Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A tánc fesztiválja 2008: Mi rejlik a tudat alatt? / Szegedi Kortárs Balett: Tudattalan

2008. május 24. 11:46
Az idén 20 éves Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója a legősibb emberi erőket kutatja. Azt az ösztönt, ami a tudatunk alatt irányít bennünket. Lehet ezt egyáltalán irányítani? Létezik szabad akarat? Vagy egyes tetteink után úgy térünk magunkhoz, mint egy részeg tivornya után? Két koreográfus más időbe, és más közegbe kalauzolja a közönséget, a történet valahol mégis ugyan az.

A Zöld Szalon (Duda Éva)

A Zöld Szalon a buja vágyak világa, ahol megbújva a társadalom elől levettetnek a míves külsőségek és elszabadulnak a mindennapokban elfojtott ösztönök. Duda Éva koreográfiája egy hatalmas orgia a színpadon, mélységeiben mégis jóval több annál. A színpadon tíz táncos, tíz vörös bársonyfotel, vörös és zöld fények, melyek tökéletesen megteremtik az intim környeztet. Ebben a szalonban titkos szövetségek köttetnek a férfi és nő között. Percről percre forrósodik a levegő és tűnnek el a ruhadarabok, a táncosok bekötik egymás szemét, hogy még inkább csak a belső hangra figyeljenek. A különböző szituációk a párok között egyre fűtöttebbé válnak, egyre provokatívabbak a páros táncok. A szalonban nincsenek szabályok, és igazi párok sem. A férfiak egymás karjaiba lökdösik vágyuk tárgyát, a nőt. A nemek sem minden esetben választhatók külön, ez annál sokkal merészebb világ. Végül minden egy nyugodtabb, statikusabb állapotba kerül vissza. Egy pillanatra az arcokról egy kérdés tükröződik vissza: meggondoltam mit teszek? A választ a finálé adja meg. I feel good. Így érez jól magam, jó ez így.

 

Semmi és soha (Juronics Tamás)

A Tudattalan második felvonás félelemből születik. Mindannyian rettegünk. Juronics egy misztikus világba vezet, riasztó képek tárulnak fel, melyek egy okkult, démoni környezetet ábrázolnak. Ez talán a jövő? A vízióban az emberek egymást irányítják, de szembe is szállnak egymással, mintha el akarnák pusztítani a másikat, de talán önmagukat is. Kettészakad értelem és érzelem, melyet a koreográfia egészen naturalisztikusan mutat be. A táncosok spirituszokban hozzák saját szívüket, majd a szemünk láttára trancsírozzák szét agyukat. Akár a kalandfilmekben, vagy mesékben jó és rossz áll egymással szemben. Az ellentétet a fekete és fehér jelmezek is tükrözik.

Megjelenik egy egészen különös figura, tépázott hajjal, talpig fehérben vastüskék között, porfelhő öleli körül. Ki ő? A bennünk élő démon, vagy egy testből kiszakadt lélek? Tánca maga a téboly, melynek végén széthull, maga is porrá válik. A többi táncos csak tovább hergeli magát a teljes őrület felé, mozdulataik agresszívek és kiszámíthatatlanok, idegtépő rángások. Mi vezetett idáig, az agy és a szív elvesztése? Mi az ember, és mi a lélek…gondolataink vagy érzelmeink? És mi marad e nélkül egy emberből? Juronics kifakadó dühvel teszi fel a kérdéseket, s számára épp oly elfogadhatatlan, hogy nincs válasz, mint bárkinek ki elmerengett már létének értelmén.

Mindkét produkció sugallata egy és ugyan az. Vállalnunk kell önmagunkat, a vágyainkat és a félelmeiket egyaránt. Olykor át kell adnunk magunkat ennek a belső énnek, és élnünk kell saját életünk, függetlenül a társadalmi konvencióktól, vagy végleg elveszünk.

Táncolják: Czár Gergely, Fehér Laura, Finta Gábor, Haller János, Jónás Zsuzsa, Kalmár Attila, Juronics Tamás, Palman Kitti, Szarvas Krisztina, Tarnavölgyi Zoltán, Tóth Andrea

Tekintse meg képgalériánkat!

Zöld Szalon képek                                          Semmi és soha képek



 

 

 
Füssy Angéla
további cikkek
Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.