Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

A kutyák hasmenéses megbetegedései

2022. szeptember 22. 10:59

A kutyagazdák könnyen meggyőződhetnek kutyájuk egészségi állapotáról. Az egészséges kutya élénk, jó étvágyú, figyelmes, viselkedése nem tér el az általános habitusától és a széklete is megfelelő állagú. A gyomor- és bélrendszeri betegségek első tünete általában a széklet megváltozása. Leggyakrabban ez hasmenés formájában jelentkezik.

A hasmenés a legtöbb esetben néhány nap alatt önmagától rendeződik, ezért a kiváltó ok megkeresésére nincs lehetőség. Cikkünkben a hasmenés kiváltó okait elemezzük annak érdekében, hogy a gazda időben fel tudja ismerni, ha komolyabb bajjal áll szemben.

Étkezési hibák által okozott hasmenés

Amikor a kutya olyan ételhez fért hozzá, ami számára nem megfelelő, vagy jelentősen túllépi az adagolásnak megfelelő tápmennyiséget, akkor “bezabálás,” vagy gyomorrontás következik be. 

Ebben az esetben a kutya általános állapota romlik, rosszul érzi magát és menni fog a hasa. A Vital Pet webáruházában speciális száraztápok is kaphatóak, is amelyek segítenek a táplálékallergiás állatok etetésében.

Vírusok, baktériumok, paraziták okozta hasmenéses betegségek

Gyakran előfordul, hogy a kutyát valamilyen kórokozó támadja meg. A parvó, a rota, a szopornyica vagy a kutyák koronavírusa egyaránt okozhatnak bélrendszeri megbetegedést. Nagyon fontos, hogy a kutyák minden évben kapják meg a kombinált oltást, mivel ezzel megelőzhetőek ezek a betegségek. 

A Salmonella és egyéb baktériumok is könnyen megbetegíthetik a kutyát, ez ellen nehezebb védekezni. Mindig figyeljen oda a kutya megfelelő táplálására!

A paraziták, mint például az orsó- vagy galandféreg, vagy a Giardia is bélgyulladást okozhat. A kutyának ezek ellen negyedévente féreghajtó tablettát és havonta parazitaellenes készítményt kell adni. 

Az enzimhiány és a pajzsmirigyproblémák

Ha a bélfalban nem termelődik megfelelő tápanyagbontó enzim, vagy a hasnyálmirigy emésztőenzim termelése nem megfelelő, akkor állandósul a lágy széklet ürítése. Ezen kívül a pajzsmirigy-túlműködés, a mellékvese-alulműködés valamint máj- illetve veseelégtelenség is okozhat a kutyának hasmenéses tüneteket.

A hasmenéses állapot következményei

A fertőzés átterjedhet a belekre, és bélgyulladás következtében a bélbolyhok károsodhatnak. Súlyosabb esetben vizenyő, vérzés, fekély, sőt bélelhalás is bekövetkezhet. A bélben ekkor fokozott bélmozgás, gázképződés, bélgörcsök jelentkeznek, aminek a következtében bélcsavarodás is létrejöhet, ami miatt a bél el is záródhat.

A bélcsavarodás, bélelzáródás nagyon súlyos betegség! Az állat életét csak a gyors beavatkozás, sürgősségi műtét mentheti meg, ezért, ha azt látja, hogy a kutya láthatóan rosszul van, késlekedés nélkül keresse fel az állatorvost vagy az állatklinikát!
 
A hasmenés jelentkezésekor mindig diétáztassuk az állatot, biztosítsunk számára elegendő tiszta ivóvizet, és probiotikumokkal igyekezzünk helyreállítani bélflóráját! Ha ennek ellenére az állat állapota romlik, keressük fel az állatorvost, mert komolyabb probléma is állhat a hasmenés hátterében! 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.