Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
31°C
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
31°C

Energetikai Tanács mérlegeli, milyen intézkedéseket kell hoznia a városnak a télre

2022. szeptember 29. 16:07
Energetikai Tanács létrehozásáról döntött az önkormányzat közgyűlése csütörtökön. A tanács fogja felmérni és kijelölni, hogy milyen lépésekre lesz szükség annak érdekében, hogy az energiaválság ne rántsa magával a város költségvetését.

Az Ukrajnában dúló háború egész Európában energiaválságot eredményezett, a megemelkedett rezsiköltségek pedig az önkormányzatok költségvetését is súlyosan megterhelik. A veszprémi önkormányzatnak a földgáz- és a villamosenergia-felhasználás terén is takarékossági intézkedéseket kell bevezetnie, hogy az energiafelhasználást a 2021-es érték 75%-a alá szorítsa – ezt az intézményeknél és a teljes egészében önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál is érvényesíteni kell. 

Porga Gyula (archív)Porga Gyula (archív)

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) a képviselő-testület csütörtöki ülésén elmondta: a jelenleg érvényes, régi áron kötött szerződések december 31-jéig érvényesek, januártól az önkormányzat is szembesül az energiaválság okozta nehézségekkel. Ebben az időszakban nehéz döntéseket kell meghozni.

Az alapszolgáltatásokat (például az óvodai ellátást, a szociális intézmények működését) nem szüneteltetik, azonban minden más terület megfontolás tárgyát képezi. Megjegyezte azt is: nem támogatnak olyan döntéseket, amik létszámleépítéssel járnának. 

Hogy pontosan milyen intézkedéseket kell meghozni, arról egy újonnan felállított Energetikai Tanács dönt majd, ők vizsgálják meg a lehetőségeket és állítják össze a közgyűlés elé kerülő csomagot is. A tanács tagjai a polgármester (Porga Gyula), az alpolgármesterek (Brányi Mária, Hegedűs Barbara), a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke (Katanics Sándor), a Tulajdonosi Bizottság elnöke (Strenner Zoltán), a Közjóléti Bizottság elnöke (Halmay Gábor), az önkormányzat átláthatósági biztosa (Gerstmár Ferenc) és a VKSZ Zrt. vezérigazgatója (Temesvári Balázs). 

(archív)(archív)

A napirend vitájában egység mutatkozott a képviselők hozzáállásában. Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) és Katanics Sándor (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) frakcióvezetők is kijelentették: képviselőcsoportjaik partnerek abban, hogy a város biztonságos működését szolgáló megoldásokat talájanak ebben a nehéz helyzetben.  

A tanács felállításáról döntő szavazást követően Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) és Ovádi Péter parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) sajtótájékoztatón számoltak be az újonnan létrehozott testület feladatairól.

Ovádi arról beszélt, hogy a kormány a háború kezdete óta igyekszik "megtenni mindent, amit egy ilyen helyzetben meg lehet tenni", összesen 1,3 millió menekült kapott valamilyen ellátást Magyarországon azóta, hogy Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát. A parlamenti képviselő kritizálta az Európai Unió szankcióit, mint mondta, a krízis egyetlen megoldása a béke, a szankciók révén Európa lett szegényebb. Magyarország  gázbeszerzése 85%-ban Oroszországtól függ, az elszabadult energiaárak a vállalkozókat és az önkormányzatokat is komoly kihívás elé állítja. A képviselő arra kérte a lakosságot, hogy a nemzeti konzultáció kitöltésével fejezzék ki véleményüket a brüsszeli politikával kapcsolatban.

Hegedűs Barbara és Ovádi PéterHegedűs Barbara és Ovádi Péter

Hegedűs Barbara alpolgármester beszámolt róla, hogy jelenleg is zajlik a közbeszerzési eljárás az önkormányzat jövő évi energiabeszerzésére, és bár még nem zárult le a folyamat, az jól látszik, hogy többszörösére emelkednek a költségek a korábbi évekhez képest. Annak érdekében, hogy a következő hónapokban felelős döntések szülessenek, az Energetikai Tanács megvizsgálja és mérlegel a fenntartható és felelős gazdálkodás érdekében meghozandó intézkedéseket. A konkrét intézkedésekről várhatóan az október 27-i közgyűlésen döntenek.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
Tartózkodási hellyel is lehet Veszprém-kártyát igényelni Tartózkodási hellyel is lehet Veszprém-kártyát igényelni Bővítették a Veszprém-kártyára jogosultak körét, futsal pályát építenének a Március 15. utcai uszoda helyére – ülésezett a képviselő-testület. 2024. június 27. 12:56 Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya A májusi, rövidre szabott közgyűlésen sem maradtak el a napirend előtti interpellációk, kérdések és felszólalások csütörtökön. 2024. május 23. 20:16 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.