Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kormánnyal tárgyal a polgármester a Bakonykarszt megmentéséről

2022. október 4. 4:00
Nehéz helyzetbe sodorta a Bakonykarsztot az energiaválság: a villamosenergia elszabaduló ára miatt a jövő évben olyan mértékben növekedni fognak a víziközmű-szolgáltató költségei, amit a tulajdonos önkormányzatok már képtelenek kifizetni.

Nagy múltra tekint vissza Veszprém város vízműve: több mint 125 évvel ezelőtt, 1896-ban hozták létre, ma pedig a száz évvel később alakult Bakonykarszt Víz- és Csatornamű Zrt. kezeli, ami 131 – köztük a veszprémi – önkormányzat közös tulajdonában áll. A város ebben a hosszú időben jó gazdája volt a víziközmű-szolgáltatásnak, 2023-ra azonban a jelenlegi körülmények között ellehetetlenül a Bakonykarszt működése.

Ennek több oka van: a parlament döntése értelmében a szolgáltató több mint tíz éve nem emelhet árat, közben viszont különadó befizetésére is kötelezték. Igazán nehéz helyzetbe azonban a mostani válság sodorta a céget, az infláció, az euró-forint árfolyam, a nyersanyagok és az energia árának emelkedése fenntarthatatlanná tette a működtetést a jelenlegi felállásban. Már idén is háromszor annyit kell fizetniük a villamosenergiáért, mint tavaly, miközben a megnövekedett költségeket a törvény miatt nem háríthatják a fogyasztókra. A jövő évre kiírt energiabeszerzés még sanyarúbb sorsot vetítenek előre: a jelenlegi számítások szerint 2023-ban több mint négymilliárdos plusz költség révén lehetne fenntartani a víziközmű-szolgáltatást, amire a tulajdonos önkormányzatok képtelenek előteremteni a fedezetet.

A kormány integrációs programot dolgozott ki arra, hogy átvegye a víziközmű szolgáltatást, illetve a szolgáltató cégeket azok vagyonával együtt, és maga finanszírozza a veszteséget. Veszprém önkormányzatának közgyűlése csütörtökön felhatalmazta a polgármestert, hogy tárgyaljon a kormánnyal a programban való részvétel feltételeiről. 

A napirend vitájában Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) a Bakonykarszt vagyonának nagyságrendjéről érdeklődött. Kugler Gyula, a szolgáltató vezérigazgatója elmondta: a zártkörűen működő részvénytársaság saját tőkéje 1,4-1,5 milliárd forint, alaptőkéje 886 millió forint. Az idei veszteségeket leírva év végére a saját tőke egymilliárd forintra olvad. A zrt 30 milliárd forintnyi vagyonkezelt vagyon és 15 milliárd forint bérelt vagyon fölött rendelkezik. 

Hartmann Ferenc (archív)Hartmann Ferenc (archív)

Hartmann megjegyezte, hogy a kormány zsarolással igyekszik több tízmilliárd forintnyi vagyont, az önkormányzatok “utolsó megmaradt családi ékszerét” megszerezni. A frakcióvezető megjegyezte: tart attól, hogy ebben az esetben a vízszolgáltatással is olyan fennakadásokat tapasztalnánk, mint amit a hulladékgazdálkodás terén láthattunk. Arra kérte a polgármestert: tárgyalásában arra tegyen javaslatot, hogy az állam 5% tulajdonrész megszerzése mellett, a vagyon átvétele nélkül biztosítsa a szolgáltatás anyagi fedezetét. 

Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) emlékeztetett rá, hogy a rezsicsökkentés bevezetésekor lehetett attól tartani, hogy a szolgáltatók bevételnövekedés híján nem lesznek képesek reagálni az esetlegesen felmerülő nehézségekre. Megjegyezte: ahhoz, hogy az állam segítséget nyújtson, semmi szükség nincs arra, hogy átvegye az önkormányzat tulajdonát, a lakossági szolgáltatást nyújtó közmű addig van biztonságban, amíg az önkormányzat kezelésében marad. 

(archív)(archív)

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) hangsúlyozta: a Bakonykarszt helyzetéért elsősorban a szolgáltatási díjak befagyasztása és a szolgáltatókra kivetett különadó felelősek. Ezek szerint az állam azt kéri, hogy adjuk át neki a vagyonunkat, ami éppen az állami döntések miatt került nehéz helyzetbe. A képviselő azt feszegette, mi a garancia arra, hogy az állam később nem fogja magánkézbe adni a most megszerzett vagyont, és mi a biztosíték a szolgáltatás megfelelő színvonalára? 

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) is elmondta, hogy az önkormányzat mindig jó gazdája volt a víziközmű-szolgáltatásnak, meg kell tartani az önkormányzati vagyont, nem elfogadható az az irány, amit az integrációs program előzetesen kijelöl.

Porga Gyula (archív)Porga Gyula (archív)

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) leszögezte: az önkormányzatot nem zsarolják, senki nem kényszeríti arra, hogy átadjon bármilyen vagyontárgyat. Ez az önkormányzat döntése,  és ilyen nehéz helyzetben fontos a józanság – ezzel együtt a polgármester érti a képviselők felindultságát.  Porga kijelentette: az ő szándéka az, hogy – mivel a Bakonykarszt jövő évi finanszírozását nem tudja biztosítani az önkormányzat, erre a helyzetre megoldást kell találni. Az egyik lehetséges megoldás az állam által felajánlott út, ami első lépésben egy tárgyalásos szakaszt jelent, az itt kialkudott megállapodásról végül a közgyűlés dönthet. 

A polgármester arra kért felhatalmazást, hogy ebben a tárgyalásban a lehető legnagyobb mozgástérrel rendelkezve képviselhesse az önkormányzat érdekeit. Ezt a felhatalmazást végül a képviselő-testület egyhangúlag meg is szavazta. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.