprém, Egyetem u. 10. hrsz.: 5044 (PE Műszaki Informatikai Kar)

A fejlesztések hozzájárulnak a kertészeti-, szántóföldi növénytermesztési-, továbbá a növénynemesítés genetikai kutatási igényeinek magas színvonalon történő kiszolgálásához, hozzájárulnak az egyetemi-, a külső kutatócsoportok-, továbbá az innovátor fejlesztő cégek laboratóriumi műszeres szolgáltatási igényeinek kiszolgálásához is. A jobb K+F infrastruktúra több EU H2020 kutatási program konzorciumban való sikeres részvételt, pénzügyi források bevonását segítették elő. Az egyetem hallgatói a megújuló tantárgyak keretében megismerkedhetnek a legmodernebb kutatóeszközökkel és gyakorlati képzés keretében sajátíthatják el azok használatát. Az infrastruktúrát használó kutatók számára jelentősen bővültek a kutatási lehetőségek, a tudományos életpályájuk kiteljesedésének és munkahelyük megőrzésének biztonsága. A megvalósult kutatási infrastruktúra 3 kutató munkahelyének megtartásához és potenciálisan új kutatói munkahelyek létesítéséhez is hozzájárul.

vehir.hu
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.