Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Képeslapok a századfordulóról

2022. szeptember 28. 4:00
Geiger Richárd grafikusmester munkáiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában szombaton. A szecessziós stílusú grafikák között képeslapokat, plakátokat, könyveket is találunk.

Geiger Richárd 1870-ben született Bécsben, karrierjét azonban Budapesten építette fel – vázolta az alkotó életútját Horváth Hilda művészettörténész a tárlat szombati megnyitóján. A szakértő is elismerte, hogy Geiger neve ma kevesek számára jelent bármit, a szecessziós korszak elfeledett kismestere volt. Abban az időszakban élt, amikor igazán elterjedté vált az alkalmazott grafika, megjelentek a közterületeken a reklámplakátok, az utazások során divatba jöttek a képes levelezőlapok, díszes báli meghívók. A szegényebb rétegeket is elérő alkalmazott grafikai munkák révén a szecesszió mesterei nagy szerepet játszottak abban, hogy a képzőművészet valamilyen formában mindenkihez eljuthasson.

Horváth HildaHorváth Hilda

Geiger festményeit kellemes, idilli hangulat jellemzi, műveivel rendszeres szereplője volt a  Műcsarnok kiállításainak. A grafikai élet minden területén alkotott, készített plakátokat, könyvillusztrációkat, képeslapokat, báli meghívókat, hihetetlen mennyiségű grafika került ki a kezei körül. Az ő illusztrációival jelentek meg Jules Verne regényei, de gyermekkönyveken is dolgozott, Andersen és a Grimm testvérek történeteit is színesítette munkáival. Számos folyóiratot illusztrált, Krúdy egy kötete, az Annuska könyve is az ő keze munkáját dicséri. 

A kiállítás anyagát Bedő József gyűjtő bocsátotta a Művészetek Háza rendelkezésére. A kiállítás szombatokon 17-21 és vasárnapokon 10-20 óra között látogatható a palota magtárában. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.