Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kultúra, művészet, kreatív foglalkozások az utcai csatangolás helyett

2022. szeptember 23. 10:59
Egyszerűen csak kinyitották az ajtót, a gyerekek az utcáról pedig bejöttek. Így indult Haszkovó-lakótelep szívében a Napsugár Klub működése, ahol azóta is a hét öt napján gondoskodnak arról, hogy a lakótelepi fiataloknak hasznos, kreatív alternatívát kínáljanak az utcán való téblábolás helyett. Idén a Veszprém-Balaton 2023 EKF program támogatásának köszönhetően pedig még inkább kibővült kulturális vonalon is ez a fiatalos kínálat.

Szerda délután Franczia Dani, ütőhangszeres művész érkezett a Damjanich 7. szám alatt található földszinti klubhelyiségbe, oda, ahol a Napsugár Klub működik immáron fél évtizede. Az a klub, ami hivatalosan az Alkohol-Drogsegély Ambulancia Egyesület égisze alatt végzi a tevékenységét, mégis a céljaiban más, mint amit az egyesület neve jelent. A Napsugár Klubot azért hozták létre, hogy a lakótelepi fiatalok számára nyújtson prevenciós jelleggel foglalkozásokat, most viszont az Európa Kulturális Főváros program támogatásának köszönhetően mindez kibővült változatos kulturális és művészeti programokkal a hét minden hétköznapján.

Franczia Dani foglalkozása is ehhez a sorhoz kapcsolódott, aki már nem az első alkalommal találkozott a klub fiataljaival és tartott örömdobolást.

Az ilyen és ehhez hasonló programok megvalósítása mellett folyamatosan zajlik a gyerekek, fiatalok motiválása, nyitottá tétele, érzékenyítése a kultúra és művészet iránti befogadásra. A mindenki számára nyitott és ingyenes programkínálatban a kulturális és művészeti edukáción belül a fő hangsúlyt az élmény alapú módszerek alkalmazása kapja, amelyen keresztül a résztvevők sikerélményhez juthatnak, és kreatív adottságaik felszínre kerülhetnek, tudtuk meg a helyszínen dr. Virányi Judittól, az egyesület elnökétől.

A klub körülbelül 60 környékbeli fiatallal van kapcsolatban, a kisiskolástól egészen a fiatal felnőttekig, de javában az általános iskolás korosztályból látogatják többen a foglalkozásokat.

A Napsugár Klubban az egyesület szakemberei pedig igyekeznek a legváltozatosabb programokkal nem csak becsábítani, hanem ott is marasztalni a fiatalokat, hiszen a klubot teljes mértékben önkéntes alapon lehet látogatni, kötöttséggel nem jár a fiataloknak.

Ami pedig az elmúlt időszak eredményeit illeti, hetente 1, összesen 29 kreatív pályázatot hirdettek meg különböző témakörökben, amely során a legjobb alkotások készítőinek hetente páros mozijegy járt ajándékba. A heti két kreatív foglalkozásból az egyiken a meghirdetett pályázatra készülnek, a másikon különböző témájú foglalkozások zajlanak, eddig összesen 54 alkalommal. A heti felolvasó délutánokon különböző költeményeket, novellákat, regényből való részleteket olvasnak egymásnak eddig 27 alkalommal, a kéthetente zajló drámapedagógia és a meseterápia 14-14 alkalommal valósult meg. Havi zenés interaktív foglalkozásokat 6 alkalommal szerveztek, amely során meghívták Likó Marcellt, a Vad Fruttik frontemberét, a Kale lulugyi autentikus roma zenekart, a már említett Franczia Danit örömdobolásra, Grubits Gergely a handpan hangzását ismertette meg a résztvevőkkel, a Zene-bona zenekar pedig két alkalommal jött el a gyerekekhez.

A roma autentikus zene- és kultúraismereti foglalkozás állandó vendége a Fláre beás zenekar, akik 7 alkalommal látogattak el a Napsugár Klubba zenélni, táncolni, és a roma hagyományokról beszélgetni.

Tematikus napokat 6 alkalommal szerveztek, ahol egy-egy művészeti alkotás bemutatására került sor, az Életutak programot 6 alkalommal szervezték meg, ahol egy-egy példaképnek számító személy életútját ismerték meg.

A zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola önkéntesei által tartott „Önkéntes művészet” című foglalkozások 4, a „Légy Te a művészet alanya” című fotózás, portrék készítése 7 alkalommal valósultak meg.

Élményszínházukban a Nézőművészeti Kft. beszélgetéssel egybekötött gondolatébresztő tantermi színházi előadásai 4 alkalommal valósultak meg az Agóra Veszprém Kulturális Központban, sorolta fel Virányi Judit azokat a programokat, amelyeken 150 fő vett részt, közel 1800 alkalommal.

Arra a kérdésre, hogy hogyan sikerült becsábítani az elején a gyerekeket a klubba, az egyesület elnöke egyszerűen annyit válaszolt, hogy kinyitották az ajtót, ők pedig jöttek, érdeklődtek. Valaki a zenélés, valaki a drámapedagógia iránt érdeklődik, valaki a kreatív foglalkozások miatt jön be, de mindenképpen hasznosan, saját érdeklődését kielégítve és tehetségét kibontakoztatva töltheti el az idejét.

Hajas Bálint
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.