Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Energetikai Tanács mérlegeli, milyen intézkedéseket kell hoznia a városnak a télre

2022. szeptember 29. 16:07
Energetikai Tanács létrehozásáról döntött az önkormányzat közgyűlése csütörtökön. A tanács fogja felmérni és kijelölni, hogy milyen lépésekre lesz szükség annak érdekében, hogy az energiaválság ne rántsa magával a város költségvetését.

Az Ukrajnában dúló háború egész Európában energiaválságot eredményezett, a megemelkedett rezsiköltségek pedig az önkormányzatok költségvetését is súlyosan megterhelik. A veszprémi önkormányzatnak a földgáz- és a villamosenergia-felhasználás terén is takarékossági intézkedéseket kell bevezetnie, hogy az energiafelhasználást a 2021-es érték 75%-a alá szorítsa – ezt az intézményeknél és a teljes egészében önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál is érvényesíteni kell. 

Porga Gyula (archív)Porga Gyula (archív)

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) a képviselő-testület csütörtöki ülésén elmondta: a jelenleg érvényes, régi áron kötött szerződések december 31-jéig érvényesek, januártól az önkormányzat is szembesül az energiaválság okozta nehézségekkel. Ebben az időszakban nehéz döntéseket kell meghozni.

Az alapszolgáltatásokat (például az óvodai ellátást, a szociális intézmények működését) nem szüneteltetik, azonban minden más terület megfontolás tárgyát képezi. Megjegyezte azt is: nem támogatnak olyan döntéseket, amik létszámleépítéssel járnának. 

Hogy pontosan milyen intézkedéseket kell meghozni, arról egy újonnan felállított Energetikai Tanács dönt majd, ők vizsgálják meg a lehetőségeket és állítják össze a közgyűlés elé kerülő csomagot is. A tanács tagjai a polgármester (Porga Gyula), az alpolgármesterek (Brányi Mária, Hegedűs Barbara), a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke (Katanics Sándor), a Tulajdonosi Bizottság elnöke (Strenner Zoltán), a Közjóléti Bizottság elnöke (Halmay Gábor), az önkormányzat átláthatósági biztosa (Gerstmár Ferenc) és a VKSZ Zrt. vezérigazgatója (Temesvári Balázs). 

(archív)(archív)

A napirend vitájában egység mutatkozott a képviselők hozzáállásában. Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) és Katanics Sándor (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) frakcióvezetők is kijelentették: képviselőcsoportjaik partnerek abban, hogy a város biztonságos működését szolgáló megoldásokat talájanak ebben a nehéz helyzetben.  

A tanács felállításáról döntő szavazást követően Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) és Ovádi Péter parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) sajtótájékoztatón számoltak be az újonnan létrehozott testület feladatairól.

Ovádi arról beszélt, hogy a kormány a háború kezdete óta igyekszik "megtenni mindent, amit egy ilyen helyzetben meg lehet tenni", összesen 1,3 millió menekült kapott valamilyen ellátást Magyarországon azóta, hogy Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát. A parlamenti képviselő kritizálta az Európai Unió szankcióit, mint mondta, a krízis egyetlen megoldása a béke, a szankciók révén Európa lett szegényebb. Magyarország  gázbeszerzése 85%-ban Oroszországtól függ, az elszabadult energiaárak a vállalkozókat és az önkormányzatokat is komoly kihívás elé állítja. A képviselő arra kérte a lakosságot, hogy a nemzeti konzultáció kitöltésével fejezzék ki véleményüket a brüsszeli politikával kapcsolatban.

Hegedűs Barbara és Ovádi PéterHegedűs Barbara és Ovádi Péter

Hegedűs Barbara alpolgármester beszámolt róla, hogy jelenleg is zajlik a közbeszerzési eljárás az önkormányzat jövő évi energiabeszerzésére, és bár még nem zárult le a folyamat, az jól látszik, hogy többszörösére emelkednek a költségek a korábbi évekhez képest. Annak érdekében, hogy a következő hónapokban felelős döntések szülessenek, az Energetikai Tanács megvizsgálja és mérlegel a fenntartható és felelős gazdálkodás érdekében meghozandó intézkedéseket. A konkrét intézkedésekről várhatóan az október 27-i közgyűlésen döntenek.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.