Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C

Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben

2022. október 7. 4:00
A Török Ignác utcai emlékműnél rendezték meg az önkormányzat központi megemlékezését csütörtök délután.

A megemlékezésen a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai, Battyányi-Nagy Annamária és Rábai Zsanett énekekkel és versekkel idézték meg a hősök emlékét, majd Hegedűs Barbara alpolgármester mondott beszédet.

Az alpolgármester felelevenítette: nemzeti gyásznapunkon azokra az 1849. október 6-án Aradon kivégzett főtisztekre és az ugyanezen a napon Budapesten kivégzett Batthány Lajos miniszterelnökre emlékezünk, akik életüket áldozták a nemzet szabadságáért. Magyarországnak nem egyszer kellett szabadság és rabság közül választania, és időről időre születnek olyan nők és férfiak, akik számára a szülőföldjük szabadsága az életüknél is fontosabb. A forradalom jelmondta – legyen béke, szabadság és egyetértés – a mai napig iránymutató számunkra. 

Hozzátette: történelme során Magyarország nem egyszer került a nagyhatalmi érdekek harapófogójába, de szabadságáért nem félt kiállni a többszörös túlerővel szemben sem. Nincs az az egyeduralmi rendszer, amellyel szemben ne követelhetnénk meg az önrendelkezés jogát. 

Együtt hajtott fejet a hősök emléke előtt Hegedűs Barbara alpolgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselőEgyütt hajtott fejet a hősök emléke előtt Hegedűs Barbara alpolgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő

Beszéde zárásaként az alpolgármester megemlékezett az 1848/49-es szabadságharc veszprémi áldozatairól is. Az ünnepség végén a jelenlévők koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.

Ugyanezen a napon városrészi megemlékezést rendeztek Kádártán és Gyulafirtóton is – előbbin Wessetzky Szabolcs református lelkipásztor, utóbbin Jelinkó Katalin, a Gyulaffy László iskola intézményvezetője volt az ünnepség szónoka.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért 1848 A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért Az 1848-as szabadságharc győzelméért bőven harcoltak olyanok is, akiknek vérében nem csak magyar vér csörgedezett. Közülük az örmények főleg kitűntek, nem véletlen, hogy az aradi vértanúk közül kettő tábornok is ilyen nemzetiségű volt. Az ő leszármazottjaik, a ma Veszprémben élő örmény nemzetiségűek kiegészülve a lengyel társaikkal szerveztek péntek délután ünnepi megemlékezést a Török Ignác utcai emlékműhöz. 2024. március 16. 10:56 Orbán Viktor: háború vagy béke? 1848 Orbán Viktor: háború vagy béke? Háború vagy béke, brüsszeli járszalag vagy a magyar szabadság között kell dönteni a június 9-i európai  választáson - jelentette ki a miniszterelnök pénteken, az 1848/49-as forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett állami díszünnepségen a Múzeumkertben. A kormányfő ünnepi beszédében azt mondta: Petőfiék óta minden magyar nemzedék és minden magyar fiatal számára eljön az idő, amikor dönteni kell. 2024. március 15. 13:11 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! 1848 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! Megtartották a hagyományos március 15-ei ünnepséget Veszprémben is a Dózsa György téren, ahol Porga Gyula polgármester arról is beszélt, hogy elődeinknek a szabadság még vágyálom volt, amiért az életüket is képesek voltak feláldozni, nekünk viszont azt a kérdést kell feltenni, hogy jól élünk-e ezzel a magadatott szabadsággal? Személyesen és közösségben egyaránt. 2024. március 15. 16:15 ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ Cseh Zoltán neve közel húsz éve forog a veszprémi médiában, újságírói pályafutása alatt megfordult már a vehir.hu szerkesztősége mellett a helyi rádióknál, nyomtatott újságoknál, valamint ő szerkeszti a Vmeteo.hu veszprémi időjárással foglalkozó szakportált is. Munkáját idén A magyar sajtó napja alkalmából Szabad Sajtó-díjjal ismerte el a város. 2024. március 14. 16:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.