2023. március 30.
//
Zalán névnap

A felelős állattartásnak sok formája lehet

Második alkalommal rendezte meg a Virágzó Veszprém Egyesület a Mázli Napot a Barátság parkban, ahol a helyes állattartásról is információkat kaphattak a kutyabarátok.

A Mázli Nap ötlete még tavaly született meg azzal a céllal, hogy egy kicsit összehozza a lakótelepen élőket, akik között igencsak szép számmal akad kutyatartó. A siker akkor egyértelmű volt, így az is, hogy a rendezvény folytatódik és minden év szeptember-októberében összehívják a lakótelepen élő kutyás gazdákat – tudtuk meg Jung Edinától, a Virágzó Veszprém Egyesület elnökétől.

A program részeként ezúttal is rendeztek Agility ügyességi versenyt, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai őrző-védő bemutatót tartottak, a Lédien és a Betyársuli Kutyaiskola oktatói pedig arról meséltek, hogyan nevelhetjük engedelmességre a négylábúakat, mik a helyes viselkedési formák vagy éppen mire kell odafigyelni az étkezésnél. Kuriózumként pedig idén különleges kutyák bemutatójával is készültek a szervezők, ahol a valamilyen okból másnak számító – kicsit szebb, kicsit csúnyább, kicsit okosabb, kicsit kajlább –, de mindenképpen szerethető kutyákat ismerhették meg jobban a kilátogatók. Emellett a pavilonokban különböző kutyás kiegészítőket lehetett vásárolni, a finom falatokról a Haszkovó Betyárok gondoskodtak, de adománygyűjtést is szervezett az egyesület az Ultimátum és a Vackoló Állatvédő Egyesületnek, valamint a Fehér Holló Vadmentő Alapítványnak, akiket a tárgyi adományok mellett támogatói jegyekkel is lehetett segíteni.

A rendezvényre kilátogatott Ovádi Péter országgyűlési képviselő, állatvédelemért és állatkertekért felelős kormánybiztos is, aki szerint azért is fontosak az ilyen napok, mert egyrészt építik a közösséget, másrészt a felelős állattartásra való figyelemfelhívás megtörténhet egy ügyességi bemutatón, egy rendőrségi bemutatón, akár egy beszélgetésen keresztül. Ugyanakkor érdemes leszögezni, hogy az is felelős állattartásnak számít, ha valaki a saját határait felismerve nem tart otthon állatot, ám rendszeresen végez például önkéntes munkát az állatvédő egyesületeknél.

A képviselő beszélt arról is, hogy bár még sok teendő áll előttünk, sok előrelépés is történt. „Szerencsére az állatvédelmet ma már nemcsak zárjuk be a kutya-macska-nyuszi háromszögbe, hiszen a haszonállatok és a vadon élő állatok védelme is nagyon fontos, és erre mind a civilek, mind a kormányzat részéről egyre nagyobb a figyelem. Sok szép eredményünk van már, például a büntető törvénykönyv szigorítása, a Nemzeti Állatvédelmi Tanács felállása, az Állatvédelmi Központ működése, Miskolcon pedig már állatvédelmi szakjogász képzés is választható, ami nagyon fontos lépés, hiszen a szakemberekre nagy szükség van. Persze van még bennünk elégedetlenség, lenne még mit tenni, de azt hiszem, jó úton haladunk” – osztotta meg gondolatait.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Átadták a felújított Veszprém-Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthont
Átadták a felújított Veszprém-Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthont
Átadták a felújított Veszprém-Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthont csütörtökön.
Így készüljünk a húsvétra tudatosan!
Így készüljünk a húsvétra tudatosan!
Tojás, sonka, kukoricasaláta és a sütemények végeláthatatlan sora: minden évben több napon át tartó készülődés előzi meg a húsvétot, majd az ünnepek után az ételek egy része a szemetesben landol? A közhiedelemmel szemben a tudatos készülődés nem egyenlő a finom falatokról való lemondással vagy a hagyományok eltörlésével. Sőt, egy kis odafigyeléssel több időnk juthat a szeretteinkre, új közös elfoglaltságokat találhatunk, ráadásul pénzt is spórolhatunk. A Rama most ehhez gyűjtött össze néhány praktikus ötletet és ínycsiklandó húsvéti receptet.
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.
Állt 42 évet
Állt 42 évet
Kedden este búcsúztatót tartottak a V-Busz kollégái, a Haszkovó-fordulóban található 42 éves bódétól dudaszóval köszöntek el.
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz jelentős változást Veszprém vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 14 Mercedes-Benz Intouro M és 7 darab Volvo 8900 típusú új autóbusz is, amelyek március végétől, illetve májustól állnak forgalomba a térségben. 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában a Volánbusz a vármegye állományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.