2023. június 9.
//
Félix névnap

Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben

A Török Ignác utcai emlékműnél rendezték meg az önkormányzat központi megemlékezését csütörtök délután.

A megemlékezésen a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai, Battyányi-Nagy Annamária és Rábai Zsanett énekekkel és versekkel idézték meg a hősök emlékét, majd Hegedűs Barbara alpolgármester mondott beszédet.

Az alpolgármester felelevenítette: nemzeti gyásznapunkon azokra az 1849. október 6-án Aradon kivégzett főtisztekre és az ugyanezen a napon Budapesten kivégzett Batthány Lajos miniszterelnökre emlékezünk, akik életüket áldozták a nemzet szabadságáért. Magyarországnak nem egyszer kellett szabadság és rabság közül választania, és időről időre születnek olyan nők és férfiak, akik számára a szülőföldjük szabadsága az életüknél is fontosabb. A forradalom jelmondta – legyen béke, szabadság és egyetértés – a mai napig iránymutató számunkra. 

Hozzátette: történelme során Magyarország nem egyszer került a nagyhatalmi érdekek harapófogójába, de szabadságáért nem félt kiállni a többszörös túlerővel szemben sem. Nincs az az egyeduralmi rendszer, amellyel szemben ne követelhetnénk meg az önrendelkezés jogát. 

Együtt hajtott fejet a hősök emléke előtt Hegedűs Barbara alpolgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselőEgyütt hajtott fejet a hősök emléke előtt Hegedűs Barbara alpolgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő

Beszéde zárásaként az alpolgármester megemlékezett az 1848/49-es szabadságharc veszprémi áldozatairól is. Az ünnepség végén a jelenlévők koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.

Ugyanezen a napon városrészi megemlékezést rendeztek Kádártán és Gyulafirtóton is – előbbin Wessetzky Szabolcs református lelkipásztor, utóbbin Jelinkó Katalin, a Gyulaffy László iskola intézményvezetője volt az ünnepség szónoka.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Nyugodt méltósággal az ünnepen
Nyugodt méltósággal az ünnepen
Március 15-én több olyan ünnepi eseményt is tartottak Veszprémben, amelyek nem a szónoklatoktól voltak hangosak. Épp ellenkezőleg, a nyugalom adta meg az igazi méltóságát a szabadságharc emlékének. Ilyen volt a délelőtti órákban az Alsóvárosi temetőbe szervezett séta, kora este pedig a fáklyás felvonulás az Óváros térről a Veszprémi Petőfi Színházig.
A szabadság nem ajándék
A szabadság nem ajándék
Szerda délután az aradi vértanúk emlékművénél rendeztek megemlékezést Veszprémben.
Orbán Viktor: minden magyarban van egy kis Petőfi
Orbán Viktor: minden magyarban van egy kis Petőfi
Minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben ott van minden magyar - mondta a miniszterelnök szerdán Kiskőrösön, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Petőfi-szülőház előtt tartott ünnepi beszédében.
Rab nemzetnek nem lehetnek szabad polgárai
Rab nemzetnek nem lehetnek szabad polgárai
A Dózsa György téri 48-as emlékműnél rendezték meg Veszprém önkormányzatának központi ünnepségét március 15-én. A megemlékezés szónoka Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter volt.
Szabadon élni egyénként és nemzetként is
Szabadon élni egyénként és nemzetként is
Kedd este Hajmáskéren is megtartották a március 15-i ünnepséget a helyi művelődési házban, ahol a helyi iskolások valamint népdalkör is fellépett. Az ünnepi beszédet Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondta, aki az egyéni és nemzeti szabadság közti kapcsolatról is beszélt.