2022. november 30.
//
András, Andor névnap

Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin

2022. szeptember 29. 12:55
Harmincadik számához érkezett az Ecoport magazin, melynek címlapján ezúttal Ozsváth Gergely „Mentha”, a Hősök zenekar egyik frontembere és a veszprémi murálok megálmodója és megvalósítója szerepel.

Hét évvel ezelőtt, egy júniusi napon indult útjára a régió gazdasági, kulturális és életmód magazinja, hogy kapcsolatot teremtsen a vállalkozók között, rávilágítson a jó gyakorlatokra és bemutassa a megyeszékhely, a Bakony és a Balaton térségének kincseit. Azóta a lap időről időre változott egy kicsit – reményeink szerint jó irányba –, mostanra pedig már a 30. lapszám is a szerkesztők mögött van.

A változást mutatja a legújabb címlapalany is, s rajta keresztül a témamegjelölés: Ozsváth Gergely „Mentha” nevét a Hősök zenekarból ismerhette meg a nagyközönség, az utóbbi időben azonban gyakran került szóba a veszprémi murálok kapcsán. A művészi falfestmények külföldön és a fővárosban már jó ideje hódítanak, nálunk tavaly jött el az idő Mentha kezdeményezése nyomán, hogy egy-egy veszprémi tűzfalat hasonló gigászi alkotás díszítsen, azóta pedig már négy is elkészült belőlük. Interjúnkban a graffiti művészet iránti érdeklődéséről, a Hősök erős középmezőnybeli helyzetéről, zenélésről és arról is beszélgettünk Gergővel, miként befolyásolta művészetét a Haszkovó lakótelep, ahol felnőtt.

Újdonságnak számíthat Veszprém filmes megjelenése is: a megyeszékhely az elmúlt években több hazai filmben is megjelent, hol saját magaként, hol más városok „bőrébe bújva”, gondoljunk csak az Ida regényére vagy a #sohavégetnemérősre. Valójában Veszprémben már a hatvanas-hetvenes években is forgattak, igaz, jó sok idő eltelt, mire a kezdeti néhány alkotást továbbiak követték, úgy látszik azonban, a filmes szakma figyelme ismét felénk fordul.

Művészeink mindenesetre régóta szívesen időznek el a környéken. Juhász Anna rendszeresen megfordul például Balatonfüreden a Katti Zoób Irodalmi Szalon egyik moderátoraként, akivel irodalmi kultúrmissziójáról és az élet megéléséről. De Bán Jánosnak sem idegen a Balaton, vele Alsóörsön találkoztunk, hogy hazai és külföldi produkciókban tett kirándulásairól, az Oscar-gáláról és arról is kifaggassuk, milyen érzés, hogy egy törpebolygót neveztek el róla.

Az Európa Kulturális Fővárosa programévhez közeledve korábbi EKF városokba invitáljuk az olvasót ráhangolódásként, mesélünk a Kultháló programról és új, egyedi vendéglátóhelyet is bemutatunk a Club Union nevében.

Látványos változáson esett és esik át a déli elkerülő, amelynek köszönhetően még dinamikusabbá válik a közlekedés a Balaton és Budapest, illetve a 82-es út felé. Ám, hogy miként is zajlik egy ilyen folyamat, mit kell figyelembe venni a tervezőasztalnál és aztán a konkrét építkezésnél, az kiderül legújabb lapszámunk cikkében.

Megmutatjuk emellett többek között azt is, merre érdemes indulni és mire kell figyelni, ha szeretnénk kifürkészni a csillagos ég titkait, elmeséljük, miért jó az élményfestés, amelyet már Veszprémben is kipróbálhatunk, Kállai-Kovács Zsófit kérdeztük a generációkat összehozó UNOKA projekt motivációiról, illetve ízletes kecskesajt lelőhelyet is mutatunk.

A legújabb szám már elérhető online és nyomtatott formában is a turisztikailag frekventált lelőhelyeken.

Bertalan Melinda
Domján Attila
Kovács Bálint

További cikkek

Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Nik West, Rick Astley, a Thievery Corporation, a Dirty Loops és az Incognito is fellép a jövő évi Paloznaki Jazzpikniken. A tizenegyedik alkalommal megszervezett fesztivál 2023. augusztus 3-től 5-ig tart a Balaton-felvidéken - közölték a szervezők kedden.
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
A hazai zeneipar legnagyobb konferenciája, a legígéretesebb magyar előadók ingyenes koncertjei, az UNESCO Zenei Városok találkozója, évadnyitó koncert és zenei nevelésre fókuszáló szeminárium - mindez ezen a héten történik Veszprémben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
Elkészült a Laczkó Dezső Múzeum legújabb attrakciója, amelynek a veszprémi Vár bejáratánál lévő Hősök kapuja ad otthont. Az itt berendezett kiállítás a Vár történetét mutatja be kifejezetten az Árpád-korra, valamint a török időkre fókuszálva.
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
Hétfő délután a Kölcsey Ferenc Könyvesboltban beszélgettek a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a könyvesbolt közösen szervezett Cserháti Könyvszalon rendezvény-sorozatának vendégei.
Szót érteni a tündékkel is
Szót érteni a tündékkel is
Ilya lúme ná ammára i nólelva yantyáren, yea cenuvalve parie sina ve tyalie.