Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Képeslapok a századfordulóról

2022. szeptember 28. 4:00
Geiger Richárd grafikusmester munkáiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában szombaton. A szecessziós stílusú grafikák között képeslapokat, plakátokat, könyveket is találunk.

Geiger Richárd 1870-ben született Bécsben, karrierjét azonban Budapesten építette fel – vázolta az alkotó életútját Horváth Hilda művészettörténész a tárlat szombati megnyitóján. A szakértő is elismerte, hogy Geiger neve ma kevesek számára jelent bármit, a szecessziós korszak elfeledett kismestere volt. Abban az időszakban élt, amikor igazán elterjedté vált az alkalmazott grafika, megjelentek a közterületeken a reklámplakátok, az utazások során divatba jöttek a képes levelezőlapok, díszes báli meghívók. A szegényebb rétegeket is elérő alkalmazott grafikai munkák révén a szecesszió mesterei nagy szerepet játszottak abban, hogy a képzőművészet valamilyen formában mindenkihez eljuthasson.

Horváth HildaHorváth Hilda

Geiger festményeit kellemes, idilli hangulat jellemzi, műveivel rendszeres szereplője volt a  Műcsarnok kiállításainak. A grafikai élet minden területén alkotott, készített plakátokat, könyvillusztrációkat, képeslapokat, báli meghívókat, hihetetlen mennyiségű grafika került ki a kezei körül. Az ő illusztrációival jelentek meg Jules Verne regényei, de gyermekkönyveken is dolgozott, Andersen és a Grimm testvérek történeteit is színesítette munkáival. Számos folyóiratot illusztrált, Krúdy egy kötete, az Annuska könyve is az ő keze munkáját dicséri. 

A kiállítás anyagát Bedő József gyűjtő bocsátotta a Művészetek Háza rendelkezésére. A kiállítás szombatokon 17-21 és vasárnapokon 10-20 óra között látogatható a palota magtárában. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.