Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben

2022. október 7. 4:00
A Török Ignác utcai emlékműnél rendezték meg az önkormányzat központi megemlékezését csütörtök délután.

A megemlékezésen a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai, Battyányi-Nagy Annamária és Rábai Zsanett énekekkel és versekkel idézték meg a hősök emlékét, majd Hegedűs Barbara alpolgármester mondott beszédet.

Az alpolgármester felelevenítette: nemzeti gyásznapunkon azokra az 1849. október 6-án Aradon kivégzett főtisztekre és az ugyanezen a napon Budapesten kivégzett Batthány Lajos miniszterelnökre emlékezünk, akik életüket áldozták a nemzet szabadságáért. Magyarországnak nem egyszer kellett szabadság és rabság közül választania, és időről időre születnek olyan nők és férfiak, akik számára a szülőföldjük szabadsága az életüknél is fontosabb. A forradalom jelmondta – legyen béke, szabadság és egyetértés – a mai napig iránymutató számunkra. 

Hozzátette: történelme során Magyarország nem egyszer került a nagyhatalmi érdekek harapófogójába, de szabadságáért nem félt kiállni a többszörös túlerővel szemben sem. Nincs az az egyeduralmi rendszer, amellyel szemben ne követelhetnénk meg az önrendelkezés jogát. 

Együtt hajtott fejet a hősök emléke előtt Hegedűs Barbara alpolgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselőEgyütt hajtott fejet a hősök emléke előtt Hegedűs Barbara alpolgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő

Beszéde zárásaként az alpolgármester megemlékezett az 1848/49-es szabadságharc veszprémi áldozatairól is. Az ünnepség végén a jelenlévők koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.

Ugyanezen a napon városrészi megemlékezést rendeztek Kádártán és Gyulafirtóton is – előbbin Wessetzky Szabolcs református lelkipásztor, utóbbin Jelinkó Katalin, a Gyulaffy László iskola intézményvezetője volt az ünnepség szónoka.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Három emberöltővel ezelőtt nem peterdák, hanem ágyúk dörögtek Veszprémben Szilveszterkor történelem Három emberöltővel ezelőtt nem peterdák, hanem ágyúk dörögtek Veszprémben Szilveszterkor 2023 decemberében a legnagyobb probléma a veszprémiek körében az elmaradt karácsonyi vásár volt, Szilveszterkor pedig a már slágerszerű legális tűzijáték és illegális petárdázás kérdésköre. Három emberöltővel ezelőtt viszont komolyabb dolgoktól zengett a Bakony, mint néhány otthoni tűzijáték. 1848 és 1849 fordulóján az osztrák hadak jöttek szétverni a szabadságharcot Veszprémbe is. Ezeket a napokat idézzük fel Francsics Károly korabeli naplója alapján. 2024. január 2. 15:35 Nemzetként változtathatunk a helyzetünkön 1848 Nemzetként változtathatunk a helyzetünkön Az aradi vértanúkra emlékeztek péntek délelőtt városunkban is, Brányi Mária alpolgármester mondott ünnepi beszédet a Török Ignác utcai emlékműnél. 2023. október 6. 16:01 Nyugodt méltósággal az ünnepen Nyugodt méltósággal az ünnepen Március 15-én több olyan ünnepi eseményt is tartottak Veszprémben, amelyek nem a szónoklatoktól voltak hangosak. Épp ellenkezőleg, a nyugalom adta meg az igazi méltóságát a szabadságharc emlékének. Ilyen volt a délelőtti órákban az Alsóvárosi temetőbe szervezett séta, kora este pedig a fáklyás felvonulás az Óváros térről a Veszprémi Petőfi Színházig. 2023. március 16. 13:55 A szabadság nem ajándék nemzeti ünnep A szabadság nem ajándék Szerda délután az aradi vértanúk emlékművénél rendeztek megemlékezést Veszprémben. 2023. március 15. 20:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.