Több, mint fél évszázados múltra tekint vissza Veszprém és Tartu testvérvárosi kapcsolata, az erről szóló dokumentumot még 1970-ben írták alá az akkori városvezetők, azóta pedig számos kulturális és diplomáciai formában jelent meg ez a partneri kapcsolat.
A két város amellett, hogy méretében sem tér el sokban egymástól, törekvéseikben is felfedezhető párhuzam, ugyanis Veszprém után, 2024-ben Tartu lesz Európa kulturális fővárosa, a stafétát tehát Veszprémből az észt ismerősöknek fogják átadni.
Ahogy tavaly ilyenkor Veszprémben, amikor szűk másfél év volt még a cím viseléséig, úgy jelenleg Tartuban is javában dolgoznak kulturális programkínálatuk összeállításán, amelynek az észteknél is fontos szegmensét adja a gasztronómia, azon belül is a borkultúra népszerűsítése.
Ugyanakkor, ha az átlagember elsőre nem tud megnevezni egy híresebb észt borvidéket sem, az nem a műveletlenség számlájára írható. Az északi országban többek közt éghajlata miatt sem terjedt el a szőlőtermesztés, így a saját borok készítésének tudománya sem. Ennek ellenére, mint tradicionális európai gasztronómiai érték, a tartui EKF-programból sem szeretnék kihagyni a borkultúrát a helyiek. Ennek érdekében pedig régi veszprémi barátaik segítségét kérték.
Veszprém, amikor elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, a döntő zsűri egy olyan pályázatot értékelt a legmagasabb szinten, ahol Veszprém a régióval közösen pályázott a címre, ez a régió pedig 6 magyar borvidéket is magában foglal, a Somlótól a Balaton déli partjáig. Mindezek az adottságok elegendőek ahhoz, hogy a Veszprém-Balaton 2023 EKF programban kódolva legyen a borkultúra képviselete és számos módon a megjelenítése.
Az észtek erre alapozva keresték meg a veszprémi városvezetést és a VEB 2023 szakmai vezetőit, hogy tanácsot és ajánlásokat kérjenek, mely borok legyenek Tartu hivatalos borai a jövő évben.
A megkeresést követően a veszprémi EKF-program gasztronómiai felelősei Tungli Péter vezetésével összeállítottak egy 12 tételből álló borválogatást, mind a hat borvidékből 2 bort, amelyeket aztán elküldték Tartuba. Múlt pénteken az Oliva étteremben tartott összejövetelen ennek a borválogatásnak a kóstolása zajlott, online videókapcsolaton keresztül Tartuval, ahol ugyanazokat a borokat töltötték ki a poharakba, a résztvevők pedig egyszerre kóstolták és értékelték őket úgy, hogy a borkóstolás szakmai vezetését szintén Veszprémből vezényelték. Az Olivában a képernyő előtt foglalt helyet Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója, Porga Gyula, polgármester, Mészáros Zoltán, az EKF főtanácsadója és jelen esetben a borkóstoló házigazdája, Mike Friderika, programfejlesztési igazgató, Can Togay, művészeti főtanácsadó és nem utolsó sorban Tungli Péter, gasztronómiai programokért felelős vezető.
Hogy mely magyar borok lesznek Tartu hivatalos borai, arról nemsokára a tapasztalatokat felhasználva döntenek, de az már biztos, hogy nem csupán a 2023-as évben hárul nagyobb figyelem a Balaton és a térség borkultúrájára.