2023. április 2.
//
Áron névnap

Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin

2022. szeptember 29. 12:55
Harmincadik számához érkezett az Ecoport magazin, melynek címlapján ezúttal Ozsváth Gergely „Mentha”, a Hősök zenekar egyik frontembere és a veszprémi murálok megálmodója és megvalósítója szerepel.

Hét évvel ezelőtt, egy júniusi napon indult útjára a régió gazdasági, kulturális és életmód magazinja, hogy kapcsolatot teremtsen a vállalkozók között, rávilágítson a jó gyakorlatokra és bemutassa a megyeszékhely, a Bakony és a Balaton térségének kincseit. Azóta a lap időről időre változott egy kicsit – reményeink szerint jó irányba –, mostanra pedig már a 30. lapszám is a szerkesztők mögött van.

A változást mutatja a legújabb címlapalany is, s rajta keresztül a témamegjelölés: Ozsváth Gergely „Mentha” nevét a Hősök zenekarból ismerhette meg a nagyközönség, az utóbbi időben azonban gyakran került szóba a veszprémi murálok kapcsán. A művészi falfestmények külföldön és a fővárosban már jó ideje hódítanak, nálunk tavaly jött el az idő Mentha kezdeményezése nyomán, hogy egy-egy veszprémi tűzfalat hasonló gigászi alkotás díszítsen, azóta pedig már négy is elkészült belőlük. Interjúnkban a graffiti művészet iránti érdeklődéséről, a Hősök erős középmezőnybeli helyzetéről, zenélésről és arról is beszélgettünk Gergővel, miként befolyásolta művészetét a Haszkovó lakótelep, ahol felnőtt.

Újdonságnak számíthat Veszprém filmes megjelenése is: a megyeszékhely az elmúlt években több hazai filmben is megjelent, hol saját magaként, hol más városok „bőrébe bújva”, gondoljunk csak az Ida regényére vagy a #sohavégetnemérősre. Valójában Veszprémben már a hatvanas-hetvenes években is forgattak, igaz, jó sok idő eltelt, mire a kezdeti néhány alkotást továbbiak követték, úgy látszik azonban, a filmes szakma figyelme ismét felénk fordul.

Művészeink mindenesetre régóta szívesen időznek el a környéken. Juhász Anna rendszeresen megfordul például Balatonfüreden a Katti Zoób Irodalmi Szalon egyik moderátoraként, akivel irodalmi kultúrmissziójáról és az élet megéléséről. De Bán Jánosnak sem idegen a Balaton, vele Alsóörsön találkoztunk, hogy hazai és külföldi produkciókban tett kirándulásairól, az Oscar-gáláról és arról is kifaggassuk, milyen érzés, hogy egy törpebolygót neveztek el róla.

Az Európa Kulturális Fővárosa programévhez közeledve korábbi EKF városokba invitáljuk az olvasót ráhangolódásként, mesélünk a Kultháló programról és új, egyedi vendéglátóhelyet is bemutatunk a Club Union nevében.

Látványos változáson esett és esik át a déli elkerülő, amelynek köszönhetően még dinamikusabbá válik a közlekedés a Balaton és Budapest, illetve a 82-es út felé. Ám, hogy miként is zajlik egy ilyen folyamat, mit kell figyelembe venni a tervezőasztalnál és aztán a konkrét építkezésnél, az kiderül legújabb lapszámunk cikkében.

Megmutatjuk emellett többek között azt is, merre érdemes indulni és mire kell figyelni, ha szeretnénk kifürkészni a csillagos ég titkait, elmeséljük, miért jó az élményfestés, amelyet már Veszprémben is kipróbálhatunk, Kállai-Kovács Zsófit kérdeztük a generációkat összehozó UNOKA projekt motivációiról, illetve ízletes kecskesajt lelőhelyet is mutatunk.

A legújabb szám már elérhető online és nyomtatott formában is a turisztikailag frekventált lelőhelyeken.

Bertalan Melinda
Domján Attila
Kovács Bálint

További cikkek

Elkészült az Egyetemváros utcagalériája
Elkészült az Egyetemváros utcagalériája
Egy egyszerű, ám látványos megoldással sikerült az Egyetemvárosban az utcák hétköznapiságába belecsempészni a kultúrát, ráadásul helyi festőművész alkotásaival. Az Open Galéria projektet a fiatalokból álló ProBono Veszprémért Egyesület valósította meg a VEB2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával.
A veszprémi Lékai-Kiss Ramóna kapta a legjobb női műsorvezetőnek járó elismerést
A veszprémi Lékai-Kiss Ramóna kapta a legjobb női műsorvezetőnek járó elismerést
A Televíziós Újságírók Díjátadóján tizennégy kategóriában hirdettek nyertest.
Kultúra: helyben! – Folytatódik a Pajta program
Kultúra: helyben! – Folytatódik a Pajta program
A két éve sikeresen futó Pajta program harmadszor is lehetőséget kapott, idén kétszer annyi településen nyílnak EKF-pajták, mint tavaly. A program keretei között a Bakony-Balaton régió 29 települése fordíthat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa forrásából 170 millió forint támogatást olyan közösségépítő rendezvényekre, amelyek célja a helyi kulturális élet fellendítése.
Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Japán képzőművészet, bolhapiaci vásárfia és elsőkötetes szerző könyvbemutatója – címszavakban néhány ínyencség az előttünk álló hetek kínálatából.
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba – becenevén Cyla – már harmadik alkalommal indult országos turnéra, rendszerint telt házas előadásokat tart. A Veszprémbe is ellátogató népszerű modellügynök személyes sztorijai sokakat érdekel, hiszen humorral, rendkívül szórakoztatóan tálalja történeteit. Az Instagram sztárja naponta bejelentkezik a követőinek, mesél, s fontos számára, hogy értéket közvetítsen. Nincs nap, hogy ne szólítaná meg közönségét – el is várják tőle. Nagyképűségről, önmagunk felvállalásáról, elitizmusról és a modell szakma változásáról is beszélgettünk.